AL Wildcard: Bogaerts, Eovaldi leiden Red Sox langs Yankees

In het eigen Fenway Park hebben de Boston Red Sox met een overwinning op de New York Yankees een ticket veiliggesteld voor een confrontatie met de Tampa Bay Rays in de ALDS. Gerrit Cole en co. werden met 6-2 aan de kant geschoven. Onze landgenoot Xander Bogaerts was met een homerun, twee runs en een geweldige relay uitermate belangrijk voor zijn team.

REPLAY/REVANCHE

Elf dagen geleden stonden beide ploegen met exact dezelfde startende werpers — Cole vs. Nathan Eovaldi — tegenover elkaar. Destijds waren de Yankees duidelijk een maatje te groot voor hun rivalen; een kunstje dat ze diezelfde serie nog tweemaal herhaalden. Geen wonder dus dat de New Yorkers als grote favoriet aan het Wild Card-duel begonnen. Het zou helemaal anders lopen.

Na een goede start van Eovaldi was het Bogaerts die de thuisploeg offensief uit de startblokken deed vliegen. Al in de openingsslagbeurt sloeg hij met een homerun de eerste twee punten op het bord. X-Man kon dit oppeppertje goed gebruiken, want hij eindigde het reguliere seizoen 5-uit-32. In die tijdspanne sloeg hij geen enkele extra-base hit. Vannacht hoefde hij daar dus niet lang op te wachten.

KORT OPTREDEN COLE

Nadat Kyle Schwarber met de tweede homerun van de wedstrijd al in de derde inning een einde had gemaakt aan Coles start, slaagden de Yankees er pas in de zesde inning in om op hun beurt Eovaldi pijn te doen. De Red Sox-starter bleek dit seizoen al eerder kwetsbaar als hij zich voor een derde keer door een lineup moet navigeren en dus besloot manager Alex Cora hem bij de eerste problemen te vervangen.

Toch leek het momentum in die inning te keren. Openingsslagman Anthony Rizzo had de Yankees al met een homerun op het bord gezet, toen Aaron Judge er vervolgens in slaagde om een stuiterballetje om te zetten in een infield hit. In de volgende slagbeurt leek hij binnengeslagen te worden door zijn maatje Giancarlo Stanton. Diens klap eindigde echter voor de tweede keer in de wedstrijd hoog tegen de Green Monster en stuiterde terug het veld in.

KEERPUNT

Over wat volgde zal nog lang nagesproken worden. Judge werd door derde honkcoach Phil Nevin van het eerste honk doorgestuurd naar thuis, waar hij door Enrique Hernandez via Xander Bogaerts werd uitgegooid. In plaats van mannen op de hoeken met één man uit, hielden de Yankees plots alleen Stanton op twee met twee man uit over. Met een pop-up van Joey Gallo, die Rafael Devers een stap of tien achter zijn derde honk gemakkelijk kon vangen, kwam er een einde aan het gevaar.

In de gelijkmakende slagbeurt werd de marge weer hersteld door de thuisploeg. Weer was het Bogaerts die het punt binnen kon lopen. Weer een inning later viel de wedstrijd in een definitieve plooi. Met de honken vol sloeg Alex Verdugo een honkslag, die Schwarber en Hernandez over de thuisplaat bracht. Dit keer eindigde Bogaerts op het derde honk.

SLOT OP DE DEUR

De bullpen van de Red Sox — Ryan Brasier, Tanner Houck, Hansel Robles en Garrett Whitlock — stond in de resterende innings weinig meer toe. Vooral Houck maakte met twee strikeouts indruk. Een homerun van Stanton in de negende inning was slechts een doekje voor het New Yorkse bloeden. Dit keer sloeg de krachtpatser de bal naar het opposite field, waar die nipt aan de goede kant van Pesky Pole de tribunes in verdween. Het mocht niet meer baten.

Hiermee komt dus een einde aan een teleurstellend seizoen voor de Yankees, terwijl de Red Sox doorstoten naar de ALDS. Daarin mogen zij hun borst nat maken voor een zware confrontatie met de Tampa Bay Rays. Na een sweep in de laatste serie van het seizoen en deze belangrijke overwinning op de rivaal zal het vertrouwen in Beantown inmiddels enigszins hersteld zijn. Of het genoeg is om de sterke Rays te verslaan, zal moeten blijken.

De ALDS tussen de Rays en Red Sox begint donderdagnacht in Tropicana Field.

Coverfoto: Charles Krupa / Associated Press

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen