Houston strong! Astros winnen opnieuw in eigen huis


De laatste keer dat de Houston Astros een World Series-wedstrijd in eigen huis speelden, hadden ze geen schijn van kans. Dit jaar is alles echter anders. Na de eerste twee duels in de 2017-editie van de Series met de Los Angeles Dodgers te hebben gesplit, toonde Houston in Game 3 wederom aan in eigen stadion onaantastbaar te zijn. De ploeg van A.J. Hinch versloeg afgelopen nacht de blauwe brigade uit Californië met 5-3 en nam een 2-1 voorsprong in de Best of seven-series.

YU DARVISH

De ‘Stros lieten er vrijdagnacht weinig gras over groeien tegen L.A.’s tweede ace, Yu Darvish. De rechtshandige Japanner, halverwege het seizoen overgekomen van de Texas Rangers, had geenszins zijn beste stuff meegenomen naar de Lone Star State.
In de eerste inning wist Darvish nog om een lead-off double van George Springer heen te pitchen, maar in de tweede inning vielen de wielen van de Japanse wagen. Yuli Gurriel zag drie pitches voorbij komen, maar besloot de vierde in de Crawford Boxes in het linksveld te parkeren.

 
Darvish leek vervolgens van slag door de no-doubter van de Cubaanse eerste honkman. De werper wist na de homerun simpelweg geen Houston-slagman meer te verschalken. Een double van Josh Reddick en een vrije loop voor Evan Gattis volgden, waarna Game 2-held Marwin Gonzalez de genadeklap leek uit te delen.
Gonzalez’ torenhoge klap naar het linksveld haalde het echter net niet, maar Reddick wist alsnog vanaf het tweede honk te scoren.

PEDAL TO THE METAL

De Astros waren echter nog niet klaar in de inning, want met lopers op één en twee kwam veteraan Brian McCann het slagperk in. De geroutineerde catcher hield Darvish — via vier foutballen — lang aan het lijntje, maar trok uiteindelijk aan het langste eind. Een line-drive single naar het rechtsveld scoorde Gattis en bracht Gonzalez naar drie.

 
De gifbeker voor Darvish en de Dodgers moet helemaal leeg in de inning; Gonzalez kwam zelf over de plaat op Alex Bregman’s sacrifice fly. De jonge Bregman doet op de juiste momenten wat hij moet doen en is aan het uitgroeien tot een belangrijke pilaar binnen dit Astros-team.
Na de vierde run over de plaat te hebben zien komen, zat Darvish’ dag erop. Na 1.2 innings greep Dave Roberts in. De manager bracht Kenta Maeda binnen de lijnen, in de hoop in de wedstrijd te kunnen blijven. Voor Darvish resulteerde deze snelle hook in de korste outing uit zijn carrière.
Met een 4-0 achterstand op het bord wisten de Dodgers in elk geval wat de missie was: scoren en dichthouden.

LANCE MCCULLERS

Intussen gooide Darvish’ collega aan de andere kant, Lance McCullers, een aardige eerste twee innings. In het derde frame kwam de klad er echter een beetje in bij de 24-jarige werper. Ineens verdween de controle over zijn pitches, wat resulteerde in drie vrije lopen op rij. McCullers wist grote problemen te voorkomen door Corey Seager in een dubbelspel te laten slaan. Joc Pederson scoorde echter wel, wat de stand 4-1 maakte.
McCullers gooide uiteindelijk 5.1 innings, waarin hij vier hits en drie runs tegenkreeg. De drie runs zijn echter licht gechargeerd; twee van de drie punten waren achtergelaten lopers die in de zesde inning scoorden op het werpen van reliever Brad Peacock. Eén van die twee was zelfs het gevolg van een wilde worp.

ASTROS DEFENSE

Voordat McCullers van de heuvel werd gehaald, mocht hij zijn defense wel bedanken dat ze de boel dichthielden. Houston’s verdediging stond fantastisch te spelen achter de jonge werper.
Zo nu en dan werd de ploeg geholpen door over-agressief honklopen van Yasiel Puig, die een TOOTBLAN noteerde in de vierde inning, maar Houston’s veldwerk was uitstekend.

 

INSURANCE RUN

De Houston-offense was intussen wat gekalmeerd, maar de ploeg wist in de vijfde inning nog een puntje bij te tellen. Met twee uit sloeg Reddick een single, waarna Gattis een stuiterballetje naar pitcher Tony Watson sloeg. De lefty had echter blijkbaar last van de zenuwen, want hij smeet de bal voorbij het eerste honk. Op de error scoorde Reddick vanaf één het vijfde punt voor de Astros.
De Dodgers scoorden zoals gezegd nog twee keer tegen het duo McCullers/Peacock, maar laatstgenoemde gooide verder 3.2 prima innings in relief. Peacock verdiende daar niet alleen de eerste save in zijn carrière mee, maar bracht Houston ook het record voor meeste saves van drie of meer innings in één postseason.

STRATEGIEVERSCHILLEN

Het opvallendste strategieverschil tussen beide teams, zat hem opnieuw in het aantal gebruikte pitchers. Waar Dave Roberts wederom vrijwel zijn volledige bullpen aan het werk zette, deed A.J. Hinch het af met twee werpers. De Dodgers zagen maar liefst zes pitchers in actie, wat een toch al overwerkte bullpen nog vermoeider maakt.
Houston’s selectiviteit op werpergebied heeft ongetwijfeld te maken met een minder groot vertrouwen in het reliefcorps. Desondanks zijn alle Astro-relievers vannacht inzetbaar in de belangrijke vierde wedstrijd, in tegenstelling tot enkele Dodgers. Kenley Jansen kwam overigens niet in actie, dus L.A.’s supersterreliever zal kunnen gooien.

DIEPTEPUNT

Absoluut dieptepunt in de wedstrijd was overigens de actie van Gurriel na zijn homerun in de tweede inning. De Cubaan werd door een camera gespot bij het maken van een racistisch gebaar richting de Japanse werper.


Gurriel’s idioterie bleef tijdens de wedstrijd in de Dodger-dug-out niet onopgemerkt. De werper leek ook zelf de situatie met zijn tolk te bespreken.


Gurriel’s acties zijn extra vreemd te noemen, aangezien de Cubaan in 2014 een seizoen in Japan speelde. MLB heeft aangegeven direct met de eerste honkman te willen spreken.


Darvish zelf sprak in zijn persconferentie na de wedstrijd over het incident. De Japanner maakte indruk met zijn weloverwogen reactie.

UP NEXT

Ondanks de schaduw die Gurriel met zijn actie over de wedstrijd wierp, gaan de World Series de komende nacht gewoon verder. In Game 4 nemen Alex Wood en Charlie Morton het tegen elkaar op. De Dodgers opteren er dus niet voor om Clayton Kershaw na een korte rustperiode als stopper te gebruiken. In plaats van de ace van de staff, krijgt Wood de eerste World Series-start uit zijn carrière.
Ook Morton maakt zijn eerste start in de Fall Classic. De rechtshandige werper gooide voor het laatst in Game 7 van de ALCS, waarin hij de Yankees versloeg.
De Houston Astros zijn deze play-offs 6-0 in thuiswedstrijden, dus het duel van komende nacht kan wel eens beslissend zijn. De wedstrijd begint, zoals altijd, om 02:00 uur (Nederlandse tijd), maar denk aan het aflopen van de zomertijd.

(Top photo: Getty Images)

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen