De kans dat Montréal op termijn weer een MLB-stad wordt is gisteren flink toegenomen. Volgens verschillende media hebben de drijvende krachten achter het plan om de Canadese stad weer tophonkbal te geven een plan dat aan alle MLB-voorwaarden voldoet gepresenteerd.
Meer dan financiën alleen
Het is voor honkballiefhebbers in en om Montréal al jaren de grote droom om weer een franchise in de stad te krijgen. Sinds het vertrek van de Expos naar Washington, waar het team onder de naam Washington Nationals opereert, is men daarom bezig met een comebackplan. Nu lijken alle voorwaarden waaraan voldaan moet worden ingevuld te zijn.
Het gaat daarbij niet alleen om het op orde hebben van een financiële huishouding. Ook is er steun van zowel de lokale als de regionale overheid. Daarnaast is er een plek gevonden voor het nieuwe stadion en liggen er maar liefst vijf ontwerpen klaar voor dat stadion en het omliggende complex. Daarbij bestaat zelfs de mogelijkheid dat verschillende plannen worden samengevoegd.
Expansion, ja of nee?
MLB commissioner Rob Manfred heeft in 2016 al meerdere malen aangegeven dat hij de league graag naar 32 teams ziet groeien. Hier zitten namelijk verschillende voordelen aan zoals het aanbieden van werkgelegenheid, maar ook voor het opstellen van het speelschema. Vier divisies van vier teams in zowel de American League als de National League is makkelijker te plannen dan drie van vijf.
Manfred gaf echter ook aan dat eerst een aantal andere problemen uit de weg geruimd moesten worden. Allereerst moest er een nieuwe CBA komen. Die is er sinds december. Daarnaast moesten de problemen rond de stadions van de twee zwakke broeders in de MLB, Oakland Athletics en Tampa Bay Rays worden opgelost.
Oakland lijkt nu wat voordeel te hebben van het feit dat NFL-team Raiders naar Las Vegas verhuist. De Athletics hebben aangegeven graag in Oakland te blijven, mits er een goede locatie wordt aangeboden. Voor Tampa ligt dat anders, in de afgelopen maanden zijn twee mogelijke verhuisplekken afgewezen waardoor het steeds moeilijker wordt een geschikt onderkomen te vinden. Er bestaat dus ook een mogelijkheid dat Montréal de nieuwe thuisbasis van de Rays wordt.
Terughoudend
Binnen de MLB is men wel enigszins terughoudend ten opzichte van Montréal. Het team kon in zijn laatste jaren (tot 2004), maar met moeite 10.000 fans per wedstrijd naar het stadion lokken. In 2004 haalden de Expos die grens zelfs helemaal niet. Dit was een belangrijke reden om naar Washington te verhuizen.
Bovendien zijn er veel meer steden geïnteresseerd in de komst van een MLB-team. Daarbij gaan andere belangen, zoals de omvang van de mediamarkt, de fanbase en de wens om te internationaliseren ook een rol spelen. Dat neemt niet weg dat Montréal als één van de eerste steden een solide plan kan presenteren.
Foto: Wikimedia Commons