NFL 32-in-32 | Jacksonville Jaguars: Opnieuw heropbouwen

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge draftees en de nieuwe stand van zaken op de depth chart: alles komt aan bod. In deel 1 het team dat opnieuw van nul af aan moet beginnen: de Jacksonville Jaguars.

Ongeveer een jaar geleden mochten de Jaguars ook al de spits afbijten in onze 32-in-32. Dat ze twee jaar op een rij als eerste aan bod komen, is niet bepaald leuk voor de fans. Dat wil namelijk zeggen dat er in het afgelopen jaar weinig vooruitgang is geboekt; From last to last. Wel werd er twee keer meer gewonnen dan in 2020. Een borrelnootje voor wie nog de moed vond om naar TIAA Bank Field af te zakken. Na een nieuw annus horribilis moesten de Jaguars alweer naar de tekentafel. Lukt het dit jaar wel om een stap vooruit te zetten?

FREE AGENCY

De Jaguars koesterden een jaar geleden goede hoop dat de weg omhoog was ingezet. Met Trevor Lawrence als nieuwe franchise quarterback en Urban Meyer als nieuwe coach keken ze in Jacksonville de toekomst positief tegemoet. Het Meyer-experiment bleek echter een grote flop en al na dertien wedstrijden — plus enkele publieke schandalen — mocht Meyer zijn biezen pakken. De eerste taak dit tussenseizoen was dus om een nieuwe head coach te vinden. In plaats van een witte raaf zonder ervaring in de NFL kozen de Jags voor een andere aanpak. De ervaren Doug Pederson kreeg in februari de sleutels van het rijk in handen. Naast een nieuwe head coach kwamen er ook heel wat nieuwe spelers bij. De grootste naam is die van wide receiver Christian Kirk. Kirk verliet de Arizona Cardinals om bij de Jaguars een stevig contract van 4 jaar ter waarde van 72 miljoen dollar te tekenen. Ook Zay Jones, overgekomen van de Raiders, kreeg een aardige deal voorgeschoteld. Hij tekende voor drie seizoenen en 24 miljoen dollar. Met tight end Evan Engram werd nog een derde pass catcher aangetrokken.

De Jaguars lieten het hier niet bij en trokken ook op andere posities serieus de portemonnee open. Right guard Brandon Scherff — overkomend van Washington — is een topaanwinst voor de O-line en aan defensieve zijde kregen cornerback Darious Williams (LA Rams), Tackle Foley Fatukasi (NY Jets) en linebacker Foyesade Oluokun (Falcons) allen meerjarige deals aangeboden. Geen van de aanwinsten — op Brandon Sherff na — worden als elitetalenten gezien op hun respectievelijke posities, maar zowel de aanval als de verdediging is er niettemin op vooruit gegaan ten opzichte van vorig seizoen.

NFL DRAFT

Net als in 2021 beschikten de Jags in 2022 opnieuw over de first overall pick in de NFL Draft. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de Jaguars tot niemands verbazing Trevor Lawrence als eerste kozen, toverden ze nu wel een konijn uit de hoed. Niet Aidan Hutchinson, maar edge rusher Travon Walker ging als eerste van het bord. Walker wordt beschouwd als een atletisch wonder en heeft enorm veel potentieel. Bovendien kan hij ook als defensive lineman ingezet worden. Nog later in de eerste ronde, met pick 20, gingen de Jaguars alweer voor een defensieve speler; linebacker Devin Lloyd uit Utah. In de derde ronde was Jacksonville opnieuw tweemaal aan zet. Veelzijdige offensive lineman Luke Fortner van Kentucky en linebacker Chad Muma van Wyoming mochten een Jaguars-petje opzetten. Met de laatste twee Jaguars picks voegde GM Trent Baalke diepte toe aan de secondary met twee cornerbacks.

NFL 32-in-32 2022: Jacksonville Jaguars
Bo Schalbroeck/BoGraphix

OFFENSE

Qua statistieken was de offense van Jacksonville vorig seizoen niet de allerslechtste van de NFL, maar het was wel de unit die de minste punten wist te scoren van iedereen. En om NFL games te winnen, zijn nu eenmaal punten nodig. Die wijsheid is ook de front office van Jacksonville binnengedrongen en dus werd er stevig gesleuteld aan het aanvallend compartiment tijdens het offseason. Trevor Lawrence, toch nog steeds de man waarop de hoop van alle supporters rust, krijgt meer wapens ter beschikking dan vorig jaar. Christian Kirk moet zijn nieuwe nummer één worden, terwijl hij met Zay Jones, Marvin Jones en Laviska Shenault nog een aantal degelijke alternatieven voor zich heeft. Op tight end is Evan Engram zeker een upgrade tegenover Chris Manhertz.

Naast wapens, heeft een beloftevolle quarterback natuurlijk ook voldoende bescherming nodig. Ook daar zijn de Jaguars op papier sterker geworden, met Brandon Scherff op right guard. Het is nog wel afwachten of de vijfvoudige Pro Bowler voor het eerst sinds 2016 een seizoen kan volmaken. Twijfels over de fitheid zullen er ook zijn in de running back room. James Robinson scheurde in week 16 zijn achillespees, terwijl Travis Etienne zelfs helemaal niet in actie kwam in zijn rookiejaar. De positie vormt komend seizoen dus een groot vraagteken voor de Jags.

DEFENSE

Trent Baalke investeerde nog meer in zijn defense dan in zijn offense. Niet gek voor een team dat bijna 27 punten per game moest slikken in 2021. Zowel in Free Agency als tijdens de Draft werd zowat een halve nieuwe verdediging bij elkaar getimmerd. In elke linie kwam vers bloed. Foley Fatukasi vervoegt Roy Robertson-Harris en DaVon Hamilton in de D-line. De linebacker room werd zo goed als helemaal vernieuwd, met enkel Josh Allen als “blijver”. First overall pick Travon Walker zal meteen starten en ook de andere eerste ronde-pick, Chad Muma, zal op veel speeltijd kunnen rekenen. In de secondary vormt cornerback en Super Bowl kampioen Darious Williams een duo met voormalig Pro Bowler Shaquill Griffin.

Op papier zullen de Jaguars met een klassieke base 3-4 defense spelen, al kan verwacht worden dat met veelzijdige spelers als Josh Allen en Travon Walker en met nieuwbakken defensive coordinator Mike Caldwell de trukendoos meer dan eens zal bovengehaald worden.

CONCLUSIE

Vorig seizoen waren we te optimistisch over de Jaguars. Trevor Lawrence werd als redder van de franchise omschreven en head coach Urban Meyer kreeg het voordeel van de twijfel. Dat bleek een fout te zijn. Lawrence kan echter nog steeds uitgroeien tot een topper in de NFL, zeker nu hij mag werken met een ervaren head coach die al eens de Super Bowl won. Er is dus opnieuw reden om optimistisch te zijn over de Jaguars. De play-offs zullen ze nog niet halen, maar met de verbeteringen langs beide zijden van de bal, moeten ze wel in staat zijn om het aantal overwinningen ten opzichte van vorig jaar te verdubbelen. Daarmee zouden ze in principe ook voor het eerst sinds 2017 weg moeten kunnen komen van de laatste plaats in de AFC South.

Voorspelling: 6-11


FANZONE

In de SportAmerika NFL 32-in-32 reeks laten we — indien mogelijk — bij ieder team een fan aan het woord om hun licht op het aankomende seizoen te laten schijnen. Voor de Jacksonville Jaguars: Jan.

“Een blik op het offseason van de Jags biedt, eens te meer, hoop en vertwijfeling. Weg met verschrikking Urban Meyer, in met Doug Pederson. Coach P brengt vooral rust en stabiliteit. Bovendien draagt hij een reputatie van uiterst respectabel en succesvol QB ontwikkelaar met zich mee. Het is een frisse wind die de organisatie enkel maar toejuicht. Trevor Lawrence heeft zich al bijzonder positief uitgelaten over de nieuwe dynamiek.”

“Lawrence zelf wisselde knappe momenten steevast af met brutale rookie mistakes. Logischerwijs eindigden we dan ook weer met de #1 selectie in de afgelopen Draft. Eentje die we besteedden aan Travon Walker. Ik weet zelf nog niet heel goed wat ik ervan moet denken. We hopen op het potentieel en de ontwikkeling van de speler, terwijl we daar nooit in uitblonken. Verder bracht het offseason de gebruikelijke overpriced free agents. Er zit zeker talent tussen, maar minstens evenveel vraagtekens.”

“Mijn verwachtingen voor het aankomende seizoen zijn dan ook gematigd. Vanuit vele oogpunten beginnen we weer vanaf nul. Het roster voelt wel aan als licht verbeterd. Daar tegenover staat een lastig schedule. Als alles goed gaat zie ik 5-12, 7-10 at best, haalbaar. Daar zou ik blij mee zijn, op voorwaarde dat Lawrence de nodige stappen zet. Eén moment wil ik wel nog aanstippen, dat is de nacht van 4-5 augustus 2022. Als Jags fan een heel speciale dag, want dan gaat OT Tony Boselli, de eerste selectie in de Draft in onze geschiedenis, eindelijk en als eerste Jag ooit in de Hall of Fame.”

Voorspelling: 5-12


Lees hier alle artikelen in de NFL 32-in-32 reeks voor het aankomende seizoen!

Coverfoto: John Raoux/AP Photo

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

1 REACTIE

  1. Blij dat jullie iets optimistischer zijn ingesteld wat betreft het seizoen dan ikzelf. Fijne preview, knap werk Toon Aerts! Ik lees met veel interesse jullie stukjes over Amerikaanse sporten en kan ze enkel maar heel warm aanbevelen aan mensen die passies voor deze sporten delen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen