NFL 32-in-32 | New York Giants: Op zoek naar eerherstel

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge draftees en de nieuwe stand van zaken op de depth chart: alles komt aan bod. In deel 7 het team wat op zoek is naar eerherstel: de New York Giants.

De Engelsen noemen het banter era. Een periode waarin een team eigenlijk alleen goed is voor komedie, voor het lachen. Een periode waar beschamend resultaat wordt gestapeld op beschamend resultaat. Velen dachten dat de New York Giants hun banter era achter hun hadden gelaten na het seizoen van 2022. Ze wonnen immers hun eerste play-off wedstrijd sinds Super Bowl XLVI, hadden (eindelijk weer) competente coaching en er leek gebouwd te worden aan een sterke cultuur.

Toen vorig seizoen de Giants in week 13 hun bye week in gingen met een bij elkaar geschraapte 4-8 record was de hoop van het achterlaten van hun banter era vervlogen. Het hielp dan ook niet dat Daniel Jones, die in de off-season een contractverlenging van $160 million tekende, een groot deel van het seizoen geblesseerd was en onder andere Tommy DeVito hem verving. De quarterback van Italiaanse afkomst uit New Jersey werd namelijk regelmatig vergezeld door zijn agent die eruit zag of hij net van de set van The Godfather kwam lopen. De cultuur waaraan gebouwd leek te worden, eentje van een sterke verdediging, was weinig van te merken. Aankomend seizoen proberen de New York Giants zichzelf te herpakken, ze zijn op zoek naar eerherstel.

FREE AGENCY

Het ging deze off-season vooral over de spelers die vertrokken bij de Giants. Vooral de saga rond Saquon Barkley was interessant. Hij mocht van het team free agency ’testen’. De verwachting van het team was dat ze een aanbod aan Barkley van een ander team konden matchen. Voor Barkley voelde het als een ‘klap in het gezicht’. Uiteindelijk boden de Philadelphia Eagles hem een driejarig contract ter waarde van $37,750,000 aan. Saquon vertrok hierdoor, terwijl fans het met argusogen aankeken, naar een van de grote rivalen naar de Giants.

Ook Darren Waller en Xavier McKinney vertrokken uit de Big Apple. Waller, die de laatste jaren veelal met blessures kampte, stopte. McKinney, die geen snap miste vorig seizoen, vertrok als free agent naar de Green Bay Packers.

Om de klap van het vertrek van Barkley op te vangen, kwam Devin Singletary over van de Houston Texans. Daarnaast verwelkomden de Giants afgelopen off-season onder andere quarterback Drew Lock en guard Jon Runyan. De verwachting is dat Lock als back-up zal fungeren achter Daniel Jones, terwijl Runyan Jones juist van meer bescherming moet voorzien.

De ‘big hitter’ afgelopen off-season, zowel letterlijk als figuurlijk, was de trade voor Brian Burns. De pass rusher was in zijn vijf seizoenen in de league tot nu toe goed voor 46 sacks. Hij kwam voor een second- en fifth-round pick over van de Carolina Panthers.

NFL DRAFT

Het voordeel van een slecht seizoen is natuurlijk dat je hoog mag kiezen in de draft. Met de zesde pick kozen de Giants WR Malik Nabers. Vooral vorig seizoen schitterde Nabers voor LSU. Hij leidde heel FBS met 1569 receiving yards, daarnaast was hij goed voor veertien touchdowns. Een andere pass catcher die de Giants kozen was Theo Johnson. De tight end van Penn State ving vorig jaar slechts 341 yards bij elkaar, maar was wel goed voor zeven TD’s. Een andere toevoeging aan de aanval was Tyrone Tracy Jr. De running back/wide receiver speelde zes jaar college football waarin hij slechts goed was voor 947 rushing yards, maar deed dit wel met een gemiddelde van 10,6 yards per carry.

Ook kozen de Giants een aantal verdedigers in de draft. In de tweede ronde werd Tyler Nubin gekozen, in 2023 een first-team All-American. Hij moet als safety Xavier McKinney doen vergeten. Een andere toevoeging aan de secondary is Andru Phillips. De cornerback die vier jaar speelde voor Kentucky werd gekozen in de vijfde ronde. Een ronde later kozen de Giants ook nog LB Darius Massau. Massau was vorig jaar goed genoeg om verkozen te worden voor de second-team All-Pac 12. Tijdens zijn college tijd, verdeeld over Hawaii en UCLA, was hij goed voor 16,5 sacks en vijf intercepties.

NFL 32-In-32 New York Giants 2024
Bo Schalbroeck/BoGraphix

OFFENSE

De offense onder Daniel Jones is nooit spetterend geweest. Ondanks dat boden de Giants hem een grote contractverlenging aan vorig jaar. De hoop van het team is waarschijnlijk dat Jones zijn vorm van 2022 herpakt. Hierin was hij een vooral een game manager en was de running game verantwoordelijk voor een groot deel van de offensieve productie. Met het vertrek van Barkley is de vraag hoe zich dit ontwikkelt. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de Giants gaan voor de ‘running back by committee’-optie. Dat betekent dat de carries evenredig over meerdere RB’s worden verdeeld, al zal het zo zijn dat Singletary waarschijnlijk RB1 zal zijn.

Met Nabers hopen de Giants eindelijk weer die star receiver te hebben die zo werd gemist sinds het vertrek van Odell Beckham Jr. Zijn explosiviteit in combinatie met zijn vaardigheid om yards te verkrijgen na de catch maken hem een goede target voor Jones. Darius Slayton had statistisch gezien vorig jaar zijn beste seizoen van zijn carrière, hij hoopt uiteraard deze stijgende lijn door te zetten. De productie van de wide receivers was vorig seizoen desondanks teleurstellend. In totaal vingen Giants wide receivers slechts negen touchdowns in 2023. Om iets aanvallend weg te zetten moet de productie flink omhoog.

De vraag is wel of receivers de kans krijgen om de bal te vangen. Het was vorig jaar geen pretje om quarterback te zijn van de Giants, ze kregen namelijk 85 sacks te verduren. Twintig meer dan de nummer 2 op die lijst, 36 meer dan het jaar ervoor. Slecht genoeg voor de tweede plaats aller tijden voor meeste sacks tegen in een seizoen. Daarom kreeg Andrew Thomas vorig jaar een contractverlenging ter waarde van $117,5 miljoen, het grootste contract voor een offensive lineman ooit. Ze hopen dat hij zijn ontwikkeling en talent wat hij in 2022 liet zien kan herpakken en een van de betere tackles van de league wordt.

Dat hopen de Giants ook bij Evan Neal, maar bij hem staat er een groot vraagteken achter zijn naam. Het team plaatste hem recentelijk op de physically unable to perform-lijst. Hij raakte vorig seizoen geblesseerd aan zijn enkel, die later geopereerd werd. Er is een reële kans dat we Neal de eerste weken van het seizoen nog niet op de gridiron zien. Het is een hard gelag voor het team dat de er dus nog steeds vraagtekens staan bij misschien wel het zwakste onderdeel van het team.

DEFENSE

Terwijl de Giants 85 sacks incasseerden, sackten ze zelf slechts 34 keer de quarterback. Drie teams deden dat slechter. Zo’n eenderde van die sacks kwam van Kayvon Thibodeaux, hij was een van de lichtpuntjes in de verdediging van de Giants vorig jaar. Samen met Brian Burns, de twee waren goed voor 20,5 sacks vorig jaar, hopen ze een pass rush te hebben die angst inboezemt bij de tegenstander. Ook de run was lastig te stoppen vorig seizoen. De Giants gaven namelijk zo’n 132 yards per game op de grond weg, dit ondanks dat in het off-season het contract van sterkhouder Dexter Lawrence werd verlengd. Ze hopen dat hij, samen met de rushers, de defensive line weer eentje van formaat maakt. Het zal nodig zijn. Het team kreeg namelijk gemiddeld zo’n 24 punten tegen per wedstrijd, meer dan 24 teams in de league.

De passing defense van de Giants was vorig jaar qua yards allowed erg gemiddeld. Ze gaven 244 yards per game weg door de lucht, precies op plek 16 in vergelijking met andere teams. Wel waren de Giants goed in het intercepten van de bal. Slechts drie teams hadden meer intercepties. Dit alles zal gebeuren onder een nieuwe defensive coordinator. Conflicten tussen head coach Brian Daboll en DC Wink Martindale zorgden ervoor dat Martindale vertrok naar de Michigan Wolverines. Zijn vervanger is Shane Bowen. Bowen was eerder DC bij de Tennessee Titans.

CONCLUSIE

De Giants hopen dat niet 2022 maar 2023 een ‘fluke’ was. De realiteit is dat er heel veel vraagtekens staan bij de kwaliteit van dit team, zeker aan de aanvallende kant van de bal. Hoe goed is Daniel Jones nu echt? Kan dit team zonder Saquon een goede running game wegzetten? Moet Jones met deze OL weer rennen voor zijn leven? Hebben de Giants eindelijk een redelijke receiver? Jones zal niet weer geblesseerd moeten raken wil dit team een prestatie neerzetten dit seizoen. Dat zal grotendeels te maken hebben met hoe de OL zich houdt. Dit beïnvloedt op zijn beurt uiteraard ook de passing en running game. Zonder te kijken door een roze (of blauwe) bril, moet de conclusie zijn dat de Giants aan de aanvallende kant niet genoeg kwaliteit hebben om écht competitief te zijn in de NFL.

Hierdoor zal er weer teruggevallen moeten worden op de defense, hetgeen wat de Giants in 2022 succesvol maakte. Daar ziet het er, zeker door het aantrekken van Brian Burns, rooskleuriger uit. Desondanks is het een veelal jonge unit die in sommige gevallen hun plek in de league nog moeten vinden. Ook is het interessant om te zien hoe het verlies van Xavier McKinney wordt opgevangen. Hij was de defacto leider van de secondary. Een rookie vervangt hem, dus het leiderschap van McKinney zullen ze missen. Toch hopen de Giants dat de defensieve unit uiteindelijk het goede voorbeeld wegzet voor ook de aanvallende unit met een mentaliteit van ‘bend but don’t break’.

Voorspelling: 8-9


Lees hier alle artikelen in de NFL 32-in-32 reeks voor het aankomende seizoen!

Coverfoto: Lucas Boland/USA TODAY Sports

Seán van Zon
Seán van Zon
Stagiair en student Journalistiek. Al sinds heugenis fan van de Giants, Knicks en Yankees. Tijdens studie in Ohio ook een zwak voor de Browns ontwikkeld, ondertussen ook fan van de Michigan Wolverines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen