Kawhi keert terug en Luka spreekt vloeiend Spaans


Het NBA-seizoen 2019-20 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en we blikken vooruit op de aankomende week.


9 DECEMBER – 15 DECEMBER


DE STAND

Northwest Division:
1: Denver Nuggets ( 15-8), 2: Utah Jazz (15-11), 3: Oklahoma City Thunder (11-13), 4: Minnesota Timberwolves (10-15), 5: Portland Trail Blazers (10-16)
Pacific Division:
1: Los Angeles Lakers (23-3), 2: Los Angeles Clippers (20-7), 3: Phoenix Suns (11-13), 4: Sacramento Kings (11-14), 5: Golden State Warriors (5-22)
Southwest Division:
1: Dallas Mavericks (17-7), 2: Houston Rockets (17-8), 3: San Antonio Spurs (9-15), 4: Memphis Grizzlies (8-17), 5: New Orleans Pelicans (6-20)

IN DE SPOTLIGHTS

CLIPPERS VERPULVEREN RAPTORS BIJ TERUGKOMST LEONARD

De Los Angeles Clippers hebben de top wedstrijd tegen de Toronto Raptors in Canada weten te winnen. De wedstrijd was toch vooral gericht op de terugkeer van Kawhi Leonard. Vorig seizoen won hij nog een kampioenschap bij de Raptors, en het was de verwachting dat er een mooie video-tribute zou komen. Dat was ook het geval. Na de video kreeg hij ook de championship ring van vorig jaar.

 
Het eerste kwart ging nog redelijk gelijk op voor de Raptors met zelfs 5 punten voorsprong na 12 minuten. In het tweede kwart beslisten de Clippers de wedstrijd. De Rapotrs kwamen maar tot 14 punten, terwijl de Clips er maar liefst 37 scoorden. Na het tweede kwart was de wedstrijd wel gespeeld: 64 – 46. In de resterende helft liepen de Clippers nog 2 punten verder uit.
In de wedstrijd zelf was board man van grote waarde voor zijn team. Leonard speelde 32 minuten, scoorde 23 punten, pakte 5 rebounds en gaf 6 assists. Maar het was niet alleen Kwahi die belangrijk was. Maar liefst 7 Clippers scoorden 10 of meer punten en zoals het hele jaar al is het de diepte van de Clippers die wedstrijden voor ze wint. Ook in deze wedstrijd was het verschil in punten vanaf de bank groot: 44 tegenover 18 van de Raptors.
Bij de Raptors was Pascal Siakam goed voor 24 punten, en deed Norman Powell met 22 punten (7-11FG) ook goed mee. Kyle Lowry had het moeilijk en scoorde maar 6 punten (1-8FG, 0-7 3FG).

LUKA SPREEKT NOG STEEDS VLOEIEND SPAANS

Nu de NBA een wereldwijde markt is, spelen ze ook wedstrijden buiten de VS en Canada. Donderdag nacht speelden de Dallas Maverick tegen de Detroit Pistons in Mexico City. Het is gebruikelijk dat spelers van beide teams een woordje doet voordat de wedstrijd begint, zo ook nu. Omdat Luka Doncic natuurlijk bij Real Madrid in Spanje heeft gespeeld kan hij goed spaans spreken. Dat liet hij toen ook even zien. Blake Griffin mocht het woordje doen namens de Pistons. Dat hij niet veel Spaans heeft gehad blijkt uit onderstaand filmpje:

 
De wedstrijd was een historische: in de historie van de Global Games was er nog nooit een triple-double gescoord, tot deze wedstrijd. Doncic scoorde 41 punten, pakte 12 rebounds en deelde 11 assists uit. Met die 41 punten verbrak hij ook het punten record in een Global Game van Devin Booker van vorig jaar (37 punten). Wat ook opvallend was is dat Andre Drummond niet helemaal fit was. Hij is allergisch voor avocado’s. Tijdens het diner werd tegen hem gezegd dat er in zijn eten geen avocado zat, maar dat was toch het geval. De reactie viel mee en hij kon toch mee spelen. Dit deed hij niet verkeerd, want hij scoorde 23 punten en pakte 15 rebounds. De Mavericks wonnen de wedstrijd

DE TEGENVALLERS

MINNESOTA BLIJFT MAAR VERLIEZEN

De Minnesota Timberwolves blijven maar verliezen. Ze verloren voor de zevende keer op rij, en in de laatste 10 wedstrijden werden er maar twee gewonnen. Verbazingwekkend is vooral de thuiswedstrijden over het hele seizoen. De Timberwolves speelden tot nu toe 12 thuis wedstrijden en verloren daar 75% van. Er werden er maar drie gewonnen. De reeks sterke tegenstanders, waar de Wolves nu in zitten, is bijna voorbij. Van de komende negen wedstrijden spelen ze maar tegen twee teams met een winning record, wat goede hoop moet geven voor de spelers maar vooral voor de fans.

PORTLAND HEEFT HET MOEILIJK

De Portland Trail Blazers gingen met goede moed het NBA seizoen in. Dit zou hét jaar moeten worden. Nu de reign van de Warriors weg is wilde Portland maar al te graag in het achtergebleven gat springen. Met sterkhouders Damian Lillard, CJ McCollum, en nieuwe aanwinst Hassan Whiteside waren de verwachtingen daarom ook hoog gespannen. Van die verwachtingen komt vrij weinig uit. Met een record van 10-16 staan ze nu op de 11e plek in de Western Conference. De vinger op de zere plek leggen is niet zo heel makkelijk. Offensief gezien staan ze in de middenmoot met 112,3 punten per wedstrijd. Met die 112,3 punten staan ze op de 11e plek in de NBA. Met het aantal toegestane punten per wedstrijd staan ze 8e: 114,3. Waar ze wel slecht op scoren zijn de assist nummers. Met 20,2 assists per wedstrijd staan ze op plek 29, en dat moet echt beter voor een team met titel aspiraties. Verder verliezen ze bijna elke ’topwedstrijd’ met grote getallen, zo werd er met 15 punten verschil van de Nuggets verloren en gingen de Blazers tegen Houston onderuit met een 108-132 uitslag.

SPELER VAN DE WEEK

James Harden is door SportAmerika verkozen tot de Western Conference speler van de week. De Rockets wonnen drie van de vier wedstrijden, met zeges tegen de Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers en de Orlando Magic. De tweede wedstrijd deze week tegen de Sacramento Kings ging met een buzzer-beater verloren. Tegen de Cavaliers en de Magic scoorde Harden 55 en 54 punten. En schoot deze twee wedstrijden maar liefst 20-33 3FG.
Over de vier afgelopen wedstrijden noteerde Harden gemiddeld 42 punten, 7 assists en 4 rebounds. vierde plek in de Western Conference is James Harden de Sport Amerika Western Conference-speler van de week.

VOORUITBLIK

Deze aankomende week zal het vooral gaan tussen de wedstrijd van de Los Angeles Lakers tegen de Milwaukee Bucks. De nummers een van beide conferences staan vrijdagnacht tegenover elkaar. Zowel Anthony Davis en LeBron James als Giannis Antetokounmpo zullen hun beste wedstrijd willen spelen om zo aan de overwinning te komen.

Top- en coverfoto: Richard Mackson/USA Today Sports

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen