Play-in Toernooi Preview: Western Conference

De laatste speeldag is gespeeld en daarmee is het reguliere seizoen in de NBA voorbij. Maar voordat we bij de playoffs aangekomen zijn is het tijd voor nog wat extra basketbal: de Play-in wedstrijden. Gister en vandaag nemen we je mee en blikken we vooruit op deze play-in wedstrijden. Vandaag: de Western Conference preview.


PLAY-IN TOERNOOI: HOE ZIT HET OOK AL WEER?


Nadat het vorig jaar bedachte concept een succes bleek te zijn, gaat de NBA er dit seizoen vrolijk mee verder. Ook dit jaar is het voor weer bedacht om een deel van de verloren inkomsten (10 duels) van het ingekorte seizoen een beetje goed te maken. De nummers zeven tot en met tien doen mee met dit toernooi. De nummer zeven speelt tegen de nummer acht en de nummers negen tegen nummer tien. De winnaar van plek zeven tegen acht wordt als zevende geplaatst voor de playoffs en spelen zo tegen de nummer twee uit die conference. De verliezer van bovengenoemde wedstrijd speelt tegen de winnaar van de wedstrijd tussen nummer negen en tien. De winnaar van die wedstrijd komt op de achtste plek in de playoffs en speelt tegen de nummer een. Volgt u het nog? Mooi. Dan gaan we nu door naar de wedstrijden die komende week in de Western Conference gespeeld gaan worden. En voor wie het nog niet snapt: kijk vooral even naar de video hieronder.


MEMPHIS GRIZZLIES – SAN ANTONIO SPURS


De eerste wedstrijd in het play-in toernooi van het westen wordt donderdagnacht om 01:30 uur gespeeld. De Spurs, tiende in de Western Conference, nemen het op in en tegen de #9 Grizzlies.

SAN ANTONIO SPURS

Geen gekke dingen in het offseason maar rust en balans. Woorden die je bijna aan de Spurs kan toedichten. Een beetje onder het mom van: ”Teamwork makes the dream work” werd het seizoen aangevangen met dezelfde spelers als vorig seizoen. Dit seizoen gingen de Spurs redelijk goed van start met, op een gegeven moment, een 22-16 record. Erg goed te noemen als je ziet wat voor teams er allemaal in het westen spelen.

Het was echter niet van lange duur. Achteraf gezien was het belangrijkste moment van het seizoen dat LaMarcus Aldridge eind maart gewaived werd. Het lijkt wel of hij de belangrijkste schakel van de Spurs was, want daarna ging het met de Spurs hard achteruit. Vanaf het moment dat Aldridge weg is wonnen de Spurs nog maar 11 van hun 37 wedstrijden en zakten ze zo verder weg. De tiende plek werd uiteindelijk nog wel geclaimd. De laatste wedstrijd van het reguliere seizoen werd nipt verloren van de Suns.

MEMPHIS GRIZZLIES

De Grizzlies zijn geen vreemde van het play-in principe omdat ze vorig seizoen samen met de Portland Trail Blazers de eerste waren die van de mogelijkheid gebruik maakten. Toen waren de Blazers een maatje te groot. Dit jaar hoopten ze op meer dan een play-in, maar helaas is dat niet uitgekomen. De negende plek is het hoogst haalbare gebleken voor de Grizzlies. De Grizzlies hebben bijna het hele seizoen de winstpartijen opgevolgd met verliespartijen. Het grootste verschil met .500 waren maar vijf wedstrijden, en die waren op het eind.

Met het grootste deel van het team terug waar ze vorig seizoen ook mee speelden was het vooral een jaar waarin de jonkies moesten groeien. Ja Morant deed dat goed en was goed voor een career high in punten, assists en rebounds. Ook de anderen droegen een steentje bij. De laatste wedstrijd tegen de Warriors was nog belangrijk om op de achtste plek te komen, maar deze wedstrijd ging helaas verloren.

ONDERLING RESULTAAT

De Spurs en Grizzlies hebben dit seizoen drie keer tegen elkaar gespeeld. De Spurs wonnen er een (131-119), de andere twee wedstrijden werden gewonnen door de Grizzlies (112-129, 102-133). In alle drie de gespeelde wedstrijden was Aldridge nog bij de Spurs aanwezig en deed behoorlijk mee.

VOORSPELLING

Grote favoriet zijn de Grizzlies. Doordat de Grizzlies vijf van de laatste zes wedstrijden gewonnen hebben en de Spurs maar zes van de laatste 21 winnend afsloten is het vertrouwen bij de Grizzlies groot. Toch moet je de Spurs niet uitvlakken. Greg Popovic en DeMar DeRozan hebben al vaker grote wedstrijden gespeeld en weten hoe ze met de druk om moeten gaan. Al met al zouden Morant en zijn jonge medespelers alles in eigen hand kunnen houden.


GOLDEN STATE WARRIORS – LOS ANGELES LAKERS


De tweede wedstrijd wordt donderdagnacht om 04:00 uur gespeeld. De Warriors, achtste, nemen het op in en tegen #7 Los Angeles Lakers.

GOLDEN STATE WARRIORS

Waar zullen we beginnen bij de Warriors? Draft night? Blessures? of toch MVP-Steph? We beginnen maar bij draft night. Een paar uur voor de draft werd duidelijk dat Klay Thompson het hele seizoen nog geblesseerd zou zijn. Toch bracht dat de Warriors niet van hun stuk en kozen Wiseman als tweede in de draft. Wiseman bracht niet wat de Warriors zo gehoopt hadden: en jonge center met enorme upside en genoeg potentie om verdedigend werk te verrichten om zo de playoffs te kunnen halen. Toch kwam het seizoen niet echt lekker op gang en ze leken daardoor lang met een .500 record af te stevenen op een plek die geen play-in garandeerde.

De grote omslag begon bij de blessure van Wiseman. Toen hij weg viel ging Stephen Curry in zijn MVP-modus en reeg hij de ene na de andere 30 point game achter elkaar. De Warriors begonnen meer wedstrijden achter elkaar te winnen en kwamen zo precies op tijd op stoom om kans te maken op een van de tien plekken. In de laatste 19 wedstrijden wonnen de Warriors er 14. Grotendeels door Curry. Curry sloot de laatste wedstrijd, tegen rivaal Memphis, ook nog af met 46 punten en stelde daarmee zijn tweede scoring title veilig.

LOS ANGELES LAKERS

Het jaar van de Lakers kun je met twee petten op bekijken. Aan de ene kant een teleurstelling: zevende eindigen een jaar nadat je kampioen bent geworden is niet top. Aan de andere kant hoop: zevende worden met zoveel blessureleed en het korte offseason omdat je kampioen geworden bent is gewoon prima. Het is maar net welke pet je op hebt.

Toch begonnen de Lakers goed aan het seizoen. Van de eerste 18 wedstrijden gingen er maar vier verloren, en Anthony Davis en LeBron James leken geen last te hebben van het korte offseason. Alles leek dus prima te gaan. Tot de achilles-blessure van Anthony Davis. Het team had moeite om wedstrijden te winnen, en toen ook LeBron James uitviel met een enkelblessure begon de vrije val voor de Lakers. Gelukkig kwam Davis op tijd terug om het tij te keren en ook James speelt ondertussen al weer een paar minuten per wedstrijd mee. Voor de Lakers stond de laatste paar wedstrijden nog genoeg op het spel. Ze waren met de Mavericks en Blazers verwikkeld in een spannend gevecht om de vijfde, zesde en zevende plek. Toch bleven de Mavs en Blazers de Lakers, waardoor de ploeg uit LA het nu op moet nemen tegen de Warriors.

ONDERLING RESULTAAT

Van de drie gespeelde wedstrijden wonnen de Warriors alleen de eerste (113-115), de andere twee moesten aan de Lakers gelaten worden (117-91, 128-97). In de eerste wedstrijd was iedereen van de partij. De andere twee wedstrijden waren Wiseman en Davis allebei geblesseerd en speelden dus niet mee.

VOORSPELLING

De Lakers hebben het thuisvoordeel en willen daar graag gebruik van maken. Met Davis en James fit worden de Lakers een lastige opgave voor de relatief kleine Warriors. Ze zullen ook de favoriet zijn om de wedstrijd te winnen. Er is alleen een grote maar: Steph Curry. Curry kan elke wedstrijd met gemak 50 punten scoren, wat de Warriors nodig hebben als ze willen winnen. Dat het een van de grootste clashes ooit zal zijn in de play-in wedstrijden staat vast. Laten we hopen dat beide teams ons ook een mooie wedstrijd geven.

(Cover foto: NBA.com)

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen