Inside Baseball: AL Central (week 11)

De afgelopen week in de Majors zat weer boordevol met hoogte- (en diepte-) punten en historische momenten. De komende drie dagen checken we twee keer per dag de stand van zaken bij de verschillende divisies in de Majors en recappen we de afgelopen week van de betreffende teams. We openen met de AL Central.

De afgelopen week werd er orde op zaken gesteld in de AL Central. De Indians hadden een sterke periode en liepen verder uit op de concurrentie, de Tigers verloren wat grond. De Twins beginnen langzaam omhoog te kruipen en de White Sox spelen met de dag beter honkbal (en houden zo inmiddels de Royals nipt achter zich).

Standings t/m 10 juni 2018


CLEVELAND INDIANS
(
34-29, .540, – GB)


De Indians beginnen (eindelijk) warm te draaien en zetten afgelopen week vier duels om in winst. Er werd van de Brewers gewonnen met 3-2 en 3-1, waarna de Tigers (4-1, 2-4 en 9-2) ook aan de kant werden gezet.
Het waren natuurlijk de grote mannen op pitchinggebied die de kar trokken tegen Milwaukee. Corey Kluber (7 IP, 7 K, 0 BB, 1 ER) rekende af met de BrewCrew in het eerste duel, terwijl Carlos Carrasco (7.0 IP, 1 ER, 1 BB, 10 K) niet onderdeed voor zijn ace. Het leek wel of de pitching besmettelijk was, want in het openingsduel tegen de Tigers gooide Trevor Bauer de pannen van het dak (8.0 IP, 1 ER, 1 BB, 12 K). Helaas kon Mike Clevinger de goede reeks geen vervolg geven, hoewel het vooral Corey Allen’s schuld was dat de Indians deze week een wedstrijd verloren. De closer stond een walk-off twee-run homerun toe aan Jeimer Candelario, maar Kluber verzekerde de Indians van een serieswinst door in het derde duel tegen Detroit 8.0 innings (8K, 2 ER, 0 BB) te noteren.
Het moge duidelijk zijn: twee weken geleden was het de offense die een uitbarsting doormaakte, de afgelopen week was het de pitching die grote indruk maakte. Als Cleveland beide kanten van de medaille tegelijkertijd aan de praat kan krijgen: watch out.

PLAYER OF THE WEEK

Met een eervolle vermelding voor alle starting pitchers van de Indians gaat de titel Player of the Week (natuurlijk) naar Corey Kluber. De absolute ace van de staff heeft over zijn laatste 47.1 innings één (!) vrije loop toegestaan. Vorige week noteerde de 32-jarige in 15.0 innings 15 strikeouts, nul walks, 3 ER en 12 hits. Badass.

UP NEXT

Cleveland reist naar Chicago voor vier duels tegen de White Sox en ontvangen daarna de Twins in eigen huis voor drie. De week erna is opnieuw volledig AL Central gethematiseerd (White Sox en Tigers thuis), dus de Indians kunnen een gevoelige tik uitdelen in de divisie.


DETROIT TIGERS
(
31-36, .463, 5.0 GB)


Maar liefst acht wedstrijden stonden er op het programma voor de Tigers, de afgelopen week. Met een Monday Doubleheader tegen de Yankees en geen vrije dagen stond Detroit elke dag op het veld. Gecombineerd met de tegenstanders (Yankees, Red Sox, Indians) had deze week van tevoren al het predikaat ‘ingewikkeld’ gekregen.
Deze voorspelling kwam ook uit. De Tigers verloren vijf van de acht wedstrijden en mocht Jeimer Candelario danken dat het er geen zes waren. Een combinatie van stotterende aanval plus overwegend matige pitching deed de club de das om. In de vijf verliespartijen kregen Tigerswerpers 33 runs tegen. Er lijkt dus enige normalisatie plaats te vinden bij de Motor City Kitties, die al het hele seizoen boven hun kunnen presteren.

OFFENSIEVE PROBLEMEN

Over de laatste zeven dagen slaan slechts twee Tigers boven de .290: Leonys Martin en John Hicks (die slechts 12 slagbeurten kreeg). De nummer drie Tiger in het slagklassement van de laatste week? Miguel Cabrera met een .233 slaggemiddelde. Het moge duidelijk zijn, de offense is koud als ijs. Zeven spelers sloegen onder de Mendoza-line en top of the order hitters Martin, Castellanos en Candelario noteerden 10, 12 en 12 strikeouts per persoon, resp.

PITCHERS NIET TE VERTROUWEN

Naast de hitters zijn ook de werpers niet bepaald bezig met een goede reeks. Alleen Mike Fiers (12.2 IP, 11 H, 3 ER, 3 BB, 14 K) onttrekt zich aan de malaise. Ook Michael Fulmer’s enige start van de week was goed, maar zijn seizoen tot nu toe is zo teleurstellend dat we iets meer moeten zien voor we overstag zijn. Matt Boyd gooide vier keer vier wijd in zijn enige start, wat ook niet echt hoopgevend is.
‘Dutchman’ Drew VerHagen spande afgelopen week de kroon. De net weer opgeroepen reliever noteerde over de laatste week de volgende statline: 5.2 innings, 11 hits, 10 ER. Yowzah.

PLAYER OF THE WEEK

Leonys Martin sloeg de afgelopen week .290 met twee homeruns, maar speelde daarbij ook nog eens fantastische defense. Fraaie vangballen en dito aangooien op de honken maken van de Cubaan Detroit’s Player of the Week.

UP NEXT

In eigen huis nemen de Tigers het vanaf dinsdag drie wedstrijden op rij op tegen de Twins, waarna de Kitties een klein stukje westwaards reizen voor een drieluik in Chicago tegen de White Sox.


MINNESOTA TWINS
(28
-34, .452, 5.5 GB)


De afgelopen week was een beetje een lullige week voor de Twins, die vier van hun zeven wedstrijden verloren. Dat gebeurde namelijk telkens met minimaal verschil, terwijl de ploeg best aardig honkbal op de mat legde. Tegen de White Sox won Minnesota met 4-2 en 7-2 de wedstrijden aan de uiteindes van de serie, maar verloor het met 3-6 en 2-5 de middelste twee. Tegen de Angels werd er 2-4 en 1-2 verloren, voordat de zondagwedstrijd met 7-5 naar de Twins getrokken werd.
Het is natuurlijk geen schande om een serie te verliezen tegen de Angels. Het feit dat de Twins het telkens spannend wisten te maken, geeft de Minnesotaanse burger moed. De pitching begint bij te draaien (Lance Lynn als belangrijkste element) en de offense kent elke week een nieuwe held die de boel kan dragen.
Is er dan niets negatiefs te melden? Jawel, namelijk dat Byron Buxton van de aardbodem aan het vervagen is. De outfielder die al een dramatische start doormaakte is opnieuw op de 10-day DL geplaatst en krijgt fysieke tegenslag na fysieke tegenslag. Zijn echte doorbraak, waarop werd gehoopt na vorig seizoen, blijft dus nog uit.

PLAYER OF THE WEEK

Eduardo Escobar was out of this world over de laatste zeven dagen. De multi-inzetbare speler sloeg een ongelooflijke .462/.500/1.000/1.500, met maar liefst 12 hits in 26 slagbeurten. Met twee homeruns, zes tweehonkslagen en een ruime team-high 8 RBI’s was hij met afstand de MVP van de Twins.

UP NEXT

Een vrije dag op maandag wordt gevolgd door zes uitwedstrijden tegen divisierivalen. De eerste drie duels vinden plaats in Detroit tegen de Tigers, het weekend speelt zich af in Cleveland tegen de Indians.


CHICAGO WHITE SOX
(
22-41, .349, 12.0 GB)


De goede vibes van de vorige week — serieswinst tegen de sterke Milwaukee Brewers — kreeg een vervolg in de afgelopen week voor de White Sox. De club speelde overwegend heel aardig honkbal en won voor het eerst meer wedstrijden dan het verloor in een week. Een serie met de Twins werd gesplit (2-2) en de Boston Red Sox kregen zelfs klop: 1-0, 2-4, 5-2.
Wat vooral opviel in de wedstrijden van deze week, was de weinige runs die de Sox toestonden in de duels. Alleen het duel van donderdag tegen de Twins (7-2 verlies) liep een beetje uit de hand, maar verder stond de regelmatig verguisde White Sox-staff slechts vier, drie, twee, nul, vier en twee runs toe. Deze enorme vooruitgang is kenmerkend voor de groeiproblemen waar sommige spelers mee te maken hebben. In Lucas Giolito’s start tegen de Twins, bijvoorbeeld, was het positief te noemen dat de jonge rechtshander 6.0 innings gooide en slechts twee runs tegenkreeg. Natuurlijk, hij gooide maar één strikeout, maar … progress.

GOOD SOX, BAD SOX

Tegen de andere Sox, die uit Boston, maakten de White Sox voor het eerst echt indruk. Op een aantal defensieve missers in Game 2 van de serie na speelde Chicago prima honkbal. Het feit dat één van de beste clubs in de Majors dan ook twee uit drie verloor van de laagvliegers uit Illinois voelt dan ook als een overwinning voor de Palehose.
Een mooie meevaller voor de White Sox is het presteren van werper Dylan Covey. Covey werd in de winter van 2016 in de Rule 5 Draft door de Sox geselecteerd en stond dus noodgedwongen het hele vorige seizoen op het active roster. De rechtshandige werper werd met grote regelmaat tot moes geslagen door de tegenstanders, maar de Sox hielden vertrouwen in de pitcher en in hun scoutingapparaat. Na een korte periode in AAA maakt de 26-jarige dat vertrouwen nu waar. Zijn stats over zijn laatste vier starts: 22.1 IP, 25 K 8 BB, 1.21 ERA.
De terugkeer van Carlos Rodon was ook een hoogtepuntje voor Chicago. De voormalig vierde overall draftselectie (en Honkbalweekveteraan) maakte zijn eerste start op het hoogste niveau sinds hij eind vorig jaar aan zijn schouder werd geopereerd. Rodon gooide 5.0 innings (6 H, 2 ER, 2 BB, 7 K). Hij vocht tegen een uitzonderlijk zwakke homeplate umpire (de hele crew in Boston maakte er qua balls and strikes een potje van, dit weekend), maar bleef overeind en genereerde een paar fraaie, ongemakkelijke swings.

PLAYER OF THE WEEK

Het was voor het eerst dit seizoen niet eenvoudig om een Player of the Week te kiezen bij de White Sox. Was het Dylan Covey, die de Red Sox volledig deed verstijven (6.0 IP, 7 K, 1 BB, 3 H, 0 R)? Was het catcher Kevan Smith (.438 / .938 OPS)? Toch Jose Abreu (vier 2B, HR, 6 RBI’s)?
Nee, we gaan deze week (weer) voor Reynaldo Lopez, die met zijn 13.1 IP, 7 H, 1 ER, 7 BB, 10 K, 1.05 WHIP een machtige prestatie leverde. Op zondag hield ook Lopez de gevaarlijke Red Sox volledig onder controle.

UP NEXT

Het wordt een zware week voor de ChiSox, waarin de club het op moet nemen tegen de aartsrivaal Cleveland Indians en diens sterke werpersstaff. Er staan maar liefst vier duel tegen de Tribe op het programma, gelukkig wel allemaal in eigen huis. In het weekend wordt het hopelijk wat relaxter, als de Tigers op bezoek komen.
Het laatste stuk van de maand is sowieso een belangrijke periode voor de White Sox, die in totaal 13 van de 19 resterende duels van de maand tegen divisieopponenten spelen (zeven keer Indians, drie Tigers, drie Twins. De serie tegen de Twins trapt tevens een lange periode van thuiswedstrijden aan: twee keer zeven op rij.


KANSAS CITY ROYALS
(
22-44, .340, 13.5 GB)


Dan zijn daar nog de Kansas City Royals, waarover het steeds moeilijker wordt om te schrijven. Wanneer je stretches doormaakt waarin je zes van je zeven duels verliest, zoals afgelopen week het geval was voor KC, dan blijft er weinig te melden over. Het was een slachting.
KC is 2-8 over de laatste 10 wedstrijden. All you need to know. Sorry.

PLAYER OF THE WEEK

Nope.

UP NEXT

Meer malaise. Reds en Astros in eigen huis. Tsja.

Coverfoto: Hannah Foslien/Getty Images

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen