Dutch Watch: eerste saves voor Jansen, eerste homers voor Profar

Een week met wisselend succes voor onze landgenoten. Ozzie Albies sloeg zijn honderdste homerun in de majors, maar kon het met de Braves niet bolwerken tegen Xander Bogaerts en diens Padres. Jurickson Profar maakte kennis met zijn nieuwe thuishaven, maar ook daar houden de resultaten niet over. Tot slot was Kenley Jansen in Tampa getuige van een stukje historie.


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

52 AB, 12 H, 4 R, 2 HR, 6 RBI, .231 BA, .255 OBP, .346 SLG, .601 OPS

Ozzie Albies en de Braves openden het seizoen met een 5-1 road trip, maar in eigen huis kregen ze het flink voor de kiezen. De San Diego Padres kwamen op bezoek en waren niet van plan cadeautjes uit te delen aan de vijfvoudig winnaar van de NL East. Er volgde daarna een serie tegen de Cincinnati Reds en deze kreeg voor Albies een bijzondere lading. De tweedehonkman sloeg in de tweede van drie wedstrijden zijn honderdste homerun namens de Braves en in de MLB.

Op het moment dat de serie van vier wedstrijden vorige week donderdag begon, verdedigde Ozzie Albies een 6-game hitting streak. Die streak eindigde bij de eerste de beste kennismaking met de Padres. Zijn 0-for-5 wierp zijn slaggemiddelde terug tot .250, maar de zwaarbevochten 7-6 overwinning maakte veel goed. Na de tweede ontmoeting viel zijn batting average nog verder terug. Wederom was de infielder 0-for-5 en dit keer konden de overige Braves het niet compenseren. Een 4-5 nederlaag was het gevolg.

REVANCHE TEGEN DE REDS

In de laatste twee wedstrijden tegen de Padres pakte Albies de draad weer enigszins op. Hij was 2-for-7 in die duels en kreeg één keer vier wijd. Runs scoorde onze landgenoot niet en helaas gold dat voor veel Braves. San Diego won drie van de vier wedstrijden met een verschil in runs van 25 tegen 14. Van die 14 scoorden de Braves er al 11 in de eerste twee duels van de serie.

Geplaagd door blessureleed begonnen de Braves aan de op papier eenvoudige serie tegen Cincinnati. In de praktijk pakte het echter heel anders uit. In ’t eerste duel moest er een walk-off homerun aan te pas komen om de Red met 5-4 op de knieën te krijgen. Afgelopen dinsdag, in de tweede wedstrijd, was het verschil opnieuw minimaal. Mede dankzij die jubileum-homerun van Ozzie Albies, al beschreven in onze wekelijkse rubriek Out of the Park, was Atlanta dit keer met 7-6 te sterk.

Woensdag werd ook de series finale een prooi voor de Braves. Weer was het verschil minimaal (5-4) en voor de twaalfde keer in elf wedstrijd kwam Albies door met een hit. Alleen in die twee wedstrijden tegen de Padres lukte het hem niet de bal uit het infield te krijgen. Albies is na twee weken 12-for-52 aan slag, maar hij zal zelf hoger mikken dan de 6 RBIs en 2 homeruns die er nu staan.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

53 AB, 18 H, 10 R, 4 HR, 10 RBI, .340 BA, .419 OBP, .623 SLG, 1.042 OPS

Xander Bogaerts kon zich, met 3 homeruns, 7 RBIs en een 6-game winning streak, nauwelijks een betere eerste week wensen. Toch trokken de Padres met een minder goed gevoel de deur van Petco Park achter zich dicht voor de eerst road trip. Na series tegen Colorado en Arizona stond één van de favorieten voor de World Series op een magere .500 score. De road trip langs Atlanta en de NY Mets nodigde niet direct uit om dat te verbeteren, maar eiste wel de maximale inzet van Bogaerts en de overige Friars.

Op 6 april, de dag van de eerste wedstrijd in Atlanta, liep de hitting streak van Bogaerts spaak. In de 6-7 nederlaag was de kortestop wel verantwoordelijk voor 2 runs, maar die kwamen telkens na vier wijd tot stand. Zo’n 24 uur later was de knuppel van Bogaerts wel heel belangrijk. De powerhouses in de NL gaven elkaar geen duimbreed toe, maar bij een 4-4 stand in de zesde inning besliste Bogaerts ’t duel in het voordeel van de Padres. Zijn RBI-single leidde de winnende 5-4 in.

WISSELEND SUCCES IN NY

Bogaerts kwam ook in de twee laatste wedstrijden tot een hit. Runs scoorde de infielder alleen in de vierde ontmoeting. Dit keer maakten ze niet het verschil, want de Braves werden ruim met 10-2 verslagen. In Atlanta wonnen de Friars drie van de vier wedstrijden, dus trok het gezelschap met een goed gevoel naar New York voor een serie tegen de Mets.

Bogaerts en consorten beten daar maandag de tanden stuk op een op revanche beluste Max Scherzer (5 ER en 3 HR tegen in zijn start tegen de Brewers). De kortestop nam één van de twee hits voor zijn rekening in dit met 5-0 verloren duel.

Met zijn vierde homerun van dit jaar maakte Bogaerts dinsdag het verschil voor de Friars. Hij maakte ’t wel spannend, want dit gebeurde pas in de negende inning bij een 2-1 voorsprong. Met Luis Campusano op de honken ging de bal de tribunes is en die insurance runs bleken hard nodig gezien de latere 4-2 eindstand. De laatste ontmoeting was weer voor de thuisploeg (5-2), Xander Bogaerts kon met 1-for-4 hierin geen potten breken.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

3.0 IP, 2 SV, 0.00 ERA, 3 H, 2 BB, 4 K, 0 R, 0 ER, 1.667 WHIP

Na zijn eerste twee series in dienst van de Red Sox wachtte Kenley Jansen nog altijd op zijn eerste save. In Detroit tegen de Tigers was het direct raak voor onze 35-jarige landgenoot. Het moest voor Jansen en de Red Sox ook wel gebeuren in Motown, want daarna trok het circus naar Florida voor een serie van vier tegen de belachelijk sterk gestarte Tampa Bay Rays.

Donderdag 6 april zal in huize Jansen voortaan een bijzondere betekenis hebben, want op die dag vinkte Kenley zijn eerste save voor de Boston Red Sox af. In het Comerica Park van de Tigers werd de closer met een 6-3 voorsprong aan het werk gezet. Austin Meadows was de eerste nul na een groundout, terwijl Matt Vierling pas na 8 pitches boog voor Jansen. Met Javier Baez was de closer eerder klaar. De international had 16 pitches nodig voor zijn eerste save en de 6-3 overwinning voor Boston.

Twee dagen later mocht de closer opnieuw aan de bak. Dit keer begonnen de Red Sox met een 4-1 voorsprong aan de negende inning, maar vanaf de heuvel maakte Jansen het nog spannend. Spencer Torkelson (single) en Miguel Cabrera (double) bereikten de honken met slechts één uit. Jonathan Schoop kreeg vier wijd van Jansen waarna alle honken bezet waren.

Het leek de drievoudig All-Star alleen maar op scherp te zetten. Zach McKinstry (flyball) en Akil Baddoo (strikeout) hadden weinig in te brengen. De koele Jansen kwam sterk terug en hield de Tigers uiteindelijk van scoren voor zijn tweede save.

GETUIGE VAN HISTORIE

In Tampa Bay kwamen de Red Sox – en dus Kenley Jansen – er niet aan te pas. De red hot Rays sweepten de serie van vier wedstrijden en breidden daarmee hun winning streak aan het einde van ’t seizoen uit naar 13-0. Samen met de Brewers (1987) en Braves (1982) de beste start ooit in de MLB. Dit is al indrukwekkend, maar het run differential van 101-30 geeft de dominantie van deze Rays misschien nog wel beter weer.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

36 AB, 8 H, 4 R, 2 HR, 5 RBI, .222 BA, .275 OBP, .417 SLG, .692 OPS

Het zal voor Jurickson Profar even wennen zijn. Met de Padres was hij gewend mee te doen in de top van de NL West, maar met de Colorado Rockies vertoeft de Oranje-internationals in de kelder van diezelfde divisie. Deze week speelde hij zijn eerste wedstrijden in ’t hitter friendly Coors Field als lid van de Rockies. Met een tegenstander als Washington lagen er ook kansen op wat winstpartijen. Tegen de hoger ingeschatte Cardinals werden die kansen al een stuk kleiner.

PRETTIGE KENNISMAKING

Profar hoefde niet lang aan zijn nieuwe thuishaven te wennen, want de eerste bal die hij kreeg ging voor een single naar het midveld. Tot een run kwam het niet. Die waren duur tijdens deze home opener. De thuisploeg had aan een run in de vijfde inning genoeg om de Nationals met 1-0 te verslaan. Profar was in het tweede treffen 0-for-5 maar kon middels een groundout wel zijn eerste RBI voor de eigen fans afvinken. In dit met 10-5 verloren duel was ’t echter niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Zijn eerste extra-base hit volgde, als pinch-hitter, in de derde wedstrijd. Zijn double (later omgezet in een run) was niet voldoende om de tweede nederlaag op rij te voorkomen. Ook zijn eerste homerun in Coors Field volgde al in de eerste serie. Een solo homerun van Jurickson Profar bracht afgelopen zondag het evenwicht terug in de vijfde inning: 3-3. Colorado won die afsluiter met 7-6 en met 2-for-4 en een walk had Profar een goede dag in het slagperk.

Tegen de Cardinals trok Profar de goede lijn door. Op Tweede Paasdag opende hij met een sac fly de score voor zijn derde RBI in dienst van de Rockies. De outfielder had op dat moment ook al een single achter zijn naam staan. Colorado opende de serie van drie met een 7-4 zege, maar helaas voor hen bleek dit ook de enige winstpartij.

Profar viel weinig te verwijten, want hij kwam in elk van de volgende twee wedstrijden tot een hit. In de series finale van woensdag leidde dit zelfs tot zijn tweede homerun in dienst van de Rockies. Met een klap naar het rechtsveld liet hij Colorado nog even proeven van een voorsprong, maar de winst ging uiteindelijk met 7-4 naar St. Louis.


JONATHAN SCHOOP (INF, Detroit Tigers)

19 AB, 4 H, 2 R, 0 HR, 0 RBI, .211 BA, .348 OBP, .211 SLG, .558 OPS

Voor Jonathan Schoop is het dit seizoen een kwestie van kansen afwachten en deze grijpen als ze zich aandienen. De 31-jarige infielder is lang niet altijd zeker van zijn plek, maar kreeg deze week wel degelijk mogelijkheden om zich te laten zien. Met de Tigers nam hij het in eigen huis op tegen de Red Sox om vervolgens de grens over te steken voor een serie tegen de Toronto Blue Jays. Daar diende zich een opmerkelijke kans aan voor Schoop.

De eerste home stand van dit seizoen was er voor de Detroit Tigers één om snel te vergeten. Vorige week brachten de Boston Red Sox een bezoek aan Motown, maar van deze versie hoeven de Tigers niet al te veel schrik te hebben. Het lukte Schoop en zijn teamgenoten echter niet om ook maar één van de drie wedstrijden in de serie te winnen. Schoop speelde de eerste (tot de zesde inning) en de derde wedstrijd en kon één hit in vier officiële at-bats overleggen.

LOSING STREAK IS DONE

In beide duels kreeg de infielder één keer vier wijd en die eerste werd omgezet in een run. Voor de tweede keer dit seizoen stak Schoop de thuisplaat over en hij deed dit na een homerun van Jake Rogers. Tot het gewenste resultaat leidde dit niet, want Boston hanteerde de bezem in Detroit door alle wedstrijden in de serie te winnen.

Tegen de Blue Jays ging het aan slag wat beter voor Jonathan Schoop. Hij kreeg in elk van de drie wedstrijden in deze serie speeltijd. Afgelopen dinsdag, in de eerste ontmoeting, mocht hij de volledige negen innings spelen en was Schoop 1-for-4. Een dag lager kwam hij in de negende als pinch-hitter binnen de lijnen en opende hij de inning met een single.

Over zijn derde optreden zal nog even worden nagepraat, maar dat heeft met de prestaties van Schoop niets te maken. Niet voor het eerst dit seizoen vergiste Javier Baez zich in het aantal outs. Manager A.J. Hinch was er wel klaar mee en haalde zijn vedette na drie innings uit de wedstrijd. Schoop mocht opdraven als vervanger, was 0-for-2 met een walk, maar maakte wel van dichtbij mee hoe de Tigers dankzij een 3-1 zege hun 6-game losing streak beëindigden.

Cover photo: Gerald Herbert / AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen