Rookie Watch editie IV: Miller verovert plekje in de geschiedenisboeken

MLB heeft elke week wel een jongensboekverhaal. Toch zullen er weinig rookies zijn die zo goed aan hun Major League Baseball-carrière zijn begonnen als Bryce Miller. Sinds zijn eerste start voor de Seattle Mariners is hij geweldig goed in vorm en unhittable. Ook hebben de Oakland Athletics met Esteury Ruiz misschien eindelijk de speler gevonden die de schoenen van Rickey Henderson kan vullen. Verder nog vier andere rookies in willekeurige volgorde.

BRYCE MILLER (Seattle Mariners)

Stats: 13.1 IP, 7 K’s, 3 ER, 7 H, 1 BB

Hij maakte zijn debuut pas op 2 mei, maar zijn eerste twee weken in de majors waren zo goed dat Bryce Miller ook al aanwezig was in de vorige Rookie Watch. Dit keer startte hij wederom twee keer en gooide 13.1 innings tegen de Detroit Tigers en Atlanta Braves. Voor hij aan zijn tweede start begon had Miller de laagste WHIP in de geschiedenis van de Major League in zijn eerste drie starts met minimaal 15 gepitchte innings. Tegen de Braves gooide hij 6.1 innings waarin hij drie earned runs tegen kreeg en vier strikeouts gooide, maar daarmee schreef hij wel geschiedenis. Hij werd namelijk de tweede pitcher sinds 1901 die in zijn eerste vier starts 6+ innings gooide en daarin vier hits of minder tegen kreeg. De man die het eerder deed was Wayne Simpson in 1970.

Vooral de 4-seam fastball van de 24-jarige is een probleem voor slagmensen. De Oakland Athletics en Houston Astros maakten het de vorige keer mee en dit keer waren de Tigers en Braves dus aan de beurt. Slecht zeven keer gooide hij in de afgelopen weken drieslag, maar daarvan kwamen vijf aan de hand van zijn fastball. In zestig slagbeurten gooide hij de pitch en slechts zeven keer werd de pitch omgetoverd tot honkslag. Twee keer gooide hij met zijn fastball vier wijd en geen loper kwam met zijn honkslag voorbij het tweede honk. Het slaggemiddelde tegen de fastball van Miller is .117 en een gemiddelde snelheid van 95 mph maakt het enorm moeilijk om de pitch dus te raken.


ESTEURY RUIZ (Oakland Athletics)

Stats: .311 (19-uit-61), HR, 5 2B, 4 BB, 6 RBI, 8 SB, .807 OPS

Bij de Oakland Athletics kent men snelheidsduivels. Rickey Henderson brak het MLB-record voor meeste gestolen honken in een A’s-tenue en hij is ook leider van de franchise in die categorie. Echter breekt er dit jaar een rookie door die als hij op dit tempo doorgaat de nieuwe ‘Man of Steal’ kan worden. Esteury Ruiz stal in de afgelopen twee weken acht honken en bracht zijn seizoenstotaal daarmee naar 24. Met die 24 gestolen honken is hij niet alleen leider van alle rookies, maar de midvelder is ook lijstaanvoerder van MLB. Hij laat onder andere Ronald Acuna Jr. (18 SB) en Jazz Chisholm Jr. (14 SB) ruim achter zich. Zijn snelheid helpt niet alleen met gestolen honk bleek tegen de Houston Astros. De Dominicaan is namelijk een enorm gevaar op de honken en is daarmee een doorn in het oog voor managers van de tegenstander.

De snelheid van Ruiz staat buiten kijf, maar in de afgelopen twee weken liet hij ook zien dat hij een bal over de muur kan slaan. In de series tegen de Texas Rangers sloeg hij zijn eerste homerun in zijn MLB-carrière. De eerste pitch die Martin Perez gooide in de wedstrijd bleek genoeg om de A’s op voorsprong te zetten. Naast zijn homerun sloeg de midvelder ook vijf doubles en had hij vier vrije lopen. De Athletics zullen hopen dat hij zoveel mogelijk het honk bereikt, want eenmaal op de honken lijkt niemand hem te kunnen stoppen.


LOUIE VARLAND (Minnesota Twins)

Stats: 17.1 IP, 17 K’s, 6 ER, 15 H, 4 BB

In 2022 maakte Louie Varland zijn debuut al voor de Minnesota Twins. Zijn eerste wedstrijd gooide hij toen tegen de New York Yankees en zijn eerste strikeout gooide hij tegen niemand minder dan Aaron Judge. Dit jaar heen-en-weert hij een beetje tussen Minor en Major Leagues. Afgelopen weken gooide hij drie starts. De eerste was tegen de San Diego Padres, waarna de Chicago Cubs volgden en hij sloot af tegen de Los Angeles Angels. In deze drie starts kwam uit op 17.1 gegooide innings, waarmee twee keer een quality start werd verdiend door Varland. In alle drie zijn starts gooide hij meer dan negentig pitches, waarvan telkens 60+ als slag werden gecalled.

De laatste start van Varland was dus tegen de Los Angeles Angels. Na 5.0 innings hield zijn werk op de heuvel op, maar uiteindelijk kreeg hij wel zijn tweede overwinning van het seizoen toegewezen. Het was niet zijn beste wedstrijd, want de Angels scoorden twee earned runs en sloegen zes hits, waaronder een homerun. Ook gooide hij slechts vier keer drieslag. Dat was het laagste aantal voor hem in MLB sinds 29 september 2022. Toen gooide hij drie keer een strikeout tegen de Chicago White Sox. Zijn eerste K uit zijn MLB-carrière gooide de rechtshandige werper dus tegen Aaron Judge, maar tegen de Angels liet hij zien dat hij ook andere sterren met een strikeout kan verslaan. Zowel Mike Trout als Shohei Ohtani werden slachtoffer van zijn fastball en zo kon hij ook die namen op zijn lijstje bijschrijven.


DOMINIC FLETCHER (Arizona Diamondbacks)

Stats: .320 (16-uit-50), 2 HR, 4 2B, 3B, 3 BB, 11 RBI, .918 OPS

Bij de Arizona Diamondbacks heeft men al een geweldige rookie rondlopen. Corbin Carroll krijgt nu echter gezelschap van een mede-rookie. Ook Dominic Fletcher is een buitenvelder, maar net als Carroll laat hij zien dat de Diamondbacks hun farm systeem zeker op orde hebben. Hij sloeg een slaggemiddelde van .320 in de afgelopen twee weken. Tel daarbij twee homeruns, vier doubles, één triple en drie vrije lopen bij op en je hebt een slagman die en fuego is. Zijn triple sloeg hij in de laatste wedstrijd van de series tegen de San Francisco Giants. Met een 1-1 gelijke stand in de zesde inning waren de honken vol toen de 25-jarige aan slag kwam. De eerste pitch die hij van Scott Alexander zag in die slagbeurt sloeg hij ver het buitenveld in. Daarmee kwamen alle honklopers binnen en gleed hij veilig naar het derde honk voor zijn eerste triple dit jaar en uit zijn MLB-carrière.

De series tegen de San Francisco Giants werd de series van Fletcher. Hij had 11 RBI en schreef zichzelf daarmee in de geschiedenis boeken van de Diamondbacks. Hij kwam namelijk gelijk voor het hoogste aantal RBI binnen één series. Een twee-run homerun maakte ook deel uit van zijn totaal. De homerun die hij sloeg in de achtste inning van de laatste wedstrijd van de series was het toetje. Tevens was het zijn eerste homerun uit zijn MLB-carrière. Uiteindelijk wonnen de D’Backs met 7-2 van de Giants en had hij met zijn vijf RBI daarin een heel groot aandeel.


TANNER BIBEE (Cleveland Guardians)

Stats: 17.1 IP, 12 K’s, 7 ER, 16 H, 8 BB

Tanner Bibee heeft niet alleen een fantastische naam, hij kan ook heel goed gooien. Op 26 april werd hij opgeroepen vanuit de Minors en sindsdien laat hij zien dat hij thuis hoort in de rotatie van de Cleveland Guardians. Vooral zijn fastball levert veel problemen op bij tegenstanders. Hij gooide twaalf keer drieslag, maar moest daarentegen ook acht keer vier wijd toestaan. Wel is hij de eerste pitcher uit de geschiedenis van de Cleveland franchise die de volgende prestaties haalde in één van zijn vier starts: 7.2+ IP, 1 of minder ER, 2 of minder H, 7+ K’s en 0 BB. De 7.2 of meer gegooide innings behaalde hij tegen de Los Angeles Angels. Hij kreeg slechts twee hits tegen en gooide zeven keer drieslag. Hij kreeg toch een no decision toegewezen, maar het was zijn beste wedstrijd tot nu toe.

Carl Willis is de pitching coach van de Cleveland Guardians en hij is zeer te spreken over pupil Bibee. Vooral zijn kwaliteiten om terug te komen na een slechte start vindt de coach een positief aspect aan zijn spel. Bibee gooide namelijk zijn slechtste start van zijn carrière voor zijn wedstrijd tegen de Angels. Tegen de Detroit Tigers kreeg hij alle hoeken van het veld te zien en gooide hij slechts 67 pitches voor hij kon vertrekken. De wedstrijd tegen de Tigers bleek tot nu toe slechts een incident, want ook na de prestaties tegen de Angels hield Bibee zich goed staande tegen de New York Mets. Hij schreef zijn tweede quality start van het seizoen bij, al verloren de Guardians die eerste wedstrijd van de doubleheader met 5-4.


CASEY SCHMITT (San Francisco Giants)

Stats: .383 (18-uit-47), 2 HR, 4 2B, 9 RBI, SB, .979 OPS

Casey Schmitt is de nummer vier prospect binnen de Giants-organisatie en op 9 mei maakte hij zijn debuut in de Majors. Het werd een dag om nooit te vergeten, want tijdens zijn tweede slagbeurt sloeg hij zijn eerste hit. Het was niet zomaar een hit, want de bal eindigde 420 feet later in de tribunes van het midveld. De eerste hit van Schmitt was een homerun en dat leverde een uitzinnige familie op. Twee dagen later zou hij het kunstje nog eens herhalen. Dit keer waren de Arizona Diamondbacks aan de beurt en eindigde de bal 443 feet verder. Een goed begin is het halve werk zou men in San Francisco hebben gedacht, want de rookie is een van de weinige slagmensen die voor een lichtpuntje zorgt binnen het team.

Op defensief gebied laat Schmitt ook zien dat hij in de toekomst nog wel eens een hele goede speler kan gaan worden. Tegen de Philadelphia Phillies gooide de derdehonkman op een schitterende manier Nick Castellanos uit. Dat deed hij na een geweldige vangbal. De arm van de 24-jarige rookie is sowieso punt van gesprek. In de series tegen de Arizona Diamondbacks gooide hij Lourdes Gurriel Jr. uit met een worp die werd gemeten op 92.9 mph. Dat was de hardst gemeten assist tot nu toe in MLB en de hardste ooit van een speler van de Giants sinds Statcast. Hij haalde Brandon Crawford in, die op 25 September 2022 92.8 mph gooide.

Coverfoto: Stephen Brashear

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen