Cardinals zetten Shildt aan de dijk

De wetten van de sport, dus ook die van de St. Louis Cardinals, zijn onverbiddelijk. Ondanks een doorlopend contract kreeg Mike Shildt donderdag van zijn werkgever te horen dat de wegen scheiden. Manager en organisatie hadden volgens John Mozeliak, president of baseball operations, een verschil van inzicht en dus werd Shildt op de keien gezet. Hij stond sinds juli 2018 aan het roer in St. Louis.

OPVOLGER VAN MATHENY

In 2019 zette Shildt, die zelf nooit in de majors speelde, een handtekening onder een driejarig contract. Ruim een jaar eerder had hij het stokje overgenomen van Mike Matheny, die met een 47-46 record nauwelijks kon overtuigen. Shildt behoorde al tot diens staf en werd door de organisatie doorgeschoven. Onder de nieuwe manager wonnen de Cardinals in 2018 nog 41 van de laatste 69 wedstrijden, maar de play-offs werden niet gehaald. In St. Louis hadden ze genoeg gezien en stelden Shildt aan als manager voor 2019.

Dat werd voor zowel club als manager een succesverhaal. Shildt leidde de Cardinals voor het eerst sinds 2015 naar de titel in de NL Central. Met een 91-71 record hield St. Louis de Brewers en Cubs achter zich en reserveerde Shildt een plekje voor zichzelf in de geschiedenisboeken. Hij was de eerste manager in meer dan 100 jaar, Ed Barrow was de laatste in 1918, die een team naar de play-offs leidde zonder ooit zelf in de majors of minors te hebben gespeeld.

In de NLDS wisten de Cardinals in dat jaar een 2-1 achterstand om te buigen tegen de Braves en met name van Game 5 schrikt de fanbase in Atlanta nog wel eens wakker. Nog voor er ook maar één Brave een knuppel had aangeraakt, stond het al 10-0 voor de Cardinals. Daarmee hadden Shildt en de zijnen hun kruit verschoten, want in de NLCS konden ze al na vier wedstrijden gaan zitten. De Washington Nationals bleken te sterk en zouden later de World Series winnen.

MANAGER OF THE YEAR

Die sweep weerhield de MLB er niet van de titel van Manager of the Year aan Mike Shildt toe te kennen. Onder deze manager waren de Cardinals in 2018 aanmerkelijk beter gaan presteren en die lijn trokken ze door in 2019. Het vreemde jaar 2020 bracht de club opnieuw naar het postseason. In de zogenaamde Wild Card Series gingen de Cardinals in drie wedstrijden onderuit tegen de Padres.

Terug naar dit seizoen. De Brewers begonnen als favoriet voor de NL Central aan het seizoen. In juni verloren de Cardinals negen wedstrijden in een serie van tien en moesten vanaf dat moment terrein prijsgeven. Tijdens de ASG zat de ploeg onder een .500 record, maar niemand kon op dat moment vermoeden dat er een waanzinnige eindsprint zou volgen. Tussen 11 september en 28 september wonnen de Cardinals 17 wedstrijden op rij, zetten daarmee een clubrecord neer en manoeuvreerden zich daarmee het postseason in.

INDRUKWEKKENDE STREAK EN EINDE

Dat postseason eindigde voor St. Louis al na één wedstrijd. Met 1-1 en twee uit in de negende inning leek de WCG in Los Angeles voorbestemd om naar de extra innings te gaan. Eén swing van Chris Taylor bepaalde echter dat de Dodgers zich mochten opmaken voor de NLDS tegen San Francisco. Met één man aan boord sloeg Taylor de droom van St. Louis aan gort en bepaalde daarmee onbedoeld ook het lot van Shildt.

Je bent zo goed als je laatste wedstrijd en voor Shildt betekende dit een nederlaag. Een nederlaag met gevolgen voor de vijftigste manager in de historie van de franchise. Shildt noteerde een 252-199 record als manager van de Cardinals, maar dit alles was niet genoeg om hem in het zadel te houden.

Volgens de organisatie was er een verschil van inzicht tussen het management en Shildt over hoe het verder moest. Schijnbaar was dit verschil dusdanig groot dat de club het nodig vond om op de dag van de beslissende wedstrijd in de NLDS hun manager te ontslaan. Het komt zelden voor dat clubs op wedstrijddagen in het postseason afscheid nemen van hun coach. Voor Mike Shildt komt er nu een einde aan een tijdperk. Hij begon in 2004 bij de Cardinals en schopte het uiteindelijk tot manager. De Cardinals gaan op zoek naar de 51e manager voor de franchise. Een manager die de visie van het management deelt.

Cover photo: Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen