Durant en Giannis duelleren tijdens game 7: Bucks door naar conference finals

Zoals ze op de Amerikaanse televisie zo mooi kunnen zeggen: het zijn de mooiste twee woorden in basketbal: Game 7. Om het nóg mooier te maken kan daar ook nog het woordje overtime bij. Dus, dachten de Nets en Bucks: daar gaan we voor! Een game 7 om jaren lang te herinneren was het resutaat.

EASTERN CONFERENCE

GAME 7 | #2 BROOKLYN NETS – #3 MILWAUKEE BUCKS: 115-111

De eerste Game 7 van de Eastern Conference Semifinals was een waar spektakelstuk. In de eerste Game 7 overtime sinds 2006 (Dallas Mavericks – San Antonio Spurs in de Western Conference SemiFinals, winst Dallas) trokken de Bucks dus aan het langste eind. Toch ging het niet makkelijk en was het de gehele wedstrijd spannend. Dat was toch vooral te danken aan met name twee spelers van de Bucks: Khris Middleton en Jrue Holiday. Beide spelers schoten erg slecht in de eerste helft. Hoe slecht vraag je je dan af? Een gezamenlijke 4-22, met 6 gemiste driepunters uit 6 pogingen. En toch was de grootste voorsprong voor de Nets in de eerste helft maar 10 punten. Vooral Brook Lopez en Giannis Antetokoumnpo hielden de Bucks in de wedstrijd met 12 en 15 punten. De ruststand was 47 – 53 in het voordeel van de Nets.

De eerste minuten na rust draaiden de Bucks de wedstrijd compleet om. Een 7-0 run zorgde voor de voorsprong. Het was één van de in totaal 20 lead changes die de wedstrijd kende. De hele tweede helft bleef ook spannend, maar dat was nog niet het hoogtepunt van de wedstrijd. In de laatste seconden van het vierde kwart hadden de Bucks de bal met een voorsprong van twee punten. Door een shot clock violation met nog zes seconden te gaan kregen de Nets echter dé kans om de wedstrijd gelijk te trekken of te winnen. De go-to-guy? Kevin Durant.

Als je heel goed naar de beelden kijkt zie je dat zijn grote teen net de driepuntlijn raakt en het dus een tweepunter was. Durant zei achteraf dat zijn eerste gedachte was dat hij een driepunter raak schoot en dat hij het seizoen van de Bucks had beëindigd. Hij kreeg vervolgens op de bank pas te horen dat het een tweepunter was.

Na dit hoofdgerecht kregen we nog een dessert van 5 minuten. Toch waren beide teams in overtime wat minder op schot dan gehoopt. In totaal werden er acht punten gescoord in vijf minuten. Dat is niet veel, maar de spanning maakte alles goed. Met nog 40 seconden te gaan, bij een 111-111 stand, was het Middleton die zijn kans greep:

Dit schot bleek uiteindelijk de game-winner te zijn. Toch was de kans dat hij raak schoot niet zo groot. Middleton schoot sowieso een laag percentage in deze series: 60-147 (40%). De belangrijkste van de hele serie ging er echter wel in. Durant kreeg daarna nog een kans, vergelijkbaar met het schot waarmee hij overtime af dwong. Het resultaat: een air ball.

Ondanks die misser had hij maar liefst 48 punten, wat het hoogste aantal punten ooit is in een Game 7 (oude record stond op 47). Het enige getal wat bij KD nog hoger was dan zijn punten waren zijn gespeelde minuten: 53. Ook Giannis speelde de sterren van de hemel: 40 punten en 13 rebounds. Met die cijfers behaalde hij zijn vijfde opeenvolgende wedstrijd met minstens 30 punten en 10 rebounds. De laatste Buck die dit voor elkaar kreeg was Kareem Abdul-Jabbar in 1974.

Doordat KD en Giannis allebei 40 punten scoorden kwamen ze ook in een zeer select rijtje te staan: zij zijn de eerste spelers sinds 2008 die tijdens game 7 in dezelfde wedstrijd 40+ punten scoren.

Direct na de wedstrijd zei Giannis: “Het is een geweldig gevoel dat we door zijn naar de Easten Conference Finals, maar het werk is nog niet klaar. We zijn pas op de helft.” Om maar aan te geven wat het doel is van de Bucks: kampioen worden.

Voor de Nets zit het seizoen er op, maar er vallen genoeg dingen uit de serie te halen. Zo speelden Durant, James Harden en Kyrie Irving maar 43 seconden samen en kwam de bank op belangrijke momenten niet goed uit de verf. Ook de terugkeer van Durant naar zijn ‘oude’ niveau is positief te noemen, zo blijkt uit onderstaande stats

Zo had Durant zijn derde 40+ punten wedstrijd deze playoffs. In vergelijking: de Nets hadden maar drie andere 40+ punten wedstrijden sinds de oprichting van het team. Door die 48 punten ging zijn gemiddelde score in Game 7 ook nog eens naar een verbluffende 36,2 punten per wedstrijd, waarmee hij bovenaan het lijstje staat. Op nummer twee en drie staan grootheden LeBron James (34,9 per wedstrijd) en Michael Jordan (33,7 per wedstrijd). Durant heeft van zijn vijf Game 7-wedstrijden er 3 gewonnen.