NCAA Tournament: Wichita State overleeft eerste horde in First Four

wichita
Nadat afgelopen zondag de 68 teams waren bekend gemaakt die deel mogen nemen aan deze editie van het NCAA Tournament, begon het vannacht officieus met de zogeheten First Four.
Hierin stonden twee bekenden die in de afgelopen jaren elk op hun eigen manier een naam voor zichzelf maakte in het college basketball. En vannacht wisten beide teams met succes hun verblijf in het NCAA Tournament met minimaal één ronde te verlengen.
Defensieve Shockers vechten zich voorbij Vanderbilt
FIRST FOUR 11
In 2014 eindigde Wichita State nog 31-0 gedurende het reguliere seizoen, maar dit jaar moesten ze zichzelf het toernooi in vechten. Na een wisselvallig voorseizoen, en een slippertje in het eigen conference tournament, had het comité de ploeg van de ervaren Ron Baker en Fred VanVleet toch een kans gegeven om zichzelf officieel het toernooi in te spelen.
En dit is precies wat de Shockers deden. Tegen het degelijke Vanderbilt waren het diezelfde Baker en VanVleet die met hun schat aan ervaring een ware doorn in het oog van het backcourt van de Commodores waren. De ploeg speelde defensief uitmuntend en maakte het de lange en atletische ploeg uit de SEC vooral in het tweede helft heel lastig.


En dat terwijl Vanderbilt in de eerste helft nog aardig bij kon blijven. Dit had vooral te maken met het lengtevoordeel waar de ploeg over beschikte, maar in de tweede helft verdween dit voordeel volledig. Door een combinatie van turnovers, geforceerde schoten (de Commodores schoten 30% en waren 3-uit-19 uit driepunters) en gebrek aan ervaring werd de ploeg in het tweede bedrijf volledig overklast door de Shockers.
Dit alles resulteerde in een 70-50 eindstand in het voordeel van Wichita State. Zij mogen nu door naar de ’tweede ronde’ (eigenlijk de officiële eerste ronde) om het op te nemen tegen de Arizona Wildcats.
‘Dunk City’ is terug!
FIRST FOUR 16
Wie zich het NCAA Tournament van 2013 herinnert, herinnert zich vast nog Florida Gulf Coast, beter bekend als Dunk City. De ploeg wist destijds met energiek en aantrekkelijk basketbal als eerste #15 seed de laatste zestien te halen.
De ploeg is dit seizoen wellicht minder getalenteerd, maar in hun wedstrijd tegen het kleine Fairleigh Dickinson deden ze hun bijnaam weer eer aan.


En zoals de dunk suggereert, waren de Eagles van FGCU vooral binnen de driepuntslijn een ware plaag voor Fairleigh Dickinson.


Het gevolg was dat de ploeg met eenvoud langs het jonge Fairleigh Dickinson ging en met 96-65 won. In de volgende ronde krijgen de Eagles te maken met een #1 seed in North Carolina. Nog nooit in de geschiedenis heeft een #16 van een #1 weten te winnen. De kans lijkt klein dat dit ooit gaat gebeuren, maar niemand had in 2013 verwacht dat een #15 ooit de Sweet Sixteen zou halen en dat gebeurde vervolgens ook…so who knows?
Foto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen