Tristan Enaruna: toekomstig NBA-talent uit Nederland?


Tristan Enaruna. Waarschijnlijk is dit voor de meeste NBA-fans een volstrekt onbekende naam, maar wellicht gaan we in de toekomst meer over hem horen. Enaruna is een speler van Wasatch Academy (High School in Utah). De nog maar 16-jarige Nederlander heeft al aardig wat aandacht naar zich toe weten te trekken.
Nederland deed onlangs mee aan het FIBA U16 European Championship Division B toernooi en daarin was Enaruna topscorer van het team met ruim 13 punten per wedstrijd. Sindsdien is hij onder andere door bekende websites als DraftExpress en Eurospects geïnterviewd.

AANDACHT VAN DRAFTEXPRESS

Jonathan Givony en Mike Schmitz van het beroemde scoutingsnetwerk DraftExpress vinden dat Tristan een uitstekend fysiek profiel heeft en zagen hem in actie tijdens het Adidas Eurocamp 2017.  ”Tristan Enaruna is een van de meest intrigerende talenten in een groep waar veel talent te vinden is. De forward z’n vaardigheden zijn nog in ontwikkeling maar hij heeft laten zien dat hij zowel kan schieten als slashen en ook kan hij meerdere posities verdedigen.”
Givony en Schmitz zien dus een positieve toekomst voor het 16-jarige talent. Zelf liet hij weten dat hij nog wil groeien op het gebied van agressiviteit. De rest van het interview met DraftExpress kan je hier zien.

DE TOEKOMST VOOR TRISTAN ENARUNA

Tristan Enaruna zou al meerdere scholarship offers hebben gekregen van verschillende universiteiten volgens DraftExpress. Hij heeft daarbij nog niet aangeven wat zijn favoriete school is, maar heeft wel te kennen gegeven dat hij in het zogeheten Division I (oftewel het hoogste niveau) wil spelen.
Buiten de vaste trainingen om besteedt Enaruna extra tijd aan het oefenen van zijn schot. Dat is ook hard nodig als hij het uiteindelijk wil gaan maken in de NBA.

WENNEN AAN EEN NIEUWE OMGEVING

Tristan Enaruna heeft zelf aangegeven dat hij heel erg moest wennen in Amerika. ”Basketball zelf is voornamelijk voor mij als speler die uit Europa komt heel veel aanpassen aan de manier waarop het hier gespeeld wordt. Het is hier veel meer dan een sport, het is bijna en lifestyle en zo wordt het hier op hoog niveau ook gespeeld.”
In de Verenigde Staten is het spel op hoog niveau sneller en fysieker. Je moet minder denken en meer doen. ”Op het begin was het voor mij best lastig op het fysieke vlak en ben dan ook met veel gewichten bezig geweest de afgelopen periode. Maar nu is het allemaal gewend”, zegt Enaruna.
”Off the court was het natuurlijk ook wennen omdat je weg van huis bent, nieuwe mensen moet leren kennen en een hele andere manier van leven leidt, maar dat ging ook best vlot,” zei Tristan tegen SportAmerika.

AANDACHT IN NEDERLAND

Ondanks dat Tristan Enaruna bij een hoop scouts al is opgevallen, is hij nog niet overal in Nederland in de media te zijn. Bij Omroep Flevoland was onlangs wel een profiel van de in Almere geboren speler te zien.

Tristan Enaruna speelde eerst bij BC Apollo Amsterdam. Vanwege zijn leeftijd maakte hij niet heel veel minuten. Nu speelt hij voor de nummer drie high school van de Amerikaanse staat Utah. Daar heeft hij nog tijd zat om op te vallen. Enaruna moet nog wel bewijzen dat hij het hoogste niveau aan kan, maar hij kan ook pas in 2023 gedraft worden.
Tristan Enaruna moet nog veel laten zien. Als we de berichten echter mogen geloven, ziet de toekomst er vooralsnog veelbelovend uit. Zal ongetwijfeld vervolgd worden…

Coverfoto: www.wearebasket.net

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen