NBA 30-in-30 | Utah Jazz kiezen voor continuïteit

Het NBA-seizoen komt steeds dichterbij. De NBA redactie gaat jou als volger van SportAmerika optimaal voorbereiden op het nieuwe seizoen. We nemen in de 30-in-30 reeks elk team onder de loep! Van Free Agency, tot de draft en de vernieuwde depth chart. We beginnen bij het team met de minste overwinningen en eindigen bij de kampioenen. In de 24e editie kijken we naar het team waar Donovan Mitchell als tweedejaars zijn team bij de hand moet nemen: de Utah Jazz


NBA DRAFT


Op de 21e plaats kozen de Utah Jazz in de eerste ronde voor shooting guard Grayson Allen, die het afgelopen seizoen bij Duke speelde. Daarnaast kozen de Jazz op de 42e plaats voor small forward Vincent Edwards. Edwards werd echter na de draft direct getrade naar de Houston Rockets. De Jazz kregen hier van de Rockets geen andere spelers of picks voor terug, alleen geld.
Grayson Allen is een agressieve shooting guard met een goed jumpshot. Met zijn 1.96 meter lengte en 1.99 meter wingspan is hij een gemiddelde shooting guard. Hij speelde de afgelopen vier jaar voor tijdens college bij Duke. Daar ontwikkelde hij zich tot een productieve scorende speler. Hij had een groot aandeel in het kampioenjaar van Duke in 2015. Ook wist Allen in 2014 de All-American Dunk Contest te winnen, door over Jahil Okafor heen te dunken.
Vanwege zijn goede timing en agressiviteit is Allen in staat verdedigend de passlijnen op het veld af te schermen. Toch is het verder niet een uitgesproken sterke verdediger. Met zijn fysieke potentie heeft de shooting guard echter nog veel ruimte om zich op het hoogste niveau te ontwikkelen en verbeteren.


FREE AGENCY


De Utah Jazz waren weinig actief tijdens de periode van free agency. Geen enkele speler werd door de Jazz aangetrokken, en slechts één speler vertrok. Small forward Jonas Jerebko tekende een minimum deal bij de regerend kampioen Golden State Warriors. Met dit beleid kiest het team uit Utah voor continuïteit. Afgelopen seizoen werd 51% van de speelminuten ingevuld door spelers die het seizoen ervoor ook al bij de Jazz speelden. Dit jaar zal dit percentage dus een stuk hoger uitvallen.
Derrick Favors was afgelopen zomer wel free agent. Hij tekende echter een nieuw tweejarig contract ter waarde van 36 miljoen dollar. Ook Dante Exum tekende bij nadat zijn contract was afgelopen. De point guard gaat 33 miljoen dollar verdienen in de komende drie jaar.


DEPTH CHART


De starting five van de Utah Jazz zullen niet anders zijn dan die van afgelopen seizoen. Sterspelers Donovan Mitchell en Rudy Gobert worden ook dit seizoen omringd door Ricky Rubio als point guard, Joe Ingles als small forward en Derrick Favors als power forward.

De man die het vorige seizoen de meeste minuten speelde buiten de eerste vijf om was Jae Crowder. De forward kwam halverwege het afgelopen seizoen via een trade over van de Cleveland Cavaliers. Ook dit seizoen wordt verwacht dat Crowder veel minuten zal spelen vanaf de bank. Hij kan beide forward-posities goed invullen. Dante Exum zal de tweede point guard zijn achter Rubio en Ekpe Udoh de stand-in voor Gobert. De overige spelers op de bank zullen onderling moeten strijden voor de minuten die over zijn. Rookie Grayson Allen zal het met Mitchell,  Alec Burks en Thabo Sefelosha in de selectie lastig krijgen om direct veel minuten te maken op de shooting guard. Hij zal zich dus vooral moeten richten op zijn ontwikkeling als speler en hopen op kansen vanaf de bank.


CONCLUSIE


Het afgelopen seizoen haalden de Jazz de play-offs met een record van 48-34. Toch was het geen vanzelfsprekendheid dat de Jazz zich zouden plaatsen. Mede door het fantastische seizoen van Donovan Mitchell lukte het in de laatste weken van het reguliere seizoen om bij de eerste acht van de western conference te geraken. De 48 overwinningen waren goed voor een vijfde plaats in de conference, met slechts twee overwinningen minder zou het team gelijk hebben gestaan met de nummer negen.
Ook dit seizoen zullen de Jazz zich in de groep met teams bevinden die gaan strijden voor de play-offs. Het westen lijkt dit jaar nog beter te zijn dan afgelopen seizoen, waardoor een evenaring van het aantal gewonnen wedstrijd nodig lijkt te zijn om verzekerd te zijn van postseason.
Voorspelling:
48-34

Coverfoto: Jeffrey D. Allred

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen