NFL Season in Review – #4 Green Bay Packers

De Packers behoren met Aaron Rodgers elk jaar tot de favorieten voor een Super Bowl, maar afgelopen jaar leek het helemaal fout te gaan. Met een 4-6 record na tien wedstrijden zat Green Bay in de hoek waar de klappen vielen, maar juist op dat moment kwam Aaron Rodgers tot leven en ging de ploeg met zes opeenvolgende overwinningen de play-offs in. Daarin kwam de ploeg echter net tekort, want in de NFC Championship Game waren de Atlanta Falcons een maatje te groot.
PACKERS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
Het feit dat het seizoen van de Packers uiteindelijk op een redelijk positieve noot eindigde, was volledig te wijten aan het geweldige spel van Aaron Rodgers in de tweede seizoenshelft. Met 40 touchdowns (#1), 4,428 passing yards (#4), en een quarterback rating van 104.2 (#4) bewees hij wederom tot de absolute top te horen wat betreft NFL-quarterbacks. Hierin werd hij wederom gesteund door een betrouwbare offensive line, en was Jordy Nelson, mits fit, weer zijn oude wapen van weleer.
Wat ging er fout?
Verder was het alles behalve een perfect seizoen. Het feit dat Ty Montgomery, de ‘gelegenheidsrunningback’, met 457 rushing yards de meest efficiënte rusher was voor de Packers (Rodgers was tweede met 369 yards) zegt genoeg over de effectiviteit van de running game. Daarnaast leek Rodgers bij tijd en wijlen niet over de nodige wapens te beschikken (buiten Jordy Nelson om) die de Packers-offense op het niveau zou kunnen brengen van bijvoorbeeld die van de Atlanta Falcons. Tot slot was de defensie vaak zo’n lek als een mandje, en met uitzondering van enkele uitblinkers, is versterking hier ook absoluut nodig.
MVP
We hebben de naam eerder al genoemd, maar je kan simpelweg niet om Aaron Rodgers heen. Nadat hij vanwege het 4-6 record op de nodige kritiek kon rekenen, herstelde hij zichzelf met een uitmuntende tweede helft van het seizoen waarin hij ondanks het gebrek aan wapens de Packers naar zes opeenvolgende overwinningen wist te leiden. En wat te denken van de overwinning die de Packers vervolgens in de play-offs boekten op de Dallas Cowboys? Het viel of stond allemaal met Rodgers, en hij was vrijwel eigenhandig verantwoordelijk voor het feit dat de ploeg uberhaupt nog zo ver kwam.
Rookie of the Year
Een echte uitblinker was er dit seizoen niet onder de Packers-rookies, maar voor een ploeg die graag zelf talent opleidt zal het komende jaar daarom des te belangrijker worden. Spelers als Kenny Clark (DT, eerste ronde), Jason Spriggs (OT, tweede ronde), Blake Martinez (LB, vierde ronde) en Dean Lowry (DE, vierde ronde) konden allemaal op enige speeltijd rekenen, en zullen komende tijd wellicht op nog meer snaps kunnen rekenen. Vooral voor de jongens aan de defensieve kant van de bal wordt het belangrijk dat zij de kwetsbare defensie uit het slop kunnen trekken.
Verrassing van het jaar
De 26-jarige Nick Perry was tot voor kort misschien geen hele bekende naam buiten Green Bay. In 2012 was hij een first round pick, maar met 13.5 career sacks was Perry nog niet de spraakmakende playmaker die men misschien had verwacht toen hij gekozen werd. In 2016, in het jaar dat zijn contract afliep, beleefde de pass rusher ineens zijn beste seizoen tot nu toe, waarin hij de productie over zijn hele carrière bijna in één jaar verdubbelde met 11 sacks. Daarnaast verdient ook Ty Montgomery een vermelding, die uit armoede als runningback moest fungeren, en dit al met al nog vrij verdienstelijk deed.
Teleurstelling van het jaar
Eigenlijk kunnen hier alle cornerbacks genoemd worden. Waar op de defensive line, en onder de safeties nog wel lichtpuntjes waren in defensief opzicht, hadden de cornerbacks het maar zwaar. Quinten Rollins, Damarious Randall en LaDarius Gunter gingen allemaal hun tweede jaar in, en moesten het gat invullen wat was achtergelaten door onder andere Casey Hayward. Vooralsnog lijkt het echter een beslissing die de Packers niet bepaald helpt, van dit trio was volgens ProFootballFocus Quinten Rollins nog de beste van het stel, maar over de hele NFL zou hij 86e (!) staan onder cornerbacks. De vraag is nu of de Packers direct versterking gaan zoeken, of hopen dat deze jonge spelers alsnog de nodige groei gaan doormaken.

LEES: NFL Season in Review – #5 Dallas Cowboys

Offseason takenlijst
Het offseason is al enige weken bezig, en vooralsnog hebben de Packers enkel Martellus Bennett binnengehaald. Dit duidt erop dat de meeste defensieve problemen, evenals die op het gebied van runningbacks, wide receivers en offensive line in de NFL Draft aangepakt zullen worden. Het is iets wat de Packers veelal doen, maar de vraag is in hoeverre alle zwaktes hiermee opgelost kunnen worden. Na Josh Sitton is immers ook guard T.J. Lang vertrokken, terwijl safety Mycah Hyde richting Buffalo is gegaan. Daarmee zijn er weer twee sterkhouders vertrokken, en is nog onzeker wie deze plekken in gaan vullen…

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen