ALWC: Luis Castillo loodst Mariners naar voorsprong

Nadat de Seattle Mariners meer dan twintig jaar hadden moeten wachten op een nieuwe kans in de playoffs, grepen ze die gisteren in het Rogers Center met beide handen. De Toronto Blue Jays hadden in eigen huis vooral weinig in te brengen op het pitchen van Luis Castillo, die de Canadezen meer dan zeven innings in bedwang hield.

CASTILLO

De Dominicaanse werper tekende een paar weken geleden een vijfjarig contract bij de organisatie die hem dit seizoen oppikten bij de Cincinnati Reds en betaalde dat vertrouwen vannacht dubbel en dwars terug. De 29-jarige righty gaf bijna niks weg tegen de sterke lineup van de Blue Jays.

Hij had bovendien de luxe dat zijn ploeg hem al een marge van drie punten had geschonken nog voor hij op de heuvel was verschenen. Julio Rodriguez, Eugenio Suarez en Cal Raleigh waren op dat moment namelijk al de thuisplaat gepasseerd.

MANOAH

Alek Manoah, de startend werper van de Blue Jays, kende een uitstekend regulier seizoen, maar ook toen al raakte hij af en toe een slagman met een wilde worp. Dat overkwam de stevige jongen uit Florida vannacht ook twee keer. Beide keren was Rodriguez het slachtoffer. De jonge superster profiteerde optimaal van de cadeautjes en tekende voor twee van de vier runs van Seattle.

In die eerste inning kon hij opschuiven op een rollertje van Ty France, waarna Eugenio Suarez hem met een tweehonkslag langs de lijn binnen sloeg. Het zou niet de laatste rake klap van de slagbeurt zijn. Cal Raleigh, enkele dagen nog goed voor een walkoff-homerun waarmee de Mariners verzekerd werden van een plek in de playoffs, begon aan het postseason, zoals hij het reguliere seizoen eindigde: bloedheet. Zijn klap verdween over het hoofd van Teoscar Hernandez in de tribunes.

SHUTOUT

Terwijl de Blue Jays op het gooien van Castillo nauwelijks verder kwamen dan wat grondballen, bouwden de Mariners hun voorsprong in de vijfde inning verder uit. Weer startte de rally met een vrije loop voor Rodriguez, die vervolgens werd doorgeschoven door France en kon scoren op een zacht rollertje van Suarez.

In de achtste inning werd Castillo van de heuvel gehaald. Hij was naar mate de wedstrijd vorderde eigenlijk alleen maar harder gaan gooien en in plaats van grondballen, volgden nu de strikeouts elkaar op. Een harde worp aan de binnenkant die vol op de hand van George Springer belandde, was voor manager Scott Servais het signaal om zijn ace te vervangen. Castillo beëindigde zijn wedstrijd met vijf strikeouts, zes honkslagen en hij incasseerde geen enkele run.

Castillo’s vervanger, Andres Munoz, zette de goede lijn voort en gaf alleen een double aan Matt Chapman op. Die viel echter pas met twee man uit in de negende inning en een ground out van Vladimir Guerrero Jr. later, de superster ging 0 uit 4 met een strikeout, was het pleit definitief beslecht.

UP NEXT

Komende nacht vervolgen de Blue Jays en Mariners hun best-of-3-serie. De Blue Jays moeten de volgende twee wedstrijden winnen, anders zit hun seizoen er veel eerder op dan ze in Toronto gehoopt zullen hebben.

Kevin Gausman zal in Game 2 de meubelen moeten redden voor de Blue Jays, terwijl uittredend Cy Young-winnaar Robbie Ray het goede voorbeeld van zijn teamgenoot Castillo zal willen volgen. De eerste bal wordt iets na tienen gegooid in Rogers Center, waar alle drie de wedstrijden van deze serie gehouden worden.

Coverfoto: USATSI

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen