Game of the Week: Steelers en Browns treffen elkaar in topvorm

Steevast stonden beide teams in de pre-season power rankings maar net binnen de top-20. Er is echter wel wat veranderd sinds het begin van het seizoen. De Pittsburgh Steelers, ondanks dat ze een wedstrijd minder gespeeld hebben, verloren nog niet. Browns fans konden na een dramatisch begin al vier weken op rij juichen. Door het presteren van beide teams is de AFC North ineens zeer spannend geworden. De Browns en de Steelers lijken vastbesloten om de Ravens dit jaar het vuur aan de schenen te leggen. Wie gaat er met de winst vandoor in deze wedstrijd? Maakt de defense van Pittsburgh weer het verschil, of blijkt de offense van de Browns wederom niet te stoppen? 

STEELERS LEUNEN OP IJZERSTERKE DEFENSIE

De cijfers van de Steelers defense liegen er niet om. Alleen de Bears lieten een lager completion percentage in de passing game toe. Dat is echter niet het enige, want de running defense is minimaal zo goed. Ze laten daar bijna niets toe. Slechts 3,3 yards per attempt; alleen de Buccaneers doen het net iets beter. Alsof dat niet genoeg is, lukt het ze ook om de quarterback van de tegenpartij het leven zuur te maken. Zelfs met een wedstrijd minder gespeeld, heeft het team de meeste sacks in de NFL.


Het moet voor elke offensive line een verschrikking zijn: T.J. Watt, Bud Dupree en Cameron Heyward in blakende vorm tegenover je. Het drietal vormt een levensgevaarlijke pass-rush waar menig QB inmiddels al slachtoffer van werd. Keith Butler heeft het uitstekend voor elkaar. De defense bulkt van het talent en is sterk over de gehele linie. Het vormt de basis van de tot nu toe ongeslagen status. Geloof het of niet, maar de laatste keer dat de Steelers het seizoen begonnen met vier overwinningen was in 1979. Dat jaar wonnen ze ook de Super Bowl.

KEVIN STEFANSKI HEEFT HET OP DE RIT

Jarenlang waren de Browns het lachtertje van de NFL. Vele coaches beten zich stuk op de schier onmogelijke opgave om weer iets van de franchise te maken. De start van de laatste die het mag proberen, Kevin Stefanski, is veelbelovend. In week 1 ging het team er kansloos af tegen de Ravens en in week 2 werd zeer moeizaam gewonnen van de Bengals. De laatste twee weken is het echter gaan lopen. Met name in aanvallend opzicht zijn de Browns inmiddels niet te stoppen.
Met spelers als Jarvis Landry en Odell Beckham Jr in de gelederen verwacht je een pass heavy offense. Niets is minder waar. De Browns doen het vooral over de grond. Dat doen ze zo goed dat ze bovenaan staan in meeste rushing yards (188,4) per game. Zelfs nu ze Nick Chubb sinds week 4 missen. Zondag mogen ze het gaan bewijzen tegen één van de beste run defensies in de NFL. Ook de Browns offensive line presteert naar behoren. Slechts zeven keer lieten ze toe dat Baker Mayfield werd neergehaald. Een ultieme test tegen de Steelers volgt.

MYLES GARRETT

Minstens zo saillant is de terugkeer van sterspeler Myles Garrett tegen de Steelers. Iedereen kan zich het moment nog wel herinneren dat hij met zijn helm het hoofd raakte van Mason Rudolph. Het kwam hem op een flinke schorsing te staan, maar dit seizoen is hij sterk teruggekomen. Na Aaron Donald heeft Garrett inmiddels de meeste sacks op zijn naam staan. Daarmee is hij wederom een gevaar voor Pittsburgh; dit keer hopelijk wel op een geoorloofde manier.


Een opvallende naam bij de thuisploeg is die van rookie Chase Claypool. De voormalige wide receiver van Notre Dame werd weliswaar later gekozen in de draft dan namen als Henry Ruggs en CeeDee Lamb, maar voorlopig heeft hij de meeste touchdowns van alle rookie wide receivers. Dat kwam vooral door zijn monster optreden tegen de Eagles waarin hij maar liefst vier touchdowns scoorde. In offensief opzicht is Pittsburgh vooral degelijk. Ben Roethlisberger gooide pas 1 interception en probeert elke wedstrijd nieuwe targets te vinden. Hij zal deze week extra scherp moeten zijn. De Browns hebben de meeste takeaways van alle teams en wisten Philip Rivers vorige week compleet lam te leggen.

STEELERS LICHT FAVORIET

De laatste keer dat de Browns het seizoen gestart waren met 4-1 was Bill Belichick de coach. Om een kans te maken op winst in deze divisie zullen ze moeten winnen van de Steelers. Wederom zal de running game cruciaal zijn. Kunnen Kareem Hunt en D’Ernest Johnson het de Steelers echt moeilijk gaan maken? Indien de running game van de grond komt en Odell Beckham Jr of Jarvis Landry af en toe met een spectaculaire play op de proppen komt, kan het zondag heel leuk worden.


Steelers fans zullen hopen op de degelijkheid van Big Ben en de uiterst betrouwbare defense. Gezien het thuisvoordeel en het feit dat de Browns het zonder Nick Chubb moeten doen, zijn de Steelers licht favoriet. Het is echter allesbehalve een uitgemaakte zaak. Een wedstrijd om eens lekker voor te gaan zitten; zondagavond om 19:00 uur met het bord op schoot.
Voorspelling: Browns 17 – 21 Steelers

 


Lees hier over de wedstrijd met het helmincident tussen Myles Garrett en Mason Rudolph.

Coverfoto: Jason Miller / Getty Images

Ton de Vries
Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen