Trae Young krijgt MSG stil, Grizzlies verrassen Jazz in Utah

De playoffs zijn deze week dan eindelijk begonnen. Na elke game vatten we de belangrijkste wedstrijden samen. In dit artikel: game 1 van de eerste ronde in de NBA playoffs. Onder meer de Nets, Bucks, Suns en Blazers wonnen hun eerste wedstrijd.

EASTERN CONFERENCE

GAME 1 | #6 MIAMI HEAT – #3 MILWAUKEE BUCKS: 107-109

De Milwaukee Bucks tegen de Miami Heat was vorig seizoen een mooie match-up in de playoffs. Veel mensen keken dan ook uit naar de eerste wedstrijd van deze serie. Tijdens de wedstrijd kwamen de ruim 9.000 aanwezige fans niks tekort. Vanaf het eerste moment was het spannend. Na het eerste kwart stond een voorsprong van twee punten in het voordeel van de Bucks op het scorebord. In het tweede kwart deden de Heat wat terug, waardoor de bezoekers met een voorsprong van drie punten aan de rust begonnen. Ook in de tweede helft bleef het spannend, omdat beide team geen voorsprong van meer dan acht punten pakten. Er waren maar liefst 17 lead changes en in de wedstrijd waren er 16 gelijke standen op het scorebord terug te vinden. Na de achterstand van twee punten in de laatste seconden ging Jimmy Butler naar de basket, waarna hij met een lay-up trok de stand weer gelijk trok. Zodoende begonnen de 2021 NBA Playoffs met overtime.

Ook in overtime ging het vijf minuten gelijk op, tot de laatste halve seconde. Khris Middleton scoorde met een midrange jumper de winnende basket, waarmee hij zijn team op spectaculaire wijze de overwinning bezorgde: 107 – 109.

Dat de wedstrijd zo spannend was was vooral te danken aan de Bucks zelf. De Heat schoten 20 van hun 50 driepunters raak (40%). De Bucks raakten maar vijf van hun 31 pogingen (16,2%). Dat enorme verschil maakten de Bucks dan weer goed met hun dominantie in de paint. Ze scoorden daar 56 punten tegen de 24 van Miami.

In de spannende wedstrijd waren de ‘grote drie’ van de Bucks goed bezig. Giannis Antetokoumnpo had 26 punten en 18 rebounds. Verder had Middleton 27 punten en noteerde Jrue Holiday 20 punten en 11 rebounds. Bij de Heat waren het Goran Dragic (25 punten, 5-10 3FG) en Duncan Robinson (24 punten, 7-13 3FG) die de kar trokken.

GAME 1 | #4 NEW YORK KNICKS – #5 ATLANTA HAWKS: 105-107

Bij de wedstrijd van de New York Knicks tegen de Atlanta Hawks was het eveneens spannend. Ook hier kregen de fans waar voor hun geld (kaartjes werden voor $1000 per stuk verkocht). In de eerste wedstrijd in de playoffs sinds 2013 hadden de 15.000 fans van de Knicks niet lang nodig om Trae Young hun target te maken. Doordat hij vaak een fout mee kreeg, floten de fans hem al snel uit. Toch had Young het laatste woord. De hele wedstrijd ging het tot de laatste seconde gelijk op, totdat Young met een prachtige floater de wedstrijd besliste: 107 – 105. Zijn reactie?

Voor de Knicks liep het dus allemaal niet goed af. Grote ster Julius Randle had zich zijn eerste playoff-wedstrijd waarschijnlijk anders voorgesteld. bij Randle ging er de hele wedstrijd amper tot niets door het net heen: 14 punten (6-23 FG), 12 rebounds. Dit zorgde ervoor dat de bank zijn normale productie moest vervangen. Vooral Alec Burks deed dat goed: hij scoorde 27 van de 64 punten vanaf de bank. Ook Derrick Rose deed zijn best met 17 punten.

Bij de Hawks deden de grote namen het juist wel. Young was goed voor 32 punten, 10 assists en 7 rebounds. Ook Bojan Bogdanovic en Lou Williams hadden met 18 en 13 punten een grote bijdrage. De grootste voorsprong in de wedstrijd was dan ook voor de Hawks, die op een gegeven moment met 11 punten aan de leiding gingen. Een verdiende overwinning dus.

OVERIGE UITSLAGEN

#1 Philadelphia 76ers 125 – 118 #8 Washington Wizards (Tobias Harris 37 punten)

#2 Brooklyn Nets 104 – 93 #7 Boston Celtics (Kevin Durant 32 punten, 12 rebounds)

WESTERN CONFERENCE

GAME 1 | #8 MEMPHIS GRIZZLIES – #1 UTAH JAZZ: 112-109

Voor veel mensen kwamen de Grizzlies onverwacht uit de koker van het play-in toernooi. Nog groter was vervolgens de verbazing dat ze de eerste wedstrijd tegen de Jazz winnend afsloten. In een spannend einde van de wedstrijd werd het 112 – 109 voor de #8 seed uit het westen. Dillon Brooks was in zijn eerste playoff-wedstrijd bijna niet te stoppen. Met zijn 31 punten passeerde hij Marc Gasol als degene met de meeste punten in zijn eerste playoff-wedstrijd voor de Grizzlies.

Donovan Mitchell speelde aan de kant van de Jazz niet mee door een blessure, en dat merkten de thuisploeg meteen. In het vierde kwart stonden ze op een gegeven moment maar liefst 17 punten achter. Toch kwamen ze in de slotfase nog knap terug. Bojan Bogdanovic scoorde 20 punten in het vierde kwart, waarvan vijf driepunters in de laatste minuut om zo het verschil tot één punt te verkleinen. Toch werd de wedstrijd verloren doordat Brooks een lay-up maakte met nog 6,9 seconden te gaan. Wat ook niet mee hielp was dat Rudy Gobert zijn zesde fout maakte met nog 4:25 op de klok in het vierde kwart. De lange Frasman kwam zo maar tot 24 minuten speeltijd.

Zoals gezegd was voor de bezoekers Dillon Brooks van onschatbare waarde. Toch waren ook playoff-debutant Ja Morant (26 punten) en Jonas Valanciunas (15 punten, 12 rebounds) erg belangrijk voor de Grizzlies. Aan de kant van de Jazz was Bogdanovic goed voor 29 punten. Mike Conley scoorde er 22 en gaf 11 assists. Rudy Gobert had voor zijn doen een matige avond met 11 punten en 15 rebounds. Werk aan de winkel voor Utah.

GAME 1 | #5 DALLAS MAVERICKS – #4 LOS ANGELES CLIPPERS: 113-103

Net als vorig jaar in de playoffs spelen de Mavericks in de eerste ronde tegen de Clippers. De Dallas Mavericks gingen net zoals toen als underdog de serie in, maar zullen genoeg vertrouwen getankt hebben door de serie te beginnen met een overwinning in en tegen de Los Angeles Clippers: 113-103.

Net als vorig jaar was het de Luka-show. Vooral in de eerste drie kwarten van de wedstrijd was de point guard op stoom. In het vierde kwart scoorde hij nog maar één punt, maar de schade was al aangericht. Zeker toen zijn teamgenoten tegen het einde van de wedstrijd een sterke run produceerden. Dallas eindige de wedstrijd met een 18-5 run om zo de spanning van de wedstrijd af te halen en game 1 te winnen.

Voor de Clippers was het een lastige wedstrijd vanaf de driepuntslijn. Sterkhouders Kawhi Leonard en Paul George hadden het vooral moeilijk en raakten samen maar 3 van hun 14 pogingen. De rest van de Clippers deden het niet veel beter en schoten maar 11 van hun 40 pogingen raak, terwijl ze het seizoen als team afsloten als beste driepuntschutters in de NBA (41% 3FG).

Zoals gezegd was Luka Doncic fantastisch. Hij scoorde een game-high 31 punten, pakte 10 rebounds en gaf 11 assists. Een triple-double dus. Toch was de rest van het team ook erg belangrijk. Zo waren Tim Hardaway Jr. en Dorian Finney-Smith goed voor 21 en 18 punten. Bij de Clippers waren het zoals zo vaak Leonard en George die de punten scoorden. Met 26 en 23 punten produceerden ze het meeste voor hun team. Ook Nicolas Batum had een aardige wedstrijd met 11 punten en 7 rebounds. Net zoals de Jazz mogen op de Clippers dus meteen aan de bak.

#2 Phoenix Suns 99 – 90 #7 Los Angeles Lakers (Devin Booker 34 punten, 7 rebounds, 8 assists)

#4 Denver Nuggets 109 – 123 #5 Portland Trail Blazers (Damian Lillard 34 punten, 13 assists)