2017 MLB Draft Preview (1)

Draft2017
Op 12 juni 2017 staat de First-Year Player Draft in de Major League weer op het programma. In de komende week blikt SportAmerika vooruit op het jaarlijkse fenomeen waarin de sterren van (over)morgen geselecteerd worden.
Vandaag mock draften we de eerste tien selecties van de eerste ronde. Op basis van de stand van vorig jaar, is de draftvolgorde als volgt (via MLB.com).
Draft order
Pick value geeft de waarde van de selectie weer. Teams mogen zonder verdere repercussies bonussen uitdelen tot dit bedrag. Indien ze op enig moment in de draft over een slot value van een speler gaan, kunnen er lichte boetes volgen. Echter, er mag ook under slot gecontracteerd worden. Geld dat overblijft, mag dan weer in spelers gestoken worden die een extra duwtje in de rug nodig hebben om te tekenen (bijvoorbeeld omdat ze eigenlijk naar college willen).

Educated guessing

Zoals altijd: draft watching is koffiedik kijken. Het blijft onderbouwd gokken, zeker in de draft van 2017. In tegenstelling tot jaren hiervoor, zijn er weinig spelers die boven de rest uitsteken. Natuurlijk, er is meer geschreven over Hunter Greene dan over Jeren Kendall, maar over de hele linie zijn de verschillen dit jaar klein. Er hoeft dan ook maar één team te zijn dat afwijkt van de verwachtingen en elk draftboard gaat overhoop. Valt die ene vooraf ingeschatte top-3-selectie ineens uit de top 10? Reken maar dat teams zonder problemen hun vooraf opgestelde plan direct loslaten.
Dat gezegd: let’s mock.


#1 Minnesota Twins

KYLE WRIGHT (RHP)
Vanderbilt University (Nashville, TN)

Kyle Wright (D1baseball.com)
Kyle Wright (D1baseball.com)

Rechtshandige werper Kyle Wright heeft wat men in de industrie ‘helium’ noemt in zijn pet zitten. De ace van de Vanderbilt Commodores, pitchingfabriek extraordinaire, stijgt al weken op de draftlijsten. Na de geruchten dat de Minnesota Twins extra gecharmeerd zijn van de 21-jarige, passeerde hij zelfs Hunter Greene als verwachte nummer-1 overall selectie.
Scouts weten al sinds 2014 van de pitcher uit Huntsville, Alabama. In dat jaar werd hij al gezien als de beste high school-werper uit de staat, maar door een sterke overeenkomst met Vanderbilt, werd Wright in de draft genegeerd. In zijn eerste jaar in Nashville pitchte hij voornamelijk uit de bullpen, maar in 2016 schoof hij door de rotation in. Hij had een moeizaam voorjaar, maar zijn talent kwam uiteindelijk toch weer bovendrijven.
Wright gooit 97 mph en heeft vier sterke breaking pitches: curve, slider, change-up en cutter. Zijn klassieke wind-up geeft hem een solide ondergrond. Niet alle analytici zien in Wright wat de Twins in hem schijnen te zien. John Sickels van Minor League Ball ziet hem niet verder ontwikkelen dan een no. 2-starter, als alles goed valt. Als het op upside aankomt, is Hunter Greene de betere nummer 1-pick. Gaan de Twins voor zekerheid, kiezen ze Wright.

Alternatief: Hunter Greene, Royce Lewis

#2 Cincinnati Reds

HUNTER GREENE (RHP/SS)
Notre Dame High School (Sherman Oaks, CA)

Hunter Greene (Baseball America)
Hunter Greene (Baseball America)

Hunter Greene is de grootste ster van deze (matige) draft. Als één van twee two-way-players (met Brendan McKay) en met een arm waarin een 102 mph fastball huist, zou elk team in principe voor Greene willen kiezen. Waarom valt hij dan één treetje van de eerste plek af?
Dit heeft voornamelijk te maken met het steeds sterker wordende gerucht dat de Twins een voorkeur geven aan collegewerper Wright. Dit kan, zoals gezegd, allemaal één grote schijnbeweging van de Minnesotans zijn, maar wanneer meerdere betrouwbare bronnen het nieuws brengen, moeten we het wel serieus nemen. Greene gaat, in onze mock dus naar de Cincinnati Reds op plek twee. De Reds zitten echter in een prettige positie, want als Greene toch no. 1 gaat, zullen ze direct Brandon McKay oprapen en daar gelukkig mee zijn.
Greene is de laatste maanden dusdanig gehyped, dat hij zelfs als high schooler de cover van SportsIllustrated sierde. Hiermee trad hij in de voetsporen van onder andere Lebron JamesKevin GarnettBryce Harper.
HunterGreeneSI
De Californiaan heeft alles in zich om een absolute ster te worden. De vraag die blijft is: wat is de toekomst van een two-way-player in de Major League? De arm is fantastisch, de knuppel en defense bovengemiddeld: wat kies je? Aangezien een 102 mph fastball bij een starter niet zo vaak langskomt, lijkt de weg naar succes voor Greene via de werpersheuvel te lopen.
Mocht Minnesota overigens toch Greene grijpen, dan lijkt het te verwachten dat de Reds Brendan McKay selecteren. De organisatie heeft, met wisselende resultaten, ervaring met two-way-players (Michael Lorenzen en Danny Hultzen). Daarnaast is pitching ontwikkelen nooit de sterke kant geweest van de Reds. Kyle Wright blijft echter ook een mogelijkheid.

Alternatief: Kyle Wright, Brendan McKay

#3 San Diego Padres

BRENDAN MCKAY (1B/LHP)
University of Louisville (Louisville, KY)

Brendan McKay (Baseball America)
Brendan McKay (Baseball America)

Er vanuit gegaan dat hij niet naar Cincinnati gaat, lijkt Brendan McKay een te groot talent om aan San Diego voorbij te gaan. De powerhitting eerste honkman/linkshandige werper profileert meer als een slagman dan als een pitcher, dus de Padres zouden hem waarschijnlijk omscholen tot full-time veldspeler. Voor Louisville heeft McKay laten zien dat hij daadwerkelijk alle kanten op kan, met recent nog 15 strikeouts in 97 pitches.
Valt één van de twee eerder gedrafte spelers, zal GM A.J. Preller geen seconde twijfelen en de trekker overhalen. In het scenario dat zowel Wright als Greene weg zijn, lijkt McKay de voorkeur te genieten. Vlak echter werper MacKenzie Gore zeker niet uit. Gore hoort eigenlijk in de top 5, maar wordt door het talent in het bovenste stuk van deze top 10 wat naar beneden gedrukt.

Alternatief: Hunter Greene, Kyle Wright, MacKenzie Gore, Royce Lewis

#4 Tampa Bay Rays

ROYCE LEWIS (SS)
JSerra Catholic High School (San Juan Capistrano, CA)

Royce Lewis (Al Schaben / Los Angeles Times)
Royce Lewis (Al Schaben / Los Angeles Times)

Waarschijnlijk de meest polariserende speler in deze eerste ronde is korte stop Royce Lewis. Zijn talent staat buiten kijf, maar zijn uiteindelijke positie en ontwikkeling worden hier en daar nog wat in twijfel getrokken. Door zijn matige arm en slordige voetenwerk op kort, wordt hij meer gezien als een toekomstige outfielder. Aanvallend gezien moet dat ook wel kunnen.
Ondanks de kritiek op zijn veldspel is de Californische korte stop misschien wel de beste positiespeler in deze draft. Dit maakt hem een eenvoudige keuze voor Tampa Bay als de organisatie in best player available-modus schakelt.
Lewis heeft een voorlopige overeenkomst met UC-Irvine, maar een top-1o-selectie is waarschijnlijk voldoende om hem te overtuigen college even uit te stellen.

Alternatief: MacKenzie Gore, Brendan McKay. Long shot: Kyle Wright.

#5 Atlanta Braves

ADAM HASELEY (OF)
University of Virginia (Charlottesville, VA)

Adam Haseley (Baseball America)
Adam Haseley (Baseball America)

Zoals de Twins veel aan Wright worden gekoppeld, zo komt aan alle kanten de combinatie Braves/Adam Haseley naar voren. De outfielder wordt gezien als een echte hitter. Waar Atlanta’s overloopt van de enorm getalenteerde werpers en infielders, is er een groot gebrek aan outfielders in de jeugdopleiding. Met Markakis en Kemp in de Majors als oude garde, moeten de Bravos aan de slag om hun outfieldprospectgroep van wat talent te voorzien. Haseley, de hot-hitting UvA-outfielder, past dan ook perfect in het plaatje.
Gaan de Braves onverwacht toch voor pitching, zouden prep-werpers MacKenzie Gore en Shane Baz kunnen verrassen op plek 5.

Ook mogelijk: MacKenzie Gore, Royce Lewis, Shane Baz.

#6 Oakland Athletics

J.B. BUKAUSKAS (RHP)
University of North Carolina (Chapel Hill, NC)

JB Bukauskas (Baseball America)
JB Bukauskas (Baseball America)

Er moeten heel veel gekke dingen gebeuren willen de Oakland Athletics niet met JB Bukauskas aan de haal gaan. Gekke dingen zijn er echter recent genoeg gebeurd voor de A’s. Vorig jaar viel potentieel first overall-selectie A.J. Puk uit de top 5 naar Billy Beane, die meteen toesloeg. Ook dit jaar bestaat de kans dat één of meer topkeuzes overblijven wanneer de A’s hun keuze moeten doorgeven.
De meest voor de hand liggende ‘vallers’ zijn Lewis en McKay. Beide zouden in principe voor Bukauskas gedraft moeten worden, dus het zou voor Oakland niet onmogelijk moeten zijn om hun guy binnen te halen.

Ook mogelijk: Adam Haseley, Pavin Smith

#7 Arizona Diamondbacks

MACKENZIE GORE (RHP)
Whiteville Highschool (Whiteville, NC)

MacKenzie Gore (Baseball America)
MacKenzie Gore (Baseball America)

Lefty MacKenzie Gore is misschien wel de moeilijkst te voorspellen speler in de top 10. Waar wij hem hoog inschatten en ook Baseball America en MLB.com hem steeds hoger op de lijst schuiven, lijkt er geen plek voor hem in de top 5. Met Oakland ogenschijnlijk hell bent op het selecteren van Bukauskas, moet Gore toch wel naar de D’backs gaan? Het hoeft niet. Tampa Bay zou namelijk zomaar (en volledig terecht) voor Gore kunnen gaan, in plaats van Lewis. Ook de Braves zouden, ondanks hun enorme voorraad jonge werpers in de minors, ook Gore kunnen grijpen.
Mocht dit gebeuren, lijkt een positiespeler het meest in de lijn der verwachting voor Arizona. Pitchen in dat stadion is toch maar een beetje gokken, dus aanvallend draften en werpers via andere wegen aantrekken lijkt het devies. In deze mock draft kunnen we Gore echter niet verder laten vallen dan plek 7.

Ook mogelijk: Adam Haseley, Pavin Smith, Evan Smith, Jake Burger

#8 Philadelphia Phillies

PAVIN SMITH (1B)
University of Virginia (Charlottesville, VA)

Pavin Smith (Bruce Thorson/USA TODAY Sports)
Pavin Smith (Bruce Thorson/USA TODAY Sports)

Eerste honkman Pavin Smith past opzich niet meteen bij de Phillies. Met Tommy Joseph in de Majors en Rhys Hoskins en Dylan Cozens in Triple-A, is er niet direct ruimte voor een masher van de categorie Pavin. Toch lijkt de voormalig werper een plek te knunen vinden in Philly.
Smith werd in 2014 al gedraft door de Rockies, maar de eerste honkman wilde perse naar college. Inmiddels is Smith uitgegroeid tot één van de betere collegespelers in de VS. Met bovengemiddelde verdedigende capaciteiten en een vergevorde knuppel, past de slugger wel in de rebuild.

Ook mogelijk: Adam Haseley, Jake Burger, Jeren Kendall

#9 Milwaukee Brewers

JORDON ADELL (OF)
Ballard High School (Louisville, KY)

JordonAdell
(Baseball America)

Outfielder Jordon Adell staat al jaren op de lijst als potentiële first-rounder. De Ballard High School-alumn heeft in principe gekozen voor de University of Louisville, maar een hoge draftplek zal hem overhalen om toch prof te worden. Adell rent enorm hard en beschikt over prima slagcapaciteiten, maar heeft wel eens wat moeite met breaking pitches. De Milwaukee Brewers hebben de laatste jaren aangetoond een voorkeur te hebben voor atletische outfielders, want vorig jaar selecteerden ze Corey Ray (ook van de University of Louisville). Hoewel de Brew-Crew een overvloed aan outfielders in de minors heeft, is Adell waarschijnlijk te goed om te laten gaan.

Ook mogelijk: Adam Haseley, Pavin Smith

#10 Los Angeles Angels of Anaheim

ALEX FAEDO (RHP)
University of Florida (Gainesville, FL)

Alex Faedo (Baseball America)
Alex Faedo (Baseball America)

De Angels hebben heel hard pitching nodig. Mike Trout blijft ook niet eeuwig jong en in LA ontbreekt het al jaren aan een zelfs matige rotation. De pitching voor de Angels is een drama. Alex Faedo stond eind vorig jaar als potentiële nummer-1-keuze op veel lijsten, maar zijn fastballsnelheid is gekelderd sinds zijn knieoperatie eind 2016.
Na het verlies van Mike Trout aan een blessure, zijn de Angels op een breekpunt: moeten ze collegespelers draften, in de hoop nog één keer een run te maken met Trout in de komende jaren, of begint nu eindelijk de rebuild en gaat Anaheim voor high schoolers? Kiezen ze optie A, zou Faedo een logische keuze zijn. Gaan ze de andere kant op, dan kunnen de Angels het tweede deel van de eerste ronde wel eens stevig in de war schoppen en kunnen er teams zijn op plek 11 – 15 (White Sox, Pirates, Marlins, Royals, Astros) die Faedo ineens in hun schoot geworpen krijgen.

Ook mogelijk: Adam Haseley, Evan Smith, Jake Burger, Jeren Kendall

De SportAmerika Mock Draft 2017 wordt gebaseerd op de voorspellingen van Baseball America en MLB.com, gecombineerd met extra onderzoek. Scouting reports zijn gebaseerd op videomateriaal en online te vinden reports. Volgend weekend volgt een update van de top 10 en picks 11 – eind van de eerste ronde.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen