NFL Play-offs preview: Indianapolis Colts @ Kansas City Chiefs


De eerste wedstrijd van de divisieronde gaat tussen de Kansas City Chiefs en Indianapolis Colts. Waar het voor de Chiefs al sinds week 1 een uitgemaakte zaak was dat ze de play-offs haalden, groeide dit gevoel voor de Colts pas in deel twee van het seizoen. Na een 1-5 begin vervolgden ze het reguliere seizoen met negen overwinningen en slechts één verliespartij. In de wildcard ronde waren de Texans het slachtoffer. De Chiefs hopen af te rekenen met een soort play-off trauma: van de laatste vijftien optredens kwamen ze slechts één keer verder dan de divisional play-offs (waarin de Bills ervandoor gingen met het AFC kampioenschap). De vraag is of hun jonge quarterback om kan gaan met de druk en of de krakkemikkige defense de Colts offense kan beteugelen.
LUCK TREFT WEDEROM EEN QB PRODIGY
In de wild card-ronde moest Colts quarterback Andrew Luck het opnemen tegen tweedejaars QB Deshaun Watson. Tegen de Chiefs volgt een ontmoeting met Watson’s draftgenoot Patrick Mahomes. Het verschil is dat dit keer de stats van de jonkie die van de veteraan overtreffen. Mahomes (318.6YPG, 8.8YPA, 50TD, 12INT) is vrij ruim de bovenliggende partij ten opzichte van Luck (287.1YPG, 7.2YPA, 39TD, 15INT). De enige categorie waarin Luck hoger scoort is het percentage aankomende passes: 67.3% tegenover 66%. Dat zal niet het verschil maken. Uiteindelijk wordt de categorie ervaring een belangrijke factor. Indien Mahomes niet bezwijkt onder de druk ligt er een kans voor de Chiefs. Ze hebben echter geen best record tegen teams die het postseason hebben gehaald: 2-4 tegenover 10-0 tegen de teams die het niet haalden.
IS DE CHIEFS D STERK GENOEG?
De Chiefs offense (425.6 YPG) was dit seizoen, samen met die van de Rams (421.1 YPG), nagenoeg ongenaakbaar. Dit kwam tot uiting in een week 11 shootout (54-51 voor LA) die zijn weerga niet kent. De score legt ook direct het pijnpunt van de Chiefs bloot: defense. Samen met de Cincinnati Bengals (413.6 YPG) heeft Kansas (405.5 YPG) namelijk het slechtste verdedigende spel. Tegen de Colts kan dit lastig worden, aangezien zij met Andrew Luck op een perfecte manier een magere defense weten uit te buiten. De Indy o-line was zelfs de #12 defense van Houston te machtig, laat staan de veel zwakkere broeders uit Missouri.

VOORSPELLING

Wellicht wat verrassend, maar ik denk dat de Colts er met de overwinning vandoor gaan. De Chiefs scoren veel, maar presteren slecht tegen teams die de play-offs haalden. Hun defense is slecht en kan tegen een offensief sterk team veel punten tegen krijgen. De #11 defense van Indy zal Mahomes enigszins in toom houden en Luck zal met Eric Ebron en T.Y. Hilton een nachtmerrie zijn voor de Chiefs defense: 27-21.

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen