Swanson, Soler slaan Braves naar drempel World Series-titel

De Atlanta Braves zijn na de vierde World Series-wedstrijd van de serie nog maar één winstpartij verwijderd van de titel. De club van Ozzie Albies won vannacht met 3-2 van de Houston Astros en is daarmee op een 3-1 voorsprong gekomen in de best-of-7. Komende nacht kan Atlanta een kroon zetten op hun ongelooflijke postseason en hun eerste titel pakken sinds 1995. De Georgianen versloegen toen in de finaleronde de Cleveland Indians.

Net als Game 3, toen Atlanta met 2-0 won, was de vierde wedstrijd in de serie een spannende affaire. De Braves verrasten met hun startende pitcher. Dylan Lee, die in het reguliere seizoen slecht vijf innings achter zijn naam had staan, opende het duel vanaf de heuvel. Dat plan pakte niet goed uit, want Lee had moeite met het vinden van de slagzone. Altuve opende het duel in de eerste inning met een single. Michael Brantley volgde met een vrije loop en één uit later kreeg ook Alvarez vier wijd.

EERSTE HELFT VOOR HOUSTON

Na 10 wijdballen en vier slagballen van Lee had manager Brian Snitker genoeg gezien. Hij bracht Kyle Wright in de wedstrijd. Wright hield de schade beperkt. Slechts een RBI-groundout van Carlos Correa volgde en de Braves keken slechts tegen een 1-0 achterstand aan na een moeizame eerste inning.

Die achterstand werd in de vierde inning verdubbeld, door (wie anders dan) Jose Altuve. De kleine infielder sloeg alweer de 23e postseason-homerun uit zijn carrière, deze op het werpen van Wright. Die 2-0 voorsprong, hoe klein ook, leek vijf innings langs onoverkomelijk groot voor de slagploeg van de Braves.

Het gevaarlijke collectief werd vier innings lang onder controle gehouden door Zack Greinke, de veteraan die deze playoffs nog weinig actie had gezien wegens aanhoudende pijntjes. Greinke en reliever Ryne Stanek kregen in vijf innings slechts vier honkslagen tegen en gooiden nul keer vier wijd.

HET TIJ GEKEERD

Het was echter de derde reliever uit de normaal gesproken solid Astros-bullpen die de Braves terug in het zadel hielp. Brooks Raley verving in de zesde inning Stanek en hij zag twee slagmensen het honk bereiken: een double van postseason-held Eddie Rosario werd gevolgd door een vrije loop voor Freddie Freeman. Phil Maton moest puinruimen voor Houston, maar de veelgebruikte reliever kwam niet zonder kleerscheuren door de inning. Rosario scoorde op een single van Austin Riley en het gat was verkleind tot één run.

In de zevende innings sloegen de Braves echter definitief toe. Cristian Javier verving Maton op de Houstonse heuvel en hij kon de boel niet dichthouden. Back-to-back solohomeruns van Dansby Swanson (pas zijn eerste van dit postseason) en pinch-hitter Jorge Soler zetten Truist Park in Atlanta in vuur en vlam, zeker met de wetenschap dat ‘The Nightshift’ — de bijnaam die de Braves-bullpen zichzelf heeft gegeven — klaarstond om het stokje over te nemen.

Relievers Tyler Matzek, Luke Jackson en Will Smith hielden de boel drie innings lang potdicht: één honkslag tegen, nul keer vier wijd, twee keer drie slag. Het hielp ook dat de Braves-verdediging opnieuw van zich liet spreken, deze keer in de vorm van Eddie Rosario.

NIEUWE GEZICHTEN MET EEN IMPACT

De homerun van Soler en de vangbal van Rosario bewezen ook in Game 4 weer dat de trade deadline-aankopen van Atlanta van cruciaal belang zijn voor de Georgianen. Waar die andere belangrijke aankoop, Joc Pederson, het in de World Series lastig heeft, hebben Rosario (.313 slaggemiddelde) en Soler (1.345 OPS) op belangrijke momenten een bijdrage geleverd.

Atlanta piekt op het juiste moment en is nu nog slechts één overwinning verwijderd van een World Series-titel. Komende nacht (02:15 uur Nederlandse tijd) staan de ploegen nog één keer in Atlanta tegenover elkaar, voordat het circus terugreist naar Houston. Er is de Braves alles aan gelegen om in eigen huis een einde te maken aan de World Series en hun eerste titel sinds ’95 te vieren.

UP NEXT

Framber Valdez (1-1, 6.35 ERA in de playoffs) is al aangewezen als de startende werper voor Houston. Zijn tegentander op de heuvel is op dit moment nog onbekend. Na het gebroken been van Charlie Morton is niets meer zeker in de rotation bij Atlanta, getuige ook het starten van Dylan Lee in Game 4.

Coverfoto: Yi-Chin Lee

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen