NLDS Preview: Coors of Miller?

Afgelopen week wisten zowel de Brewers als de Rockies hun ticket tot deze NLDS te grijpen in Wrigley Field via een do-or-die wedstrijd. Twee avonden achter elkaar was het dus feest in de visiting clubhouse van de Cubs. Beide clubs sloten het reguliere seizoen af met een high en lijken de serie met momentum te beginnen. Wie trekt er uiteindelijk aan het langste eind, Christian Yelich en de zijnen of Nolan Arenado en co?

AIN’T NO REST FOR THE ROCKIES

De twee knockout-wedstrijden hebben natuurlijk wel flink ingehakt op de rotatie van de Rockies. Hun eerste twee pitchers, German Marquez en Kyle Freeland, zullen niet beschikbaar zijn. En dus lijkt Antonio Senzatela de man op de heuvel te worden bij de start van de series. De tweede wedstrijd komt dan op het conto van Tyler Anderson. Wanneer de NLDS richting de bergen komt, kunnen de Rockies weer beschikken over hun twee Cy Young-kandidaten.
In Chicago kwam de bullpen van de Rockies heel goed voor de dag. Manager Bud Black kon dit seizoen vaak rekenen op starters die het lang volhielden, dus zijn relievers lijken fit te starten aan deze series. Dat is natuurlijk altijd goed meegenomen in het postseason, waar de kracht van de bullpen nog wel eens de doorslag kan geven.

WADE MILEY

De Brewers hebben een dagje extra rust gehad en speelden dus ook een wedstrijd minder richting de NLDS. Voorlopig wil Craig Counsell nog niks kwijt over wie er voor de Crew zullen starten, maar een naam die genoemd wordt als mogelijk startend werper in Game 1 is die van Wade Miley. Dat is redelijk opvallend, want Miley wist pas tijdens spring training een plek op het roster van de Brewers te bemachtigen, maar hij heeft een sterk seizoen gedraaid.
Josh Hader werd de wedstrijd tegen de Cubs ingezet als de closer, omdat Jeremy Jeffress niet beschikbaar was. Jeffress zal tijdens de NLDS wel weer ingezet kunnen worden. Een iets minder bekende naam die de laatste weken in bloedvorm lijkt te zijn, is Corey Knebel. Knebel werd in augustus nog teruggezet naar Triple A, maar in september werd hij uitgeroepen tot NL Reliever of the Month.

ARENADO VERSUS YELICH

Christian Yelich weet alle ogen op zich gericht de afgelopen weken. Hij sloeg binnen korte tijd twee keer voor de cycle en had zelfs op de laatste dag de Triple Crown binnen handbereik. Maar Yelich is zeker niet de enige ster aan het Brewer-firmament. Lorenzo Cain, Jesús Aguilar en Travis Shaw kunnen ook uitstekende statistieken voorleggen en zorgen ervoor dat er niet zomaar om Yelich heen gepitcht kan worden.

 
Tel daarbij op dat ze ook jongens als Eric Thames, Mike Moustakas, Curtis Granderson en Ryan Braun nog hebben rondlopen, dan moge duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een zeer sterke lineup. Welke rol daarin voor Jonathan Schoop weggelegd is, valt te bezien. Hij heeft de goede vorm aan het eind van zijn verblijf in Baltimore niet vast weten te houden, al leek er iets van herstel zichtbaar. De eerste wedstrijd lijkt hij het vooralsnog met een plek op de bank te moeten doen.

TREVOR STORY

Maar ook de Rockies beschikken over een bak talent. De naam van Nolan Arenado sprint er dan toch bovenuit. De derde honkman is nagenoeg onpasseerbaar in het veld, maar richt nog wel de meeste schade aan in het slagperk. Ook dit jaar zal zijn naam vallen in de MVP-discussie, al lijkt opponent Yelich daarvoor over betere papieren te beschikken.

Trevor Story (Jennifer Stewart, USA Today)

Arenado weet zich in de lineup gedekt door cleanup hitter Trevor Story. Story leerden we kennen toen die zichzelf als rookie lanceerde met zeven homeruns in zijn eerste zes wedstrijden, maar inmiddels heeft hij wel laten zien niet een ééndagsvlieg of weekdier te zijn. Hij eindigde het seizoen bijzonder goed, waarmee hij enigszins uit de schaduw van Arenado wist te stappen.
De Rockies bestaan al jaren uit dezelfde vaste kern en deze vastigheid kan wel eens in hun voordeel uit pakken. Jongens als Carlos Gonzales, DJ LeMahieu, Arenado en Charlie Blackmon spelen al jaren met elkaar en weten precies wat ze van elkaar kunnen verwachten. Het leger aan nieuwelingen van de Brewers staat daarmee in schril contrast.

VOORSPELLING

Beide ploegen zijn in bloedvorm, maar hebben ook al veel energie moeten steken in hun weg naar de NLDS. Vooral het gebrek aan rust en de extra Wild Card Game voor de Rockies zouden weleens kunnen beteken dat zij al tegen een achterstand aankijken voor ze er goed en wel erg in hebben. De Brewers beschikken gewoon over bijzonder veel talent aan beide kanten van de bal, maar de Rockies zijn al eerder uit geslagen positie teruggekeerd, dus wie weet flikken ze het weer.

(Coverfoto: Benny Sieu/USA TODAY Sports)


Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen