Waarom Carmelo Anthony en de Rockets uit elkaar gaan


Afgelopen nacht maakten de Houston Rockets officieel bekend na twee maanden alweer afscheid te nemen van Carmelo Anthony. Met Anthony vanaf de bank begonnen de Rockets 1-5 in de maand oktober. In de maand november werden de speelminuten van de voormalig All-Star steeds minder, met als gevolg een 6-3 record deze maand. Hoogtepunt was de 86-107 zege van afgelopen nacht tegen de Golden State Warriors. Wat ging er mis tussen Carmelo Anthony en de Houston Rockets?


VOORGESCHIEDENIS


Er moest veel gebeuren voordat Carmelo Anthony überhaupt in een Rockets-shirt te zien was. Anthony besloot afgelopen zomer zijn spelersoptie bij de Thunder ter waarde van $28 miljoen te lichtten. Een paar weken later werd duidelijk dat de Thunder niet verder zouden gaan met de small forward. Omdat een buyout veel geld zou kosten, moest er een trade partner gevonden worden. De Atlanta Hawks hadden veel financiële ruimte en besloten de Rockets een handje te helpen. De Hawks zouden in deze trade ook Justin Anderson en een 2022 first-round pick krijgen. De Thunder kregen Timothe Luwawu-Cabarot en Dennis Schröder. Als derde team wisten de 76ers Mike Muscala aan de trade over te houden. Dankzij deze trade kon het contract van Carmelo Anthony afgekocht worden. De Hawks hadden ten slotte financieel ruimte genoeg om dit te kunnen bewerkstelligen.
Carmelo Anthony was hierdoor free agent. Vanaf het moment dat hij free agent was, wist iedereen waar hij naartoe zou gaan: De Houston Rockets. De ploeg uit Houston was een paar belangrijke spelers kwijtgeraakt op de small forward-positie (Luke Mbah A Moute en Trevor Ariza) en had een small forward nodig. Carmelo Anthony was bereid om voor het veteranenminimum ($2.4 miljoen) in Houston te komen spelen. Dit kwam natuurlijk voornamelijk omdat hij al $28 miljoen op zak had na zijn buyout. Zo ontstond de ‘big three’ in Houston: Chris Paul, James Harden en Carmelo Anthony. In tegenstelling tot bij de Thunder was Anthony in Houston wel bereid vanaf de bank te komen. Toch kwam Anthony na amper tien wedstrijden al niet meer voor in de plannen van de Rockets. Dit heeft met twee dingen te maken.


AANVALLENDE PROBLEMEN


Iedereen kent de stijl van Carmelo Anthony inmiddels wel. Zeker de afgelopen seizoenen is hij een speler geworden die volgens hemzelf het meest succesvol is in ISO’s zoals hieronder.

Het grote probleem is dat Chris Paul en James Harden ook het meest effectief zijn in isolation-situaties. Het hele spel van de Rockets is gebaseerd op Chris Paul/James Harden pick en roll met een center of power forward en het creëren van mismatches. Als deze mismatches niet gecreëerd worden, kan er een alley-oop gegooid worden naar Clint Capela. Zijn de mismatches er wel, dan kunnen James Harden (lay-ups of driepunters) en Chris Paul (mid-range) voor hun eigen kans gaan tegen minder snelle en atletische tegenstanders (meestal C of PF’s).
Als er een double team komt, kan er gepasst worden naar de schutters die op dat moment vrij komen te staan. Dit is de rol die de Rockets voor Carmelo Anthony voor ogen hadden. In plaats daarvan krijgt hij meestal de bal in zijn handen om wat te creëren. Anthony is niet meer geschikt om de bal te behandelen in de pick en roll. Hij is hier simpelweg niet snel en goed genoeg meer voor. Hierdoor krijg je zelfs tegen centers of power forwards verschrikkelijke schoten zoals hieronder.

OUDE GEWOONTES

Omdat Anthony zelf ook merkt dat hij niet snel genoeg is om dit te kunnen, gaat hij weer terug naar zijn oude gewoontes en probeert hij een schot te forceren door een isolation te proberen. Meestal loopt dit af zoals hieronder.

Carmelo Anthony speelde gemiddeld 29 minuten per wedstrijd dit seizoen en wist hierin 13.0 punten te scoren. Anthony schoot 41% van het veld en 33% van de driepuntlijn. Dit zijn nog mindere percentages dan vorig seizoen bij de Thunder. Ter vergelijking: Bij de Knicks schoot hij tijdens het seizoen 2016-17 43% van het veld en 36% van de driepuntlijn. Carmelo Anthony is niet meer de All-Star die hij was. Hij lijkt dat alleen zelf nog niet toe te willen geven.


VERDEDIGENDE PROBLEMEN


Met Luc Mbah A Moute en Trevor Ariza vertrokken er twee uitstekende verdedigers afgelopen zomer bij de Rockets. James Ennis III werd als degelijke vervanger gehaald, maar dat de ploeg er verdedigend niet op vooruit was gegaan stond vast. Toen Carmelo Anthony ook nog eens naar Houston kwam, begon er bij een paar fans al een alarmbel te rinkelen. Anthony is nooit een goede verdediger geweest. Ook bij de Rockets werd dit weer pijnlijk duidelijk. Dit wordt ironisch genoeg het best zichtbaar uit de onderstaande situatie, waar hij na een switch tegenover Dennis Schroder komt te staan (Schroder was onderdeel van de Anthony-trade naar Houston).

Met een gemiddelde NET-rating (aantal punten dat je team wint of verliest op de tegenstander als een speler op het veld staat) van -10 was hij dan ook de voornaamste reden dat de Rockets in de eerste maand zoveel wedstrijden verloren. Als je elke keer dat Anthony op het veld staat minimaal tien punten minder scoort dan je tegenstander, ga je weinig wedstrijden winnen. Ook bij de driepuntlijn valt hij behoorlijk vaak in slaap. Alleen Carmelo Anthony zal weten wat hij hier precies van plan was.

Carmelo Anthony was ook in zijn periode bij de Nuggets en de Knicks geen goede verdediger, maar toen was de voormalig All-Star nog atletisch. Hij is niet meer zo snel en atletisch als toen en heeft daardoor moeite om jonge, atletische spelers bij te houden. Zijn reactievermogen is gewoon niet snel genoeg om dit soort momenten te kunnen voorkomen.


DE CONCLUSIE


De conclusie voor de buitenwereld is simpel. Carmelo Anthony lijkt zichzelf te overschatten. Anthony denkt nog steeds dat zijn ISO-stijl in zijn zestiende seizoen effectief is, terwijl het tegendeel voor het tweede seizoen op rij bewezen is. Als Anthony zich niet kan schikken in een rol als rotatiespeler om zo een ring te kunnen winnen, wordt het een lastig verhaal om dit seizoen een team te vinden waar hij wel succesvol zal zijn. En zelfs al zou hij die switch weten te maken, dan nog is Anthony verdedigend een zwakke schakel. Wat in ieder geval zeker is, is dat Anthony na dit seizoen minimaal $30 miljoen rijker is zonder al te veel te hebben gepresteerd.

(Cover & Top Photo: Troy Taormina | USA TODAY Sport)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen