Suns en Jazz blijven stuivertje wisselen, Lakers dalen af naar play-in toernooi

Het NBA-seizoen 2020-21 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


4 MEI – 11 MEI


Northwest Division: 1. Utah Jazz (50-19), 2. Denver Nuggets (45-24), 3. Portland Trail Blazers (40-29), 4. Minnesota Timberwolves (22-47), 5. OKC Thunder (21-49)

Pacific Division: 1. Phoenix Suns (48-21), 2. LA Clippers (46-23), 3. LA Lakers (39-30), 4. GS Warriors (37-33), 5. Sacramento Kings (31-38)

Southwest Division: 1. Dallas Mavericks (40-29), 2. Memphis Grizzlies (36-33), 3. SA Spurs (33-35) , 4. New Orleans Pelicans (31-38), 5. Houston Rockets (16-53)


IN DE SPOTLIGHT


UTAH STAAT WEER BOVENAAN

Vorige week verloren de Utah Jazz na een lange tijd hun koppositie. De Suns veroverde na een goede reeks de eerste plek. Het duurde niet lang voordat daar weer verandering in kwam. Utah Heeft de koppositie namelijk alweer te pakken. Na een winreeks van vijf wedstrijden, waarvan drie in de afgelopen week, sloot Utah de week af met een verliespartij tegen de Warriors. Dat is geen schande gezien de vorm van Golden State de laatste weken. Utah lijkt in ieder geval echt voor het thuisvoordeel te gaan.

Het komt natuurlijk allemaal aan op het nieuwe play-in toernooi. In de bubbel zagen we deze nieuwe vorm voor het eerst. Nu is die nog wat uitgebreider geworden. De zevende en achtste plaats spelen tegen elkaar voor de zevende playoff-ticket. De verliezer daarvan neemt het vervolgens op tegen de winnaar van de match-up tussen de negende en tiende plaats. Die twee spelen vervolgens voor de achtste playoff-ticket. Het is wat vaag, maar tegen wie de nummers één en twee van de conference spelen is nog lang niet beslist na de 72ste (laatste) regular season-wedstrijd.

DALLAS IN VORM

De Mavericks hebben laten zien dat ze zo hoog mogelijk willen eindigen. Zij zijn de afgelopen week namelijk geklommen naar de vijfde plaats dankzij een winreeks van vier wedstrijden. Dallas versloeg afgelopen week de Nets, Heat en de Cavaliers zelfs twee keer op rij. Doncic werd in de laatste pot met Cleveland nog weggestuurd vanwege het slaan van Sexton. Tim Hardaway nam het scoren over en eindigde met 25 punten.


DE TEGENVALLERS


LAKERS GEZAKT NAAR EEN PLAY-IN TOERNOOI SPOT

De Lakers hebben het nog altijd moeilijk, ook al eindigde ze de week met een knappe overwinning op de Suns. Anthony Davis nam zijn ploeg op sleeptouw met 42 punten en 12 rebounds. LeBron James kwam niet in actie. Desondanks zijn de Lakers door de slechte vorm van de afgelopen weken gedaald naar de zevende plaats. Als er niks meer veranderd, betekent dit dat ze in het play-in toernooi tegen de Warriors moeten spelen. Die ploeg, en met name Steph Curry, is wel in vorm. Met nog maar vier wedstrijden te gaan, kan de zesde plaats nog behaald worden. De Trail Blazers en Mavericks hebben twee overwinning meer, dus de kans is niet heel groot dat dit nog gaat lukken.

Wat de slechte reeks van de Lakers misschien nog een tikje zuurder maakt, is de flinke verliespartij van de stadsrivaal. De Clippers wonnen ruim met 118-94. Uiteraard waren de Lakers niet fit. Anthony Davis speelde nog geen 10 minuten en LeBron James speelde zelfs helemaal niet. De Clippers kwamen juist wel in volle oorlogssterkte wat het verlies zeker geen grote schande maakte. Maar: een derby verliezen blijft niet leuk.


SPELER VAN DE WEEK


De SportAmerika speler van de week van de Western Conference is dit keer Damian Lillard. De point guard van de Trail Blazers staat ook wel bekend als Dame Dolla of Logo Lillard. Hoe je hem ook noemt, hij was in bloedvorm. Dat belooft veel goeds voor de playoffs. Portland staat nu zesde en als dat zo blijft gaan ze direct naar de playoffs. In de bubbel moesten ze via de play-in matchup nog tegen de Grizzlies om zich te plaatsen.

Dat het opnieuw via het nieuwe toernooi moest, leek er heel lang aan te komen, maar dankzij de winreeks van de afgelopen week en de slechte vorm van de Lakers staan ze nu op directe plaatsing. Dat is mede te danken aan de superstel Damian Lillard. Hij behaalde een gemiddelde van 33,5 ppg en 7,5 apg. De Cavaliers, Lakers, Spurs en Rockets werden op rij verslagen. Tegen The Purple and Gold behaalde de point guard 38 punten wat het meeste was van de afgelopen week. Dat kwam nog niet in de buurt van zijn season high. Tegen de Pelicans scoorde Logo Lillard 50 punten (16 maart).


VOORUITBLIK


We hebben het in deze recap al uitgebreid gehad over het play-in toernooi. Ook over de wedstrijden die we mogen verwachten, mocht er niks meer veranderen. Voordat het zover is hebben we nog een week aan gewone duels te gaan. 16 mei is de laatste speelronde waarvan de tijden nu nog onbekend zijn. De Grizzlies nemen het op tegen de Warriors in een pot die nog wel eens wat kan gaan betekenen voor het play-in toernooi. Golden State heeft nu één overwinning meer dan Memphis. Verder spelen de Lakers tegen de Pelicans, Jazz tegen de Kings, Spurs tegen de Suns en Nuggets tegen de Trail Blazers. We hebben in het Westen dus nog zeker wat mooie duels als afsluiting voordat het play-in toernooi en de playoffs gaan beginnen.

Coverfoto: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen