Inside Baseball (week 8): AL East


Aan de top van de divisie blijft het spannend in de AL East. Zowel de Yankees als de Red Sox zijn niet meer de TGV die ze de voorgaande weken waren, maar met enkele spelers die op het top van hun kunnen presteren, zijn de prestaties onverminderd indrukwekkend. Daarachter zien we dat Toronto door een slechte reeks de derde plek heeft af moeten staan aan de Rays en voor Baltimore bleek de goede vorige week slechts een incident.

Standings t/m 20 mei 2018


NEW YORK YANKEES
(30-13, .698, -)


Voor het eerst in een Inside Baseball-overzicht staan de Yankees bovenaan, al is het vooralsnog op gemiddelde. In een uitzonderlijk korte week won New York twee van de drie duels die wél tot een eind gebracht werden. Zo begon de week met een interleague series in Washington, maar moest vanwege regen het eerste duel bij een 3-3 stand na 5½ innings gestaakt worden en werd het tweede duel volledig geschrapt. De one-and-a-half-header zal 18 juni ingehaald worden.
De series die wel volledige doorgang kon vinden was die met de Royals in Missouri. Het eerste duel ging nog verloren, ondanks drie honkslagen van Aaron Hicks en een degelijk optreden van CC Sabathia. In de andere twee duels was de aanval weer ouderwets los. Met een slaggemiddelde van .354, 28 honkslagen, 18 runs en 9 homeruns werden de Royals op twee forse nederlagen getrakteerd. Gary Sánchez en Tyler Austin sloegen beiden twee  homeruns in één duel.

PLAYER OF THE WEEK

Over drieënhalve wedstrijd sloegen de Yankees deze week maar liefst negen homeruns. Eénderde daarvan kwam op naam van Tyler Austin. Naast drie runs en zeven RBI’s haalde hij bovendien een slaggemiddelde van .545. Eervolle vermelding gaat overigens uit naar Aaron Hicks, die de eerste Yankee is met twee inside-the-park-homeruns sinds 1958. En het is pas mei.
UP NEXT
De Yankees openden deze week met drie wedstrijden in Texas tegen de Rangers. Op donderdag is er een reisdag waarna in de Bronx de Angels voor drie duels op bezoek komen.


BOSTON RED SOX
(32-15, .681, -)


Boston was deze week definitief de koppositie in de divisie kwijt en dat gebeurde tegen de Oakland Athletics, die dit seizoen de angstgegner lijken te zijn. Waar de offense zeker niet slecht was (veertien runs, zeven homeruns), was het de matige pitching die voorkwam dat Boston meer dan één duel won. In duel 1 pakte Rick Porcello zijn eerste nederlaag van het seizoen. Datzelfde overkwam Eduardo Rodríguez, hoewel zijn ERA 1.40 hoger ligt dit seizoen. Gelukkig voor de Red Sox bestaat er dan nog altijd iemand als Chris Sale, die de A’s kon beteugelen tot twee runs en een sweep kon voorkomen.
De daaropvolgende serie met Baltimore op Fenway Park ging nagenoeg uitstekend. Met een slaggemiddelde van .304 over de gehele series zou deze reeks een opmaat kunnen worden voor een goede periode in Boston. Zo sloegen Mookie Betts en J.D. Martinez beiden drie homeruns (van de negen in totaal). De twee verrevelders hebben zich inmiddels ontpopt tot een sterrenduo, want er is minstens één van beiden te vinden in de top 3 van de MLB in homeruns, slaggemiddelde, runs, RBI’s, weighed on base average (wOBA). In de series werd uiteindelijk slechts één van de vier duels verloren. Vooral vanwege weer een allerminst overtuigende beurt van Drew Pomeranz.

PLAYER OF THE WEEK

Het begint saai te worden om elke week of Mookie Betts, of J.D. Martinez te moeten kiezen, dus we kiezen ze deze week gewoon allebei. Mookie Martinez, kom er maar in. Kijkend naar alleen al de basisstatistieken en we beginnen langzaam Triple Crown-kriebels te krijgen. Betts: .365/.438/.760, 15 HR, 32 RBI. Martinez: .343/.397/.680, 15 HR, 41 RBI.

UP NEXT

Van dinsdag t/m donderdag spelen de Red Sox andermaal tegen de Tampa Bay Rays (waarna beide ploegen elkaar dit seizoen al dertien maal zijn tegengekomen). In het weekend vindt er een spectaculaire interleagueseries plaats tegen de divisieaanvoerder van de NL East: Atlanta.


TAMPA BAY RAYS
(22-23, .489, 9.0 GB)


Negen wedstrijden achter New York en Boston lijkt niet geweldig, maar na een dijk van een week zullen er vooral blije gezichten zijn in Florida. Zes van de zeven duels werden gewonnen. Allereerst werden de zwakke Royals gesweept. In het eerste duel legde Ryan Yarbrough (5.0 IP, 5 H, 1 ER, 4 K) de basis voor de winst. Het tweede duel was een jojo-wedstrijd, waarin de drie runs gescoord in de eerste inning cruciaal bleken. C.J. Cron was hier met een homeruns hoofdverantwoordelijk voor. Het laatste duel was nagenoeg een replica, want andermaal liepen de Rays door een homerun van Cron in de eerste inning uit om uiteindelijk nip te winnen. De bullpen, met een 1.43 ERA in deze series, deed het uitstekend.
In het weekend werden ook de sterke Angels getrakteerd op een series loss. Het eerste deel van de series was een prooi voor de offense, met vijftien runs in twee duels. Cron scoorde andermaal een homerun en catcher Wilson Ramos sloeg er zelfs twee in het tweede duel. In de laatste twee duels sprong, op een grandslam van Daniel Robertson na, vooral de pitching eruit. Met een 2.57 ERA over de hele series was die sowieso uitstekend in staat om Mike Trout en co. in toom te houden. Dat lukte in het laatste duel uiteindelijk niet omdat notabene Sergio Romo op Tampa’s inmiddels beroemde bullpen day de wedstrijd mocht starten. Aan de overkant straalde Shohei Ohtani meer rust uit, die 7.2 innings op de heuvel stond en zijn vierde win pakte.

PLAYER OF THE WEEK

Om de onconventionele situatie aan te tonen waarin Rays’ pitchers tegenwoordig hun werk moeten doen, hebben we Ryan Yarbrough als speler van de week gekozen. In het eerste duel met de Royals pakte hij als starter de win (zoals hierboven al beschreven). Later in de week, in het derde duel met de Angels, lukte het de 26-jarige werper nog een keer een win te pakken, maar dan in relief. 6.1 innings in relief. Na een andere “start” van één inning van Romo. Het is interessant te volgen hoe de pitchingexperimenten werken in Florida, maar voor Yarbrough gaat het prima, want zijn score is 11.1 IP, 9 H, 2 ER, 8 K en twee wins.

UP NEXT

Tampa ontvangt deze week in de Bay uitsluitend divisiegenoten. Allereerst Boston, in het weekend de Orioles. Beiden voor drie duels.


TORONTO BLUE JAYS
(22-25, .468, 10.0 GB)


In Toronto zagen we de laatste weken de gedoodverfde nummer drie in de divisie, maar zo goed als het afgelopen week voor Tampa ging, zo slecht verging het de Canadezen. Slechts één van de zes duels werd gewonnen. De week werd nog geopend met twee interleagueduels bij de New York Mets. Dat ging enerzijds verschrikkelijk (2-12) en anderzijds geweldig (12-1). Richard UreñaJustin Smoak en Teóscar Hernández sloegen allen drie RBI’s in het tweede duel.

 
In het weekend was het drie kee… pardon, vier keer niks voor de Blue Jays. De A’s lieten zien dat ze geen last hadden van de vliegmijlen, want alle duels werden gewonnen door de ploeg uit de AL West. Dat was vrij cru, want Marco Estrada wierp een quality start in duel 2 en Sam Gaviglio kreeg in zijn eerste start dit seizoen geen run tegen (in 5.1 innings). De schuld lag vooral bij de offense, want met een gemiddelde van drie runs per wedstrijd, een slaggemiddelde van .183 over de series en slechts twee homeruns (voor Gio Urshela en Yangervis Solarte), leek er niemand écht warm in Rogers Centre.
PLAYER OF THE WEEK
Met een slaggemiddelde van .221 over de hele week, is de Blue Jay van de week natuurlijk een pitcher. J.A. Happ is het gehele seizoen al een constante factor voor de Canadezen en zijn start deze week, in het gewonnen duel met de Mets, was daar opnieuw een voorbeeld van: 7 IP, 2 H, 0 ER, 0 BB, 10 K. Oh, en omdat het een interleagueduel was, mocht J.A. ook nog een paar keer proberen te slaan. Ging wel aardig. 2-uit-3 met twee runs en een walk.

UP NEXT

Om de derde plek te heroveren op de Rays moeten de Blue Jays een zware beproeving ondergaan. De week begint met drie thuisduels met de Angels, waarna er andermaal een interleagueseries op het programma staat. Het weekend speelt Toronto namelijk drie duels bij de sterke Phillies.


BALTIMORE ORIOLES
(14-32, .304, 17.5 GB)


Het was deze week weer kommer en kwel voor de hekkensluiter. Twee wedstrijden met Philadelphia werden door het weer beperkt tot één, en dat duel werd ook meteen verloren. Vervolgens werden in het weekend bij Boston 3-uit-4 verloren. Vooral de pitching liet zich van haar zwakste kant zien. Zo had de rotation een gezamenlijk ERA van 6.91.
In het duel met Philadelphia was de prestatie van Adam Cashner op zich nog niet de slechtste (5.2 IP, 5 H, 3 ER), maar met een aanval die 4-uit-31 ging, kwam Baltimore geen moment in de wedstrijd. Ook in het weekend was er weinig pop. Baltimore behaalde een slaggemiddelde van .241 en sloeg slechts drie homeruns (door Manny MachadoJonathan Schoop en Pedro Álvarez). Wel waren de Orioles behoorlijk bedreven in het slaan van tweehonkslagen. Daarvan sloeg het er maar liefst acht, bijna een kwart van alle honkslagen. Illustratief voor de week was de laatste nederlaag tegen de Red Sox, waar Baltimore dertien honkslagen sloeg, maar geen run over de plaat wist te brengen.

PLAYER OF THE WEEK

Adam Jones wist eenderde van zijn at-bats om te zetten in honkslagen. Bovendien wist hij zowel drie runs over de plaat te slaan als te lopen. Met slechts één homerun zijn het geen daverende statistieken, maar dat is ook wel een beetje de staat waar de Orioles zich in bevinden.

UP NEXT

Kansen zijn er voor Baltimore om iets te doen aan het vertrouwen. De week begint met vier duels in Chicago tegen de eveneens kwakkelende White Sox. In het weekend worden er drie duels op Tropicana Field gespeeld tegen de Rays.

Coverfoto: Michael Dwyer/AP Photo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen