NBA staat stil bij 'Racial Justice', Warren verslaat Embiid in spektakelstuk

De herstart van het NBA-seizoen is een feit. Elke week brengt SportAmerika minimaal twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten en teleurstellingen, terwijl er daarnaast ook vooruitgeblikt wordt op de aankomende wedstrijden.

STAND

IN DE SPOTLIGHTS

GEHELE NBA STAAT STIL BIJ ‘RACIAL JUSTICE’

Al enkele maanden wordt er in de gehele wereld gedemonstreerd tegen racisme, discriminatie en ongelijkheden. Ook in de NBA worden deze thema’s zeer serieus genomen. De afgelopen week werd dit duidelijk voor, tijdens en na de seeding games.
Al in de aanloop richting de herstart werd er veel aandacht geschonken aan de huidige situatie in de Verenigde Staten. Zo vond bijvoorbeeld Kyrie Irving dat het seizoen in deze periode niet herstart moest worden. Echter is dit dus op een alternatieve manier wel gebeurt. Op de velden in Orlando staat er duidelijk boven het logo de zin ‘Black Lives Matter’ en dragen de spelers warm-up shirts met dezelfde tekst. Ook hebben spelers de mogelijkheid gekregen om hun naam op het shirt te veranderen in een statement. Zo hebben heel veel spelers verschillende statements op hun shirt staan, verschillend van ‘Equality’ tot ‘Education Reform’ en van ‘Say Their Names’ tot ‘Vote’. Ook zijn er verschillende spelers die deze statements in hun moedertaal op het shirt hebben staan.
Sinds de herstart zijn er ook al spelers geweest die vanwege hun acties in de spotlight zijn gekomen. Zo wilde Jimmy Butler spelen met een shirt zonder naam of statement er op, omdat hij hier mee wilde aangeven gelijk te zijn aan iedereen en dat een naam daarom niet uitmaakt. Echter werd dit niet toegestaan door de scheidsrechters en moest Butler alsnog een shirt aan met zijn naam er op.
Ook tijdens de volksliederen voorafgaand aan de wedstrijden maken de spelers, coaches en scheidsrechters een statement. Dit wordt gedaan door te knielen. Meyers Leonard wilde niet knielen, net als Jonathan Isaac. Isaac besloot daarnaast ook het eerder genoemde t-shirt niet te dragen. Isaac gaf aan wel tegen de sociale ongelijkheid te strijden. Volgens hem is het knielen en het dragen van een t-shirt echter niet de oplossing. Voor hem ligt de oplossing bij het geloof. Meyers Leonard knielde niet omdat hij vond dat hij zijn broer, soldaat in het Amerikaanse leger, in de steek zou laten door tijdens het volkslied en voor de vlag te knielen.

CAREER HIGH TJ WARREN BRENGT INDIANA ZEGE

Er werd echter ook gewoon gebasketbald. De Indiana Pacers hebben hun eerste wedstrijd van de herstart gewonnen. De Philadelphia 76ers werden met 121-127 verslagen. TJ Warren was de grote man bij Indiana met een career-high 53 punten. Dit deed hij met slechts 29 schotpogingen.
De Pacers begonnen zwak aan de wedstrijd en kwamen 10-2 achter. Het was Warren die daarna echter het heft in handen nam en 19 punten scoorde in het eerste kwart. Na het eerste kwart stonden de Pacers dan ook 29-35 voor. In het tweede kwart gingen beide teams exact gelijk op, waardoor Indiana met een voorsprong van zes punten de rust in ging. TJ Warren stond toen al op 29 punten, terwijl Joel Embiid voor Philadelphia goed was voor 14 punten en 9 rebounds.
In de tweede helft gingen Embiid en Warren rustig door. Philadelphia won het derde kwart met 12 punten en had dus bij het ingaan van de laatste 12 minuten een voorsprong van zes punten. Echter was het wederom TJ Warren die de Pacers op de schouders nam. De forward scoorde 19 punten, waaronder twee cruciale driepunters in de laatste 64 seconden. Warren eindigde met 53 punten, maar vooral zijn schotpercentages maakten indruk. 20 van zijn 29 schotpogingen gingen raak, waarvan negen driepunters uit 12 pogingen. Voor Philadelphia had Joel Embiid 41 punten en 21 rebound en was Tobias Harris goed voor 30 punten en acht rebounds.

DE TEGENVALLERS

WIZARDS DICHT BIJ UITSCHAKELING

De Washington Wizards lijken zeer dicht bij uitschakeling van de playoffs. De ploeg van coach Scott Brooks verloor haar eerste twee wedstrijden van de herstart en staat nu zeven overwinningen achter de de achtste seed. Dit is drie overwinningen te weinig voor het potentiële play-in toernooi.
De Wizards bevonden zich bij aanvang van de herstart al in een lastige situatie. Zonder Bradley Beal, Davis Bertans en natuurlijk John Wall mist de ploeg hun drie beste spelers. Daarnaast stonden ze al zes overwinningen achter Orlando en Brooklyn voor de achtste plaats. Een nederlaag in de eerste wedstrijd tegen de Phoenix Suns hielp dan ook niet mee. Devin Booker en DeAndre Ayton waren met 27 en 24 punten te sterk voor de Wizards, waar Rui Hachimura 21 punten scoorde.
De tweede nederlaag kwam tegen de Brooklyn Nets. De Nets hadden de eerste wedstrijd kansloos verloren van de Orlando Magic. De ploeg uit Brooklyn had had in de cruciale wedstrijd tegen Washington dus wat recht te zetten. De huidige ‘big three’ van Brooklyn, Caris LeVert (34 PTS, 7 REB), Joe Harris (27 PTS, 6-7 3PT) en Jarrett Allen (22 PTS, 15 REB) waren de uitblinkers tijdens de 110-118 op de Wizards. Ook de 30 punten van Washington Wizards center Thomas Bryant kon dit niet tegengaan.
Door de nederlaag in deze cruciale wedstrijd staat Washington nu zeven overwinningen achter Brooklyn, terwijl ze tot vijf wedstrijden konden naderen. Met nog zes wedstrijden op het schema (Pacers, 76ers, Pelicans, Thunder, Bucks en Celtics) lijkt het een lastige taak om minimaal drie wedstrijden te winnen.

Coverfoto: Ashley Landis/Pool/AP Photo

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.