Yankees, Red Sox met hakken over de sloot naar play-offs

Voorafgaand aan de laatste speelronde in de Amerikaanse honkbalcompetitie leek het allemaal nog zo mooi te kunnen worden. Maar liefst vier teams (Toronto Blue Jays, Seattle Mariners, Boston Red Sox en New York Yankees) streden tot de laatste inning om de laatste twee plekken in de play-offs. Aan het eind van de rit waren het toch weer de usual suspects die aan het langste eind trokken. In de NL West beslisten de Giants de strijd om de divisietitel in hun voordeel. De Dodgers werden zodoende naar de Wildcard verwezen.

Het seizoen leek op een chaotisch einde af te stevenen. Bij het ingaan van de laatste speeldag was er nog een mogelijkheid dat liefst vier teams gelijk zouden eindigen en er dus twee tiebreakerwedstrijden zouden volgen. Bij verlies van de Yankees en Red Sox — en winst van de Mariners en Blue Jays — zouden die vier organisaties uit mogen vechten welke twee ploegen zich zouden plaatsen voor de American League Wildcard.

De strijd zou uiteindelijk pas laat beslist worden. De Blue Jays liepen stevig op de zaken vooruit door in elk geval hun taak te doen. De Canadezen wonnen het treffen met de Baltimore Orioles ruimschoots (12-4), maar moesten toen de wachtkamer in. De Rays en Yankees bleven tot de negende innnig op 0-0 steken, maar Aaron Judge zond de New Yorkers als eerste naar de Wildcard Game.

RED SOX COMEBACK

Terwijl de Mariners al vroeg tegen een achterstand aankeken in hun duel tegen de Los Angeles Angels, was het voor die ploeg vooral kijken naar de Boston Red Sox aan de andere kant van het land. In Washington stonden de BoSox tegenover de matige Nationals, maar er moest een huzarencomeback aan te pas komen voor de carmines om hun seizoen te verlengen.

Bij het ingaan van de zesde inning keken de Red Sox tegen een 5-1 achterstand aan, nadat Chris Sale en reliever Garrett Richards moeite hadden met het vreemdelingencollectief van Washington. Na één run in de zesde en drie runs in de zevende inning hadden de Bostonians de stand echter weer gelijkgetrokken, wat de tafel dekte voor Rafael Devers in de eerste helft van de negende inning. Zijn klap was beslissend en verzekerde een wildcardtreffen tussen aartsrivalen Yankees en Red Sox op dinsdag.

AFSCHEID SEAGER

Toen de laatste nul viel in Washington en de Mariners wisten dat ze uitgeschakeld waren, greep manager Scott Servais de gelegenheid aan om Kyle Seager het afscheid te gunnen dat hij verdiende. De derdehonkman werd in de eerste helft van de negende inning gewisseld en kreeg een staande ovatie van de fans in Seattle. Seager, de oudere broer van LA’s Corey Seager, speelde zijn hele carrière voor de Mariners, de club die hem in 2009 in de derde ronde draftte. Seager’s contract loopt na dit seizoen af en er lijkt volgend seizoen geen plek te zijn voor de inmiddels 33-jarige infielder.

PLAY-OFF-PLAATJE COMPLEET

Het laatste puzzelstukje dat nog op zijn plaats moest vallen, was de situatie in de National League West. De San Francisco Giants en Los Angeles Dodgers knokten op de laatste dag nog om de divisietitel. Als de Giants van de Padres zouden verliezen en LA de Brewers zou verslaan, zou de divisie alsnog naar de regerend World Series-kampioenen gaan. De Dodgers wonnen, maar San Francisco maakte echter geen fout. De ploeg met het beste win-loss-record van dit seizoen legde de Friars met 11-4 over de knie.

Daarmee is het playoff-plaatje compleet. Naast de Wildcards strijden de Chicago White Sox en Houston Astros tegen elkaar voor de Division Series. De Tampa Bay Rays krijgen bezoek van de AL Wildcardwinnaar. In de National League nemen de Braves en Brewers het tegen elkaar op. De NL Wildcardwinnaar speelt tegen de Giants.

Hieronder de startdata van series of wildcardwedstrijden.

WILDCARDS

START AMERICAN LEAGUE DIVISION SERIES

 • Donderdag 7 oktober: Chicago White Sox @ Houston Astros.
  Tijd en starters nog onbekend.
 • Donderdag 7 oktober: Winnaar American League Wildcard @ Tampa Bay Rays.
  Tijd en starters nog onbekend.

START NATIONAL LEAGUE DIVISION SERIES

 • Vrijdag 8 oktober: Atlanta Braves @ Milwaukee Brewers.
  Charlie Morton vs. onbekend. Tijd nog onbekend.
 • Vrijdag 8 oktober: Winnaar National League Wildcard @ San Francisco Giants.
  Tijd en starters nog onbekend.

De Division Series zijn een best of five. De ploeg met thuisvoordeel opent met twee thuiswedstrijden, gevolgd door tenminste één (en indien nodig twee) uitwedstrijden. Een eventuele Game 5 is weer in het stadion van de thuisvoordeelploeg.

De American League Championship Series (ALCS) begint op vrijdag 15 oktober. De National League start een dag later met hun CS. De Championship Series zijn een best of seven.

De World Series beginnen op dinsdag 26 oktober en zijn ook een best of seven.

Coverfoto: Nick Wass

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen