NBA DPOY: Wie volgt Leonard op als beste verdediger?

DPOY
Kawhi Leonard is de titelverdediger als het gaat om de beste verdediger van het seizoen. En ook dit jaar is Leonard de beste verdediger bij het best verdedigende team. En toch lijkt de kans klein dat Leonard opnieuw Defensive Player of the Year wordt. Want twee spelers steken er qua defense nog verder bovenuit, namelijk Rudy Gobert en Draymond Green. Maar wie wint deze prestigieuze prijs?

Draymond Green

De Golden State Warriors hebben over goede spelers niet te klagen en zijn weer hard op weg om het beste record in de NBA te hebben. En Green speelt hierbij een belangrijke rol, want elk verdedigend plan van Steve Kerr begint bij Green. Of het gevaar nu van snelle guards of lange, fysiek sterke centers komt, Green krijgt bijna altijd de taak de beste speler van de tegenpartij uit te schakelen.


En hij doet dit met succes, want de Warriors hebben na de Spurs als team de beste verdediging dit seizoen. En Green is hierbij de belangrijkste reden van het verdedigende succes. Green leidt de league in steals en staat in de top 15 qua blocks. Dit zorgt er voor dat Green de nummer twee is in defensive real plus/minus, met 5,08, het aantal punten dat de Warriors minder toestaan per 100 balbezitten van de tegenstander.
Hierdoor is Green ondanks dat hij maar net iets meer dan 10 punten per wedstrijd scoort, onmisbaar voor de titelfavoriet. Voor Green is de beperkte aanvallende inbreng geen probleem. “Coming into the league, I knew that if I wanted to get on the floor, it had to be defense, There are a million ways to affect the game. But we all know that you can’t win without this defensive end of the ball.” Green was dit seizoen de eerste speler in de geschiedenis van de NBA die een triple double wist te noteren met minder dan tien punten te scoren, namelijk door dubbele cijfers te halen in assists, rebounds en steals.

Rudy Gobert

De enige speler die Green voor moet laten als het gaat om defensive real plus/minus is Rudy Gobert. Met hun center op de vloer staan de Utah Jazz gemiddeld 6,03 punten minder toe per 100 possessions dan wanneer Gobert op de bank zit. Gobert is al twee jaar een van de beste individuele verdedigers in de NBA, maar als team was Utah niet goed genoeg verdedigend voor Gobert om hoger te eindigen dan vijfde in deze verkiezing. Dat is dit jaar voorbij, want Utah is ondanks de vele blessures dit seizoen zeker van de play-offs en strijdt met de Clippers om thuisvoordeel in de eerste ronde.
Utah heeft na de Spurs en Warriors de beste verdediging, met Gobert als onbetwiste leider. De French Rejection of de Stifle Tower, zoals de veelzeggende bijnamen van Gobert onder meer luiden, voert de NBA aan in blocks met 2,7, bijna een halve block per wedstrijd meer dan nummer twee Anthony Davis. En blokt Gobert een schot niet, dan zorgt zijn aanwezigheid vaak voor geforceerde schoten van de tegenstanders.

Van alle centers die minimaal achttien schoten moeten verdedigen binnen anderhalve meter van de ring schieten aanvallers tegen Gobert het slechtst, waardoor alleen al de aanwezigheid van Gobert van groot belang is voor de Jazz. Conclusie De nadruk in de NBA ligt meer dan ooit op de aanval. En toch zijn er nog steeds spelers die verdedigend een enorme impact hebben elke wedstrijd weer. Het niveau van de strijd dit jaar ligt hoger dan in de afgelopen jaren. Regerend kampioen Leonard lijkt volstrekt kansloos, terwijl de Spurs opnieuw de beste verdediging hebben. Het geeft aan hoe goed Green en Gobert waren het afgelopen seizoen.

In alle andere jaren was Gobert nu al zeker van de titel en was er geen enkele sprake van een discussie. In bijna alle geavanceerde statistieken komt Gobert als beste verdediger uit de bus. Maar Green heeft het de stemmer moeilijk gemaakt met een opmerkelijk seizoen. De grote kracht van Green is zijn veelzijdigheid, want de Warrior kan iedereen verdedigen. Maar is dit een reden om Gobert de prijs niet te geven? Het is niet zijn taak om op de perimeter achter guards en small forwards aan te gaan, geeft ook Utah-coach Quin Snyder aan.


En hoewel Green opnieuw bewezen heeft een uitstekende verdediger te zijn en het zeker geen schande is als hij de prijs voor beste verdediger zou winnen, is er maar een speler die er echt recht op heeft, en dat is Rudy Gobert.
Foto: Twitter

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen