NFL Season in Review – #23 Buffalo Bills

Detroit Lions v Buffalo Bills
Sommige dingen veranderen nooit, zoals de Buffalo Bills die de play-offs niet halen. Een seizoen met ups en downs eindigde met het ontslag van Rex Ryan, en wederom een seizoen waarin de Bills tekort kwamen om de play-offs te bereiken…
BEKIJK HIER DE VORIGE REVIEW OVER DE CINCINNATI BENGALS
BILLS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
In eerste instantie begon het seizoen van de Bills veelbelovend, de ploeg kwam terug van een 0-2 start en stond na zes weken op 4-2. Maar daarna was de magie weg, ondanks dat Tyrod Taylor wederom een prima seizoen draaide als quarterback, en runningback LeSean McCoy, wanneer fit, tot de beste runningbacks van de NFL behoorde in 2016. Daarnaast waren er ook de vele sacks van Lorenzo Alexander, die uit het niets 12.5 sacks noteerde.
Wat ging er fout?
Ook bij de Bills speelden blessures een cruciale rol. Sammy Watkins was vanaf het begin van het seizoen simpelweg niet fit, en rookies Reggie Ragland en Shaq Lawson raakte ook zwaar geblesseerd voordat het seizoen überhaupt begon. De ploeg begon hierdoor al met een achterstand, en ondanks de eerste comeback, bleek de ploeg niet te beschikken over genoeg kwaliteit, noch de juiste coaching om die comeback voort te zetten in een positief seizoen.
MVP
Na zijn tijd in Philadelphia dachten velen dat de beste jaren van LeSean McCoy achter hem lagen. Maar in 2016 was de ‘Shady’ van weleer er weer, met meer dan 1,200 rushing yards, veertien touchdowns en veel prachtige jukes liet de 28-jarige McCoy zijn dat hij – mits fit – nog steeds tot de beste runningbacks in de NFL behoort.
Rookie of the Year
Eigenlijk komt hier geen enkele rookie van de Bills echt voor in aanmerking, Reggie Ragland had een startende inside linebacker moeten worden, maar raakte al in de voorbereiding geblesseeerd, en voor hun volgende keuze, Shaq Lawson, begon het seizoen ook zeer ongelukkig met blessureleed. Hoewel Lawson uiteindelijk wel wat speeltijd kreeg, kon hij nog weinig indruk maken. Jongens die volgend jaar op een grotere rol hopen zijn defensive tackle Adolphus Washington en cornerback Kevon Seymour, die dit jaar wel speeltijd krijgen, maar nog geen onderdeel waren van de vaste rotatie.
Verrassing van het jaar
Je bent 33 jaar, hebt negen NFL-seizoenen achter de rug, en hebt in die jaren als outside linebacker in totaal 9 sacks genoteerd. Het feit dat je hierna nog een NFL-roster haalt is al een prestatie opzich. Maar blessures van jonge honden als Reggie Ragland en Shaw Lawson opende de deur voor de ervaren rot Lorenzo Alexander om zijn plekje op te eisen, en hoe! Hij noteerde 12.5 sacks, en was ineens de meest gevaarlijke pass rusher van de Bills. Als kers op de taart werd hij Pro Bowl MVP, en zo lijkt het erop dat Alexander ondanks zijn leeftijd zijn carrière nieuw leven heeft weten in te blazen.
Teleurstelling van het jaar
Net zoals de Atlanta Falcons ooit veel opgaven voor Julio Jones, deden de Bills dit in 2014 voor Sammy Watkins. Maar voorlopig is het nog geen gelukkig huwelijk. Nu helpen de perikelen rond de quarterback-positie beslist niet, maar vooral dit jaar was voor zowel Watkins als de Bills een grote teleurstelling. Nooit volledig hersteld van zijn voetblessure, speelde Watkins slechts acht wisselvallige wedstrijden voordat de stekker eruit werd getrokken en hij op injured reserve terecht kwam.
Offseason takenlijst
Waar ik bij de Bengals en Chargers nog reden tot optimisme zie, heb ik bij de Bills vooral vragen, heel veel vragen. Niemand weet of Tyrod Taylor blijft, iets wat een grote invloed gaat hebben op het vervolg van het offseason voor de Bills. Op LeSean McCoy en, wanneer fit, Sammy Watkins na zijn er weinig aanvallende talenten, en verrassende uitblinkers als de eerder genoemde Lorenzo Alexander en linebacker Zach Brown hebben een aflopend contract. Kortom, wederom een onzekere zomer in Buffalo, niet iets wat bijdraagt aan de jacht op de play-offs…
Foto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen