Girardi en Yankees niet samen verder

De New York Yankees hebben bekendgemaakt dat het aflopende contract van manager Joe Girardi niet verlengd zal worden. Met de beslissing komt er een einde aan een tienjarige periode waarin de nu 53-jarige manager aan het roer van de Bronx Bombers stond. Onder zijn leiding wonnen de Yankees 910 wedstrijden en werd er 710 keer verloren. Over die periode is dat het beste win/loss record van alle teams in de Majors.
Girardi is de derde postseason-manager die het veld moet ruimen. Dusty Baker en John Farrell werden eerder deze play-offs al ontslagen bij respectievelijk de Nationals en Red Sox.

‘JOE II’

Girardi treedt na het seizoen 2007 in dienst bij de Yankees. Hij volgt daar zijn naamgenoot Joe Torre op, nadat deze het na elf succesvolle jaren voor gezien houdt. De dan 43-jarige Girardi is op dat moment pas één jaar werkzaam in Major League Baseball. In 2006 krijgt hij zijn eerste baan als manager. Hij loodst een tragisch Florida Marlins-team naar een 78-84 record en wint de Manager of the Year Award.

Joe Girardi, gezicht van de Yankees sinds 2008 (Brad Penner/USA TODAY Sports)

Ondanks zijn ‘succes’ in Florida wordt Girardi na afloop van het seizoen, wegens een ruzie met verguisde Marlins-eigenaar Jeffrey Loria, ontslagen. De Cubs lijken de voormalig catcher wel als een kandidaat voor de club te zien, maar Chicago kiest uiteindelijk voor Lou Piniella.
Girardi keert terug als analist op televisie, maar lang hoeft hij niet te wachten. Een jaar later vertrekt Torre bij de Yankees en wordt Girardi (en niet gedoodverfde opvolger Don Mattingly) aangesteld als manager. ‘Joe II’ tekent een driejarig contract in New York.

VROEG SUCCES

New York moeten één seizoen wachten op de eerste prijzen onder de nieuwe manager, maar in 2009 winnen de Yankees onder zijn leiding hun 27e World Series-titel. Die prijs is meteen de laatste onder Girardi, die in de jaren erop met zijn ploeg niet weer tot de World Series weet door te dringen.

Girardi in betere tijden, met president Obama na het winnen van de World Series in 2009 (Wikimedia Commons)

De Yankees geven hun manager tussentijds twee keer een contractverlenging: na 2010 (driejarig contract) en na 2013 (vierjarig contract). De tweede contractverlenging maakt van Girardi de op één na duurste manager in de Major League. Hij verdient in die periode ongeveer $4 miljoen per jaar, achter alleen Mike Scioscia van de Anaheim Angels.

GEMISTE PLAY-OFFS

De seizoenen zonder prijzen blijven zich echter opstapelen en de Bombers missen zelfs drie keer de play-offs (in 2013, 2014 en 2016). De positie van Girardi begint steeds onzekerder te worden. Begin 2017 krijgt hij echter het vertrouwen van eigenaar Hal Steinbrenner. Girardi krijgt de kans om zijn contract uit te dienen.

“Was any of what was going on the fault of Joe Girardi? Was Joe the fact we hadn’t made the playoffs in two to three years? Had he lost control of the team? Did the players no longer respect him? Is it a serious situation in that regard? And the answer to that in my opinion was no.”
— Hal Steinbrenner, Spring Training 2017

Hoewel de Yankees in 2017 met een jong team verrassend de postseason weten te halen, komt een veelbesproken non-challenge tegen Cleveland en de uiteindelijke uitschakeling door de Houston Astros Girardi toch duur te staan. Na tien jaar komt er een einde aan de coachingscarrière van de geboren Illinoian in de Bronx.
In de media hebben de Yankees niets dan lof over hun ex-manager. Toch gonzen er verhalen dat Girardi en GM Brian Cashman behoorlijk uitgekeken waren op elkaar. Vooral het temperament van de manager, die geregeld volledig ontploft, schijnt een rol te hebben gespeeld.

OPVOLGER

Wanneer een prestigieuze baan als manager van de New York Yankees vrijkomt, zijn de lijstjes met potentiële vervangers altijd lang. Het probleem in The Big Apple is vooral dat het onduidelijk is welke weg Cashman en de zijnen willen inslaan. De eerste geruchten geven aan dat de nieuwe manager een bekende van de club zal zijn, met lagere financiële eisen.


Veelgenoemde namen vanuit Girardi’s eigen coaching staff zijn derde honkcoach Joe Espada, eerste honkcoach Tony Pena en bench coach Rob Thomson. Ook namen van outsiders als Eric Chavez (ex-Yankee en in 2015 als speciaal adviseur van Cashman verantwoordelijk voor Didi Gregorius’ komst naar de Bronx), Trey Hillman, Don Mattingly en voormalig Yankees-scout Pete Mackanin verschijnen hier en daar in de media.
Voor nu is het nog afwachten met wie de Yankees op de proppen komen. Girardi laat in elk geval een team met toekomst achter. Met het vertrek is echter wel weer één ding duidelijk geworden: winnen is een must.

Top photo: MLB.com

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen