MLB Play-Offs: Ohtani belangrijk, pikstart Guardians en Mets verrassen

De kalender wijst oktober aan en dus is het tijd voor de play-offs in Major League Baseball. Op dinsdag 1 oktober begonnen acht teams aan de WCS in hun betreffende divisies en via de Division Series en Championship Series komen we uiteindelijk bij de Fall Classic: de World Series. Zaterdagavond zetten de Guardians en Tigers in Cleveland de Division Series in gang.

AMERICAN LEAGUE DIVISION SERIES (best-of-5)

GAME 1: CLEVELAND GUARDIANS – DETROIT TIGERS

Het bereiken van de ALDS was een droom voor de Tigers, maar de eerste inning in Cleveland werd een regelrechte nachtmerrie. Tyler Holton startte voor de bezoekers en zal deze outing heel snel willen vergeten. Steven Kwan opende met een double, David Fry kreeg vier wijd en na wat gegoochel van Zack McKinstry kon Kwan de score al openen na tik van Jose Ramirez. A.J. Hinch had al snel genoeg gezien van Holton, maar de eerste de beste bal van reliever Reese Olson werd door Lane Thomas diep genomen voor een 3-run homerun. Cleveland had een 5-0 voorsprong, de starter verjaagd en nog geen enkele nul op het bord!

De stofwolken trokken daarna vrij vlot op, maar het lukte de Tigers niet om een vuist te maken tegen de kampioen van de AL Central. Tanner Bibee gaf manager Stephen Vogt 4.2 innings in diens eerste wedstrijd in het postseason en was ook de enige Guardians-werper die hits toestond. Vier stuks om precies te zijn. Met 5-0 hadden ze al een mooie voorsprong, maar in de zesde inning maakte een 2-run RBI-double van Fry er 7-0 van. Zonder druk, maar wel om weer wat ritme te krijgen, mocht closer Emmanuel Clase in de negende inning zijn klasse tonen. Heel even maar, want na 8 pitches waren hij en de Guardians klaar met deze Game 1.

UP NEXT:

A.J. Hinch kan even nadenken over welke stappen hij met de Tigers gaat nemen richting Game 2. Deze staat namelijk pas maandagavond (22.00 uur Nederlandse tijd) op het programma. Met Tarik Skubal heeft Detroit in elk geval een geweldige troef in handen om deze best-of-5 gelijk te trekken. Namens Cleveland zal Matthew Boyd er alles aan gelegen zijn om dat te voorkomen.

Tussenstand in de serie: Cleveland leidt met 1-0


GAME 1: NEW YORK YANKEES – KANSAS CITY ROYALS

Vrijwel iedereen had hier een clash tussen de Orioles en Yankees verwacht, maar de Royals waren nog niet klaar met stunten en schakelden Baltimore uit. Zij waren het ook die in de tweede inning brutaal de leiding namen in New York. Een sac fly van Tommy Pham was genoeg om Yuli Gurriel te laten scoren. Namens de Yankees liet Gleyber Torres dit niet op zich zitten. Zijn 2-run homerun in de derde inning zette de Bronx Bombers voor het eerst op voorsprong.

Voor het eerst, want die voorsprong veranderde nog wel eens van eigenaar deze avond in Yankee Stadium. Zowel Michael Wacha namens de Royals als Gerrit Cole namens New York wist vanaf de heuvel niet te domineren. Alex Verdugo liep in de zesde inning een run over de thuisplaat die de Yankees langszij bracht. Diezelfde Verdugo was een inning later met een RBI-single verantwoordelijk voor de winnende run. Jazz Chisholm Jr. was de man die bij 5-5 en 2 out uiteindelijk de 6-5 scoorde. Een geweldige wedstrijd voor de neutrale toeschouwer, maar de managers waren ongetwijfeld minder tevreden…

UP NEXT:

In de nacht van maandag op dinsdag (01.30 uur Nederlandse tijd) is het aan Cole Ragans om de slagploeg van de Yankees in toom te houden en deze serie met een gelijke stand naar Kansas City te sturen. Eenvoudig wordt dat zeker niet. Carlos Rodon krijgt de bal van Aaron Boone en met zijn statistieken is dat een veilige keuze. Rodon won 16 wedstrijden voor de club dit jaar en was vorige maand de winnende werper toen deze teams elkaar troffen in het reguliere seizoen.

Tussenstand in de serie: NY Yankees leidt met 1-0


NATIONAL LEAGUE DIVISION SERIES (best-of-5)

GAME 1: PHILADELPHIA PHILLIES – NEW YORK METS

Weinig fans in MLB zijn fanatieker als die van de Philadelphia Phillies tijdens het postseason. Nu ze in Citizens Bank Park ook nog eens een divisierivaal op bezoek kregen, moest het helemaal een gekkenhuis worden. Kyle Schwarber wilde daar graag aan meewerken. Met Kodai Senga op de heuvel bedacht de leadoff hitter van de Phillies zich geen moment. Hij joeg de bal het stadion uit voor zijn 21e homerun in postseason baseball.

Die klap leek ook lang de beslissende te zijn. Carlos Mendoza wisselde regelmatig van werper en die tactiek werkte. Phillies-manager Rob Thomson hield juist lang vast aan zijn starter Zack Wheeler. Met 1 hit en 4 BB kon ook hij terugkijken op een uitstekende outing. Wheeler werd alleen niet beloond met de overwinning. Net als in de NLWCS tegen Milwaukee beten de Mets ook nu in de late innings van zich af. Met maar liefst 5 runs in de achtste inning kregen ze de fans stil en legden de bezoekers de basis voor een knappe 6-2 overwinning.

UP NEXT:

Zondagavond (22.00 uur Nederlandse tijd) moet Christopher Sanchez zien te voorkomen dat de Phillies met een 0-2 achterstand richting The Big Apple trekken. De southpaw stond dit jaar drie keer tegenover de Mets en al die duels werden uiteindelijk in het voordeel van Philadelphia beslist. In Luis Severino zetten de bezoekers daar een routinier tegenover. De starter uit de Domicaanse Republiek gaf in zijn enige bezoek aan Philly dit seizoen slechts 3 hits op in 6 innings, maar daar zaten wel 2 homeruns bij.

Tussenstand in de serie: NY Mets leidt met 1-0


GAME 1: LA DODGERS – SAN DIEGO PADRES

Reikhalzend werd door iedereen uitgekeken naar het debuut van Shohei Ohtani in het postseason. En het moet gezegd, het Japanse fenomeen stelde niet teleur. Het was echter Jurickson Profar die namens de Padres de eerste run op het bord zette in deze best-of-5. San Diego maakte Dodgers-starter Yoshinobu Yamamoto het leven aardig zuur in de eerste inning en nam een 3-0 voorsprong. Een voorsprong die in de tweede inning teniet gedaan werd door Ohtani. Met zijn tweede AB ramde hij de bal weg voor een 3-run homerun.

Xander Bogaerts liet in de derde inning van zich horen met een 2-run RBI-double. De kortestop bracht daarmee de leiding terug in handen van de Friars. Dylan Cease en de overige Padres-werpers waren echter niet opgewassen tegen het slaggeweld van deze Dodgers. In de vierde en vijfde inning voerden ze de druk op en scoorden ze genoeg runs om deze eerste wedstrijd uiteindelijk met 7-5 te winnen.

UP NEXT:

De Dodgers zijn dan wel favoriet in deze best-of-5 maar in de onderlinge duels waren de Padres dit seizoen vaak de bovenliggende partij. Met Yu Darvish als starter mogen de bezoekers bewijzen dat het ook in ’t postseason kan. Jack Flaherty lijkt echter de aangewezen persoon om de Dodgers naar een 2-0 voorsprong te leiden (Game 2, maandag 02.00 uur Nederlandse tijd). Sinds zijn komst naar LA is de 28-jarige pitcher uitstekend bezig. Hij startte tien wedstrijden voor het sterrenensemble van Dave Roberts en won er daar zes van.

Tussenstand in de serie: LA Dodgers leidt met 1-0

Cover photo: Robert Gauthier / Los Angeles Times

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen