NBA Poll: Pau Gasol versus Marc Gasol

Pau versus Marc_
Deze rubriek betreft slechts een simpele vraag: Wie is er nou eigenlijk beter? In Versus bekijken we iedere week een match-up tussen twee op het oog gelijkwaardige spelers of teams uit heden of verleden. Ze worden gewikt en gewogen en uiteindelijk beslist u, door middel van een poll onderaan het artikel, wie er beter is. In de Versus van vorige week won Rajon Rondo vrij eenvoudig met 65% van Ricky Rubio.
Deze week gaat de strijd tussen twee broers want Pau Gasol van de Chicago Bulls neemt het op tegen Marc Gasol van de Memphis Grizzlies. Olé!
Pau Gasol
Pau
De 35-jarige Pau Gasol is één van de meest succesvolle ‘buitenlanders’ in de historie van de NBA. Pau zette zijn eerste NBA-voetstappen in Memphis bij de Grizzlies als lange slungelachtige maar erg getalenteerde power forward.
Na zeven seizoenen in Tennessee werd hij getrade naar de Los Angeles Lakers voor een pakketje waar onder meer zijn jongere broertje Marc deel van uitmaakte. Gasol werd bij de Lakers tweemaal kampioen als adjudant van Kobe Bryant. Wat velen niet weten is dat Pau qua advanced stats echter beter scoorde in die finalereeksen dan The Black Mamba.
Pau is sinds 2014 speler van de Chicago Bulls en ondanks dat hij zich in de laatste fase van zijn carrière bevindt komt Gasol nog immer productief voor de dag. De Spanjaard is inmiddels meer center dan power forward maar nog altijd één van de meest fundamenteel solide spelers in de post van de hele league. Hij kan scoren met zijn rug naar de basket, heeft een goed schot van de midrange en het overzicht om voor de nodige assists te zorgen. Verdedigend heeft hij de twijfelachtige reputatie ietwat soft te zijn maar qua rebounds en blocks draait hij de laatste twee jaar uitstekende seizoenen.
Oh ja! in 2006 werd de oudste Gasol ook nog wereldkampioen met Spanje en bovendien verkozen tot MVP van dat toernooi.

Marc Gasol
Marc
De jongere Marc Gasol is bijna 31 en bezig aan zijn achtste seizoen bij de Memphis Grizzlies. Marc was, zoals hierboven beschreven, onderdeel van de ruil met zijn oudere broer. In die tijd werd hij vooral gezien als een veel mindere, meer onbeholpen versie van Pau. Inmiddels weten we wel beter.
Big Spain is namelijk een veelzijdige fysiek sterke center die verdedigend meer dan solide is maar ook aanvallend van grote waarde. Gasol kan in de low post goed uit de voeten maar is op zijn best vanaf de high post waarvandaan hij zijn superbe passingtalent kan gebruiken.
Marc heeft veel meer dan zijn broer de reputatie een ‘bruiser’ te zijn. Al is dat niet, als we kijken naar rebounds en blocks bijvoorbeeld, in de traditionele stats af te lezen. In 2013 werd hij verkozen tot verdediger van het jaar en leunt ook aan die kant van het veld op zijn excellente timing en instincten.
De Grizzlies zijn vrij wisselvallig aan dit seizoen begonnen, herstelden zich daarna een beetje maar blijven nu rond de .500 staan. Nog net genoeg voor een plaats play-offs maar totaal geen angst inboezemend bij de topploegen in de Western Conference. Ook Gasol begon het seizoen moeizaam, maar lijkt zijn normale vorm nu langzaam te pakken te hebben en zoals al enkele jaren het geval is wederom de spil te zijn waar het bij de ploeg uit Memphis allemaal om draait.

Stats
Traditional Stats Pau vs Marc
Advanced Stats Pau vs Marc
Wie kies jij? Pau of Marc?

online surveys


Edits & Infographics: Mike Tibbert
(De stats zijn van 10-01-2016)

  1. Poeh wat een moeilijke dit. Had het me drie jaar terug gevraagd en het was een makkie. Ik geef Pau denk ik het voordeel van de twijfel, maar kan bijna niet kiezen.

  2. Ik kies toch voor Pau. Marc is een betere verdediger, maar Pau is aanvallend nog altijd vaardiger, hoewel Marc hem op de hielen zit.
    Erg lastige keuze wel, heeft in mijn geval ook wel met persoonlijke voorkeur te maken. Pau Gasol is al jaren een van mij favoriete spelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen