Comeback Atlanta deert Seattle niet

Russell Wilson
De voorspelde stormen in Seattle bleven uit. Althans, wat betreft het weer. Op het veld waren er genoeg wervelwinden te beleven die uiteindelijk in het voordeel van de Seahawks uitvielen, mede door een controversiële beslissing van de scheidsrechters. Seattle (4-1) haalt met de overwinning in deze NFC showdown de Falcons (4-2) in en verstevigt tegelijkertijd zijn koppositie in de NFC West. Atlanta op zijn beurt behoudt in de NFC South de riante voorsprong aangezien hun naaste belagers New Orleans en Tampa Bay nog immer een losing record hebben.
Op CenturyLink Field zag de 12th man een wedstrijd met twee totaal verschillende gezichten. In de eerste helft waren de Seahawks superieur aan de Falcons doordat met name Cliff Avril continu druk wist te zetten op Matt Ryan. Keer op keer werd de quarterback – die tot nu een fantastisch seizoen draait – gedwongen om de bal eerder te gooien dan hij wilde, waardoor weinig passes aankwamen. Matt Ryan incasseerde hit na hit, Richard Sherman was Julio Jones de baas en over de grond kwam de tandem Devonta Freeman en Tevin Coleman totaal niet uit de verf.
De Seahawks stelden daar een zeer degelijke offense tegenover, mede geholpen door hun befaamde defense. De eerste score was een 9-yard run van de opgebloeide Christine Michael die opgezet was door een fumble – veroorzaakt door wie anders dan Avril – van Ryan. Toch wisten de Falcons één goede drive neer te zetten in de eerste helft die resulteerde in een 33-yard field goal van Matt Bryant. Seattle, onder leiding van de dit seizoen steeds beter spelende Russell Wilson, beantwoordde de score van de Falcons met een ogenschijnlijk simpele touchdown drive. Uiteindelijk was het rookie Alex Collins die de bal van twee yards in de endzone mocht rennen en zo zijn eerste touchdown in de NFL op zijn palmares mag bijschrijven.
Met een 17-3 voorsprong na nog een 42 yard field goal van Steven Hauschka en een dominate uitvoering leek er geen wolkje aan de lucht in Seattle en voor Seattle. Tot de tweede helft begon. Het was alsof Falcons’ coach Dan Quinn zich ineens realiseerde dat hij de grondlegger was van de zo geroemde defense van de Seahawks en dus ook moest weten hoe hij diezelfde defense kon slopen. Matt Ryan kreeg in de tweede helft meer tijd om de bal te distribueren, de running game kreeg gestalte en de verdedigers van Seattle hadden last van miscommunicatie. Alles viel de kant op van Atlanta, waar Julio Jones keer op keer zo vrij als een vogel zich kon melden in de secondary van de Seahawks. Nog in het derde kwart stonden na lange touchdown passes van Ryan naar zijn vogelvrije receivers  de Falcons ineens met 14-24 voor. Eerst was het Jones die een miscommunicatie in de verdediging van Seattle afstrafte en even later konden Mohamed Sanu en tight end Levine Toilolo (een 46-yard TD pass) praktisch hetzelfde doen.
Pas in het vierde kwart leek Seattle de ontketende Falcons een halt toe te roepen door een chip shot van 29 yards door de palen te schieten, maar na een slechte aangooi van de longsnapper Frese schoot de normaal zo betrouwbare Hauschka naast de uprights. Het was nu aan Atlanta om de wedstrijd definitief te beslissen. Zonder safety Kam Chancellor die niet mee kon doen door een liesblessure en zonder Michael Bennett die halverwege uitviel leek het een onmogelijke opgave voor de defense van Seattle om zich her te groeperen, maar wie naar de zijlijn keek zag een dansende groep Seahawks zichzelf opladen.  Het gevolg was dat Sherman zich herpakte nadat hij tureluurs was gerend door Jones en de Hawks zo weer grip op de Falcons kregen. Sterker nog, ook de offense kon weer wat uitrichten en Michael kon na een typische Wilson-drive van de 1-yard lijn zijn tweede TD van de middag binnenlopen. Het extra punt van Hauschka werd tot ontzetting van luide 12th man echter geblokt, waardoor Seattle nog steeds tegen een achterstand aankeek: 23-24.
Een paar plays later maakte hoofdrolspeler Julio Jones echter een fout. De pass van Ryan leek op maat, maar de bal glipte tussen de handen van de receiver door waardoor pro-bowler Earl Thomas de eerste en enige interceptie van de middag kon maken. De turnover bleek cruciaal aangezien deze leidde tot een 44-yard FG van Hauschka waarmee het uiteindelijke resultaat van de wedstrijd op het scorebord kwam: 26-24. Toch had het nog totaal anders kunnen lopen. Met nog twee minuten op de klok moest Ryan zijn Falcons binnen field goal range brengen en op 4th down & 10 gooide hij de bal diep naar zijn favoriete target Jones, die gehinderd door Sherman en Thomas uiteindelijk de bal niet kon vangen. Coach Quinn werd echter gek langs de zijlijn aangezien hij duidelijk defensive pass interference van Sherman had geconstateerd. De beelden achteraf gaven hem uiteindelijk gelijk, want Sherman hing wel degelijk aan de arm van Jones die daardoor de bal niet kon vangen. De zebra’s misten de call en zo werd the battle of the birds een prooi voor de Seahawks van Pete Carroll.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen