Magic president Lakers na grote schoonmaak

SportsNet LA Launch Night
Jeanie Buss is klaar met de nederlagen van de Lakers. Halverwege een vierde jaar op rij zonder play-offs heeft ze gisteren haar eigen broer ontslagen. Magic Johnson wordt de nieuwe verantwoordelijke voor alle basketbalzaken. Ook GM Mitch Kupchak moet het veld ruimen in Los Angeles. Hij wordt opgevolgd door Rob Pelinka, de agent van onder meer Kobe Bryant. Lang hebben de fans van de Lakers niet op de eerste move van Magic hoeven wachten, binnen een uur werd Lou Williams naar Houston gestuurd in ruil voor Corey Brewer en een first round pick.
Gevoelige zet
Het was een roerige dag in Los Angeles, waarbij de ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgden. Het begon met het ontslag van Jim Buss, die sinds het overlijden van zijn vader Jerry Buss verantwoordelijk was voor het spelersbeleid van de ploeg. Buss is mede-eigenaar van de club en verantwoordelijk voor zijn ontslag is zijn zus Jeanie, dus het was een gevoelige zet.

“This was a very difficult decision. It was probably so hard for me to make that I probably waited too long. For that, I apologize to Laker fans. Jim loves the Lakers. Although he will no longer be responsible for basketball personnel decisions, he is an owner of this team and we share the same goal: returning the Lakers to the level of greatness our father demanded. Our fans deserve no less.”

Met Buss werd ook GM Mitch Kupchak ontslagen. Kupchak was meer dan dertig jaar in dienst van de Lakers, waarvan de laatste zeventien als General Manager. Hiermee was hij de langstzittende GM in de NBA. Kupchak slaagde er niet in om de Lakers competitief te houden in de laatste jaren van de loopbaan van Bryant en ook het bouwen van een nieuw team ging niet naar wens van Jeanie Buss. De Lakers hebben sinds 2013 de play-offs niet meer gehaald en vanaf dat moment slechts 84 van de 386 wedstrijden gewonnen.


De eerste taak voor Magic is om de Lakers weer relevant te maken in het NBA-landschap. Los Angeles was in het verleden altijd een gewilde bestemming voor free-agents met het klimaat en Hollywood als bijzondere trekpleisters. Maar ook die tijd heeft de club achter zich gelaten. Kevin Durant kwam zelfs uit beleefdheid niet naar Los Angeles afgelopen zomer om te luisteren naar het aanbod van de Lakers.
De manier waarop Johnson de Lakers op wil bouwen lijkt duidelijk, via de draft. Al in 2014 liet Magic weten dat het voor de Lakers beter was om tanken en zo een goede draftpick te krijgen.


Dit geldt dit jaar meer dan anders. Na een goede start onder Luke Walton hebben de Lakers nu het op twee-na-slechtste record in de league. De draft pick in de komende draft gaat echter naar de Philadelphia 76ers als deze niet in de top drie valt. Zoals de stand nu is moet de ploeg dus hopen dat er niet een ploeg met een beter record een top drie plaats in de lottery wint.
Atlanta Hawks v Golden State Warriors
De eerste aanzet om dit te bereiken is al gegeven door Magic door Lou Williams te ruilen voor Corey Brewer van de Houston Rockets. Ook krijgen de Lakers de eerste ronde pick van de Rockets. Dit lijkt voor beide teams een goede deal te zijn. De Rockets lijken een outsider voor de titel te zijn en kunnen de in vorm zijnde Williams goed gebruiken om de bank te versterken. Brewer is in tegenstelling tot Williams bezig aan een minder seizoen en de kans dat hij de Lakers overwinningen bezorgd is hierdoor kleiner dan dat Williams dat zou doen. De pick van de Rockets zal aan het einde van de eerste ronde zijn, maar blijft toch een asset wat kan helpen in de komende jaren. Het contract van Brewer loopt wel nog een jaar door, maar het lijkt waarschijnlijker dat de Lakers in 2018 een serieuze poging zullen doen een free-agent aan te trekken dan komende zomer, waardoor de extra uitgaven niet veel uitmaken voor de lange termijn voor de ploeg.
Grote vraag is of Magic zijn zakelijk succes ook om kan zetten in een succesvolle periode als basketbalmanager, aangezien hij geen enkele ervaring heeft met de CBA en het salarisplafond. Ook voor nieuwe GM Pelinka is het de eerste keer dat hij in een dergelijke rol actief zal zijn. Johnson liet bij zijn presentatie in ieder geval duidelijk merken er vol voor te gaan en dat de Lakers zijn nummer 1 prioriteit is.

“I’m coming back to an organization that I love. The timing is right. It was time to put aside my businesses and focus on the Lakers’ business.”

Foto’s: Getty Images (archief)

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen