MLB Play-Offs: King en Skubal domineren, Mets en Royals verrassen

De kalender wijst oktober aan en dus is het tijd voor de play-offs in Major League Baseball. Op dinsdag 1 oktober begonnen acht teams aan de WCS in hun betreffende divisies en via de Division Series en Championship Series komen we uiteindelijk bij de Fall Classic: de World Series. Alles op zijn tijd, want de eerste dag van dit postseason bood met name vanaf de heuvel al een hoop spektakel!

AMERICAN LEAGUE WILD CARD (best-of-3)

GAME 1: HOUSTON ASTROS – DETROIT TIGERS

Een bijzondere serie in Houston, want niemand gaf in augustus nog een cent voor de kansen van de Detroit Tigers op het postseason. In 2014 meldden zij zich voor het laatst in de play-offs en daarna was het vooral behelpen in Motown. Voor Game 1 stuurde manager A.J. Hinch zijn ace naar de heuvel. Tarik Skubal was fenomenaal in het reguliere seizoen. En de starter trok die lijn moeiteloos door tegen de Astros in Game 1 van deze WCS. In zes innings stond één van de beste werpers van dit seizoen maar 4 hits toe, geen enkele run en legde hij de basis voor een verrassende zege van de Tigers.

Skubal kreeg ook al heel snel de run support waar hij op wachtte. Wenceel Perez zette het voor de bezoekers in gang in de derde inning en RBI-singles van achtereenvolgens Jake Rogers, Trey Sweeney en Matt Vierling verpestten het optreden van Astros-starter Framber Valdez. De Astros wisten in de negende inning nog wel iets terug te doen, maar konden de zege van Skubal en de Tigers geen moment bedreigen. Zij wonnen Game 1 met 3-1 en kunnen woensdagavond deze WCS in de American League al in hun voordeel beslissen.

UP NEXT:

Hunter Brown zal woensdag (20.30u Nederlandse tijd) de hoop van de Astros in leven moeten houden. De 26-jarige starter won 11 wedstrijden voor zijn club dit jaar en noteerde een 3.49 ERA. Brown neemt het op tegen Tyler Holton, die voornamelijk als reliever door het leven ging. De laatste tijd doet Holton het als starter echter ook uitstekend. Voor de Astros is het dan ook bepaald geen uitgemaakte zaak dat zij wel “even” op 1-1 komen in deze serie.


GAME 1: BALTIMORE ORIOLES – KANSAS CITY ROYALS

Royals-manager Matt Quatraro klaagde in de laatste serie van het reguliere seizoen dat zijn team wel wat hits en runs kon gebruiken. Niemand zal dit tegenspreken, maar in Baltimore hadden ze dinsdag aan één run genoeg om te winnen. De Orioles stuurden met Cobin Burnes behoorlijk wat geweld naar de heuvel, maar Kansas City zette daar de eveneens formidabele Cole Ragans tegenover.

Beide teams verdeelden 10 hits in dit duel en wie anders dan Bobby Witt Jr. deelde de beslissende tik uit. Maikel Garcia kreeg in de zesde inning vier wijd en schoof vervolgens steeds iets verder op. Na een RBI-single van Witt Jr. kon de infielder eenvoudig scoren vanaf het derde honk. In een wedstrijd waarin de pitchers heersten, bleek dit genoeg voor een verrassende 1-0 overwinning van de bezoekers.

UP NEXT:

Zach Eflin krijgt woensdagavond (22.30u Nederlandse tijd) de bal van Orioles-manager Brandon Hyde. Na zijn trade naar Baltimore doet de starter het uitstekend voor de O’s en die lijn moet hij doortrekken om het seizoen in leven te houden. Eenvoudig wordt dat niet, want Seth Lugo is momenteel bezig aan één van zijn beste seizoenen in de majors. Lugo won dit jaar al 16 wedstrijden voor de Royals en nummer 17 betekent een trip naar de AL Division Series.


NATIONAL LEAGUE WILD CARD (best-of-3)

GAME 1: MILWAUKEE BREWERS – NEW YORK METS

Waren de runs in de wedstrijden in de American League behoorlijk duur, dat gold niet voor Game 1 van deze NLWCS in Milwaukee. De Brewers legden Mets-starter Luis Severino al in de eerste inning het vuur aan de schenen, maar het antwoord volgde razendsnel. Met onder meer een 2-run RBI-triple namen de bezoekers uit New York de leiding over in de tweede inning. Voor de Mets voelde dinsdag een beetje als maandag, toen ze in een knotsgekke wedstrijd in Atlanta met 8-7 wonnen en hun play-offs veiligstelden.

In Milwaukee ging het namelijk ook over en weer. De thuisploeg – en winnaar van de NL Central – greep de leiding weer in de vierde inning. Joel Payamps kwam Brewers-starter Freddy Peralta vervangen in de vijfde, maar haalde het einde va die inning niet. Het waren de Mets die deze inning domineerden en met 5 runs de regie in de wedstrijd pakten. In het tweede deel van de wedstrijd werd niet meer gescoord, waardoor de Mets hun goede vorm van de tweede seizoenshelft ook in deze NLWCS etaleerden.

UP NEXT:

Voor de Brewers moet Frankie Montas deze serie in de vroege donderdagochtend (01.30u Nederlandse tijd) in leven zien te houden. Montas kwam eerder dit seizoen over van de Reds en had het lastig in zijn laatste drie outings. Hij gaf daarin 12 earned runs op. Tegenstander Sean Manaea kan terugkijken op een zeer acceptabel eerste jaar in The Big Apple. Hij won 12 wedstrijden voor de Mets en noteerde een 3.47 ERA.


GAME 1: SAN DIEGO PADRES – ATLANTA BRAVES

De door blessures geteisterde Atlanta Braves haalden op het allerlaatste moment de play-offs. Nog voor Game 1 kregen ze opnieuw slecht nieuws. Chris Sale, één van de beste pitchers in de NL dit jaar, kon vanwege rugproblemen niet in actie komen in deze serie. De jonge AJ Smith-Shawver moest daardoor opdraven in Game 1 tegen de Padres en kreeg het direct zwaar te verduren. Met Luis Arraez op de honken joeg Fernando Tatis Jr. al in de eerste inning de bal de tribunes in voor een 2-run homerun.

Kyle Higashioka liet Jake Cronenworth in de tweede inning de derde run scoren, waarna er al snel een einde kwam aan de werkdag van Smith-Shawver. De relievers van Atlanta wisten de sterren van San Diego vervolgens aardig in toom te houden, maar op run support hoefden ze niet te rekenen. Padres-starter Michael King was eenvoudigweg veel te goed deze avond.

Voor het eerst sinds 2020 kwam King in actie in de play-offs en het werd een optreden om nooit te vergeten. In zeven innings stond hij 5 hits toe en zette de starter 12 batters weg met een strikeout. Een homerun van Higashioka maakte er in de late innings nog 4-0 van, maar deze wedstrijd was toch vooral die van Michael King.

UP NEXT:

Liefhebbers van een mooi duel der pitchers moeten donderdagochtend (02.30u Nederlandse tijd) even de wekker zetten. Namens de Padres neemt Joe Musgrove het dan op tegen Max Fried. Laatstgenoemde moet winnen om het seizoen van Ozzie Albies te verlengen, maar ook om zeker te zijn van een volgend optreden in het uniform van de Braves. Het contract van Fried loopt af na dit seizoen en de verwachting is dat hij voor veel geld ergens anders zal tekenen (lees: Los Angeles).

Cover photo: Kevin M. Cox

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen