Max Scherzer bereikt grens van 3.000 strikeouts

Max Scherzer heeft vannacht tegen divisiegenoot San Diego Padres de magische grens van 3.000 strikeouts bereikt. In een goedgevuld Dodger Stadium in Los Angeles wonnen Scherzer en de Dodgers met 8-0, maar na afloop ging het vooral over de mijlpaal van de 37-jarige veteraan.

Lang hebben de fans in Los Angeles niet op de record-K hoeven wachten. In slechts zijn zevende start voor de Dodgers bereikte Mad Max als negentiende werper in de historie van de sport de grens van 3.000 strikeouts. De laatste ace die dit aantal bij elkaar gooide, was Justin Verlander. Hij ontkurkte op 28 september 2019 de champagne, tegen de Los Angeles Angels.

Het werd voor Scherzer uiteindelijk een avond met een gouden randje. Naast het feit dat hij zijn 3000e strikeout behaalde — het slachtoffer was Eric Hosmer — stevende de 37-jarige Amerikaan tot aan de achtste inning op een Perfect Game af. Bovendien gooide hij de derde immaculate inning (negen pitches, drie strikeouts, red.) uit zijn carrière, wat hem samen met Sandy Koufax en Chris Sale nu MLB’s all-time leader maakt in dit klassement.

Na Randy Johnson (2000), Greg Maddux (2005), Curt Schilling (2006), Pedro Martinez (2007), John Smoltz (2008), CC Sabathia en Justin Verlander (beide 2019) is Scherzer de achtste pitcher die in deze eeuw de grens van 3000 bereikt.

CLUB OF NINETEEN

In tegenstelling tot een behoorlijk aantal andere records, telt het lijstje met pitchers die de 3.000 strikeouts gepasseerd zijn slechts 19 namen. Dat de prestatie van de 37-jarige Amerikaan bijzonder is, ziet men wel aan het feit dat maar liefst 14 van deze 19 werpers in de Hall of Fame zijn opgenomen. Eén van de namen op de lijst is onder meer de in Zeist geboren Bert Blyleven.

Naast Scherzer ontbreken Clemens en Schilling vanwege de vele controversiële incidenten nog in Cooperstown. CC Sabathia is nog niet verkiesbaar en Justin Verlander is nog altijd actief.

SCHERZER HARD OP WEG NAAR COOPERSTOWN

Over het feit dat de rechtshandige werper ooit in de Hall of Fame zal worden opgenomen, bestaat geen twijfel. Achtmaal All-Star, driemaal Cy Young Award-winnaar, vier keer lijstaanvoerder in wins, driemaal lijstaanvoerder in strikeouts in de National League en in 2015 ook nog eens twee no-hitters.

Over no-hitters gesproken. Van de negentien pitchers in het 3.000 klassement, zijn er slechts vier die meerdere no-hitters in de glansrijke carrière bij elkaar wierpen; Nolan Ryan, Randy Johnson, Justin Verlander en Max Scherzer.

Hij is tevens de jongste pitcher ooit die een win behaalde tegen ieder MLB-team en heeft in het afgelopen decennium de meeste wins (161) en strikeouts (2452) verzameld.

VIERDE CY YOUNG AWARD IN HET VERSCHIET

Ook dit seizoen is de Dodgers-ace één van de smaakmakers in MLB. Tot aan zijn trade van de Washington Nationals naar de Los Angeles Dodgers eerder dit jaar noteerde hij een 2.76 ERA en een 5.25 K/BB. Tevens werd hij dit seizoen geselecteerd voor de All-Star Game.

Sinds de in Chesterfield geboren righty in LA is neergestreken, stijgt zijn niveau steeds verder. In zeven starts noteerde hij een 0.67 WHIP met 72 strikeouts in 51 innings en een 6-0 record. Over het gehele seizoen voert Scherzer ook vrijwel ieder klassement aan. Zijn 2.17 ERA, 0.82 WHIP en ..239 BABIP zijn het laagste van geheel MLB.

Mocht er daadwerkelijk een vierde Cy Young Award komen, zal Scherzer pas de tweede pitcher in de geschiedenis van MLB zijn die de prijs wint nadat hij halverwege het seizoen van club wisselde. In 1984 stapte Rick Sutcliffe van Cleveland over naar de Chicago Cubs, om vervolgens de prestigieuze Award op zijn naam te schrijven.

Misschien nog wel belangrijker zal Scherz’ zich met een vierde Cy Young in het rijtje voegen van Roger Clemens, Randy Johnson, Steve Carlton en Greg Maddux. Allen wonnen vier of meer Cy Young Awards in hun carrière.

Coverfoto: Robert Gauthier/Los Angeles Times

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen