Cy Young naar DeGrom en Snell


Woensdag stond de Award Week in het teken van de pitchers. Die dag werden namelijk de Cy Young Awards uitgereikt. Jacob DeGrom werd nagenoeg unaniem verkozen tot beste pitcher in de National League. In de American League was het beduidend spannender, maar uiteindelijk hield Blake Snell concurrent Justin Verlander nipt achter zich.

DeGROM

Door 29 van de 30 stemmers werd de naam van DeGrom bovenaan hun lijstje van pitchers in de National League genoteerd. Max Scherzer kon rekenen op de enige andere eerste plaats. De kiezers werden dus niet afgeschrikt door DeGroms gebrek aan wins dit jaar. Met slechts tien overwinningen is DeGrom namelijk de Cy Young-winnaar met het slechtste win-loss-record ooit (10-9). Dat de persoonlijke prestatie van de werper prevaleert boven het collectieve falen van de New York Mets, kon op veel bijval rekenen. Joe Posnanski kondigde op The Athletic zelfs het einde van een Win-Loss Syndrome aan.

QUALITY STARTS

De weinige overwinningen waren DeGrom ook zeker niet aan te rekenen. Zijn seizoen zal de boeken ingaan als één van de meest dominante ooit. Na enkele fysieke tegenslagen aan het begin van het seizoen zette hij vanaf mei een ongeziene reeks van 24 quality starts neer. In 29 van zijn starts bleef hij minimaal vijf innings op de heuvel en stond hij 3 of minder runs toe. Hij is bovendien de eerste werper sinds 1900 met een ERA onder de 2.00 met meer dan 260 strikeouts, 50 of minder walks en niet meer dan 10 homeruns tegen.

ILLUSTER RIJTJE

Met zijn Cy Young schaart DeGrom zich in een illuster rijtje van Mets’ pitchers die de prijs eerder ontvingen. De legendarische Tom Seaver won de award zelfs driemaal (1969, ’73 en ’75). Tien jaar na Seaver werd Dwight Gooden de jongste winnaar ooit. De vandaag jarige Dr. K moest nog 21 worden toen hij de prijs ontving. R.A. Dickey was zes jaar geleden de laatste Cy Young winnaar in dienst van de New Yorkers. Aan de recent aangestelde GM van de Mets, en voormalig agent van DeGrom, Brodie Van Wagenen is het nu de taak om de pitcher voor langere tijd aan de organisatie te binden.

SNELLZILLA

De race om de Cy Young in de American League was een stuk spannender. Voor Blake Snell was een gebrek aan overwinningen (hij won maar liefst 21 van zijn starts) niet zozeer een mogelijk probleem, maar ging het vooral om zijn workload. Of beter gezegd: een tekort daaraan. Hij stond in 2018 iets meer dan 180 innings op de heuvel. Niet alleen was dat meer dan 30 innings minder dan zijn naaste concurrent Justin Verlander, het zijn bovendien de minste innings ooit door een Cy Young-winnaar gegooid. Clayton Kershaw bezat dat record met 198 innings in 2014.
Wanneer Snell op de heuvel stond kreeg hij wel beduidend minder runs tegen dan de pitcher van Houston. De ace van de Rays sloot het seizoen af met een indrukwekkend ERA van 1.89.

VERLANDER

Het is overigens al de derde keer dat Verlander tweede wordt in een Cy Young verkiezing. Daarmee blijft hij dus ook na dit seizoen op slechts een overwinning steken, en dat terwijl hij opnieuw een geweldig jaar achter de rug heeft. Hij eindigde dit jaar met zijn laagste ERA (2.52) sinds hij in 2011 zowel tot MVP als Cy Young werd gekroond, verbeterde zijn hoogste aantal strikeouts met 290. Bovendien voerde hij de American League aan in WHIP (0.902) en strikeout-vier wijd ratio (7.84). Opvallend genoeg kon Verlander dan weer op minder ondersteuning rekenen van zijn slagploeg. De sterke lineup van de Astros kwamen met Verlander op de heuvel tot minder punten dan hun minder hoog aangeslagen collega’s in Florida wanneer Snell gooide.

Justin Verlander (Eric Christian Smith, AP)

WAAR VOOR HUN GELD

Snell is na David Price in 2012 de tweede pitcher van de Rays die de Cy Young wint. Ook toen werd Verlander overigens tweede en was het verschil in stemmen zelfs nog kleiner. Tenzij de Rays de jonge pitcher willen inzetten in een trade, zal Snell voorlopig nergens heengaan. Het contract van de jonger Snell loopt immers nog door tot 2023. En hoewel de pitcher van de Rays minder werk hoefde te verrichten het afgelopen jaar, zal zijn uurloon beduidend lager zijn uitgevallen dan dat van Verlander. Waar de Astros ruim 20 miljoen dollar naar hun pitcher moest overmaken, kon Snell ‘slechts’ 545.000 dollar bijschrijven dit jaar.

Coverfoto: MLB.com

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen