NHL update: Sprong, de Seattle Kraken, de hervatting en meer

Daniel Sprong, hier nog in de kleuren van de Ducks, mag hopen op speeltijd in de play-offs. Onze landgenoot is opgenomen in de selectie van de Capitals. (photo: Peter Diana/Post-Gazette)

Komende zaterdag is het dan eindelijk weer zover! Dan barst de NHL weer in alle hevigheid los. De teams zitten inmiddels opgesloten in hun bubbel en maken zich op voor de even vreemde als onverwachte hervatting. Twee weken geleden kon je bij ons al de voorbeschouwing op de kwalificatieronde lezen en nu is het tijd om het laatste nieuws nog even snel door te nemen. Dat laatste nieuws betreft overigens ook de geboorte van een splinternieuw franchise in Seattle en wat moddergooien in de woestijn.


OP SLOT


In Edmonton en Toronto maken de 24 overgebleven teams kennis met het nieuwe normaal. De thuishavens van respectievelijk de Oilers en de Maple Leafs zijn volledig aangepast aan de wensen van de NHL en de betreffende clubs zullen nauwelijks voordeel hebben van het feit dat ze in hun eigen stadion spelen. Natuurlijk worden er geen fans toegelaten, maar ook een ritje naar huis is voor bijvoorbeeld Connor McDavid of John Tavares niet toegestaan. De spelers en alle andere teamleden zitten sinds afgelopen weekend opgesloten in hun zogenaamde bubbel. Ze hopen daar tot begin oktober te blijven, want dat zou betekenen dat ze in elk geval de Stanley Cup Final spelen.


Alle teams zijn ondergebracht in hotels (twee in Edmonton en twee in Toronto) die op loopafstand van het stadion liggen. Dit alles binnen die vastgestelde bubbel uiteraard. Vervoer met een bus is mogelijk, want de dienstdoende chauffeurs worden dagelijks getest op corona. Dat geldt tevens voor de hotelmedewerkers en eventuele leveranciers. Ook de mensen betrokken bij de clubs worden regelmatig aan een test onderworpen. Op deze manier hoopt de league het virus buiten de deur te houden en het seizoen alsnog uit te spelen.
In een later stadium zouden familieleden eventueel een bezoek mogen brengen, maar dan zijn we waarschijnlijk echt al wel anderhalve maand verder. Voor de organisaties is het dus zaak de spelers te vermaken als deze niet op het ijs staan. Wat dat betreft was Las Vegas natuurlijk een ideale plek geweest, maar daar gooide een piek in het aantal besmettingen roet in het eten.


DE GROTE ACHT


In Edmonton was het vorige week nog even billenknijpen, want een zware storm zette delen van het Rogers Place onder water. De plooien werden echter vlotjes gladgestreken en vanaf 1 augustus gaan 8 teams uit de Western Conference hier strijden voor een plek in de daadwerkelijke play-offs. Op 2 augustus beginnen St. Louis, Colorado, Dallas en Vegas aan een onderling toernooi om te bepalen wie als eerste geplaatst begint aan diezelfde play-offs. Van dit viertal pakten de Blues (94) de meeste punten. De Avalanche hebben met Nathan MacKinnon, Gabriel Landeskog en Mikko Rantanen misschien wel de beste lijn in de league en de Stars hebben het defensief meer dan prima voor elkaar. In de breedte zijn de Golden Knights dan weer ijzersterk. En ze hebben in Marc-André Fleury een bewezen grootheid in het postseason.


In de Eastern Conference vinden we een uniek team terug. Als enige in de league wisten de Boston Bruins tussen oktober 2019 en maart 2020 100 punten te verzamelen. David Pastrnak had met 48 goals en 47 assists een belangrijk aandeel in het succes, maar de Tsjech liet zijn club onlangs toch even schrikken. Hij was in aanraking geweest met iemand die besmet was met het coronavirus en werd vriendelijk doch dringend verzocht in quarantaine te gaan. Hij testte overigens zelf negatief. Bij de Lightning waren er wel positieve tests en zij hebben in juli het trainingskamp zelfs even gesloten. De Flyers kwamen met prachtig nieuws over Oskar Lindblom. Niet alleen verklaarden de doktoren hem genezen van een vreselijke ziekte, maar hij kreeg ook een nieuw contract voor drie seizoenen. Washington is het vierde team, maar over de Caps straks meer.


SEATTLE KRAKEN


Een gelikt filmpje, mooie shirts en een bijzondere naam. Op de dag dat de MLB het seizoen opende en in Washington de Redskins definitief uit het straatbeeld verdwenen, was er in Seattle de nodige reuring omtrent de nieuwe NHL-franchise. De plannen lagen er vanzelfsprekend al en aan het (milieuvriendelijke) stadion wordt hard gewerkt. Op donderdag 23 juli was daar dan ook de presentatie van de officiële naam. De 32e franchise in de NHL zal vanaf volgend jaar als Seattle Kraken door het leven gaan. Met deze naam wil de club een brug slaan tussen de stad en de zee. Een kraken is een zeemonster dat volgens de overlevering leefde voor de Scandinavische kust. Het fabeldier, dat overeenkomsten vertoont met een gigantische octopus, is later voor de Noord-Amerikaanse kust terechtgekomen. In de verbeelding van de mensen althans.


De mythe van de kraken begon al voor de middeleeuwen en werd later nog eens opgedoken door Jules Verne. Filmliefhebbers kunnen het monster kennen uit Pirates of the Caribbean. Ook is de kraken een graag geziene gast in games en literatuur. In Seattle is het nu dus de naamgever van een ijshockeyclub. Uit onderzoek van The Athletic bleek dat bijna 43% van de ondervraagden de naam Seattle Sockeyes wel zag zitten. Als tweede, met ruim 20%, kwam Kraken uit de bus. De club zal vanaf het seizoen 2021-2022 de wedstrijden gaan spelen in de gloednieuwe Climate Pledge Arena. Een stadion dat wordt gedeeld met de basketbalsters van de Storm en dat inderdaad rekening houdt met het milieu. Ron Francis is benoemd tot GM en aan hem de taak om de Kraken net zo succesvol te maken als de Golden Knights. Of als de Seattle Metropolitans (1915-1924).


SPRONG IN DE PLAY-OFFS


Nu het spel bijna weer op de wagen is, maakt het hart van de liefhebber al een sprongetje van vreugde. Voor ons Nederlanders worden de play-offs extra interessant, want Daniel Sprong heeft het geschopt tot de selectie van de Washington Capitals. Of onze landgenoot ook daadwerkelijk aan spelen toekomt, valt nog te bezien. De aanvalslijnen van de Capitals lijken wel vast te staan, maar feit is wel dat Sprong indruk maakte tijdens het zogenaamde Training Camp 2.0. Hij liet aan coach Todd Reirden zien dat hij het scoren nog niet is verleerd.


Reirden, die mede door de coronacrisis nog niet al te veel van Sprong kon zien, gaf tijdens het trainingskamp aan dat hij onder de indruk is van de Amsterdammer. De 23-jarige Sprong neemt al bijna 100 wedstrijden aan ervaring in de NHL met zich mee en heeft zijn goede schot ook meegenomen naar Washington. Reirden merkte daarnaast ook op dat Sprong niet bang is om hard te werken voor de neus van de vijandelijke goalie. Het biedt de coach mogelijk wat extra opties.
Dat Daniel Sprong mee is naar Toronto heeft vermoedelijk ook al met volgend seizoen te maken. Het contract van Sprong loopt na dit seizoen af, maar onze landgenoot wordt dan restricted free agent. Hij mag dan aanbiedingen van andere teams ontvangen, maar de Capitals kunnen er dan voor kiezen het aanbod te matchen waardoor de Nederlander alsnog speler van Washington blijft. De Caps moeten de cap space voor volgend seizoen in de gaten houden en Sprong zou dan wel eens een mooie, goedkope oplossing voor de derde of vierde lijn kunnen zijn. Door de winger mee te nemen naar Toronto, waar backup Ilya Sasmonov vanwege een blessure overigens niet kan spelen, krijgt Reirden de gelegenheid Sprong veelvuldig aan het werk te zien.


COYOTE UGLY


Wat hebben Phil Kessel, Taylor Hall, Derek Stepan en Darcy Kuemper met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal door general manager John Chayka naar de Arizona Coyotes gehaald. In 2016 begon de toen pas 26-jarige Chayka aan de klus in de woestijn en in de jaren die volgden wist hij toch een aardig team op het ijs te zetten. Een ticket voor de play-offs werd echter niet bemachtigd. De Coyotes zijn nog in de race om dat dit seizoen wel te doen. Mochten ze tijdens de kwalificatieronde te sterk blijken voor de Nashville Predators, dan zal Chayka dit als buitenstaander meemaken. De jonge general manager verbaasde eerder deze week vriend en vijand door zijn contract in te leveren en op te stappen.


Na die bekendmaking begon een potje Oud-Hollands moddergooien, maar dan in de woestijn van Arizona. Het management van de club nam Chayka kwalijk dat hij vlak voor de hervatting afscheid nam. Op zijn beurt beschuldigde Chayka de clubleiding ervan een onwerkbare situatie te hebben gecreëerd. De geruchten gaan dat de nieuwe CEO van Arizona buiten Chayka om de gesprekken is gestart met Taylor Hall over een contractverlenging.
In de persberichten van beide partijen werd al snel duidelijk dat ze niet als vrienden uit elkaar gaan. John Chayka sprak nog wel wat mooie woorden over zijn opvolger. Steve Sullivan, voormalig assistent van Chayka, neemt het stokje (voorlopig?) over. Zowel de voormalig GM als de club wenste vanwege de aanstaande kwalificaties en eventuele play-offs nog niet verder op de kwestie in te gaan.


HOCKEY IS BACK


Op 12 maart trok de NHL de stekker uit de competitie en daarna begon het lange wachten. Velen hadden verwacht pas in oktober, of zelfs nog later, weer ijshockey te zien, maar in dat licht bezien viel het alleszins mee dat er eind juli weer geoefend werd. Dinsdagavond (Nederlandse tijd) openden Pittsburgh en Philadelphia het post-coronatijdperk. In een lege Scotiabank Arena was veel anders. Grote doeken in plaats van fans, mondkapjes en duidelijk hoorbaar wapengekletter. Om eenheid uit te stralen, was ook de line-up voor de volksliederen aangepast. Om en om stonden spelers van de aartsrivalen te luisteren naar de Star-Spangled Banner. En later naar het O Canada. Eenmaal op het ijs werd duidelijk dat de spelers niet aan klasse hebben ingeboet. De eerste goal na de coronastop kwam op naam van Conor Sheary en het was een beauty.


Woensdagavond (Nederlandse tijd) was het de beurt aan de Washington Capitals. De kampioen van 2018 nam het in Toronto op tegen de Carolina Hurricanes. De Canes bereidden zich voor op hun kwalificatieronde tegen de Rangers, terwijl het gezelschap uit Washington zich opmaakte voor de round Robin tegen Tampa Bay, Philadelphia en Boston. In de line-up van de Capitals geen Daniel Sprong. Dat maakt normaal gesproken de kans ook kleiner dat hij in de round Robin mag opdraven voor ’t team van Reirden. Dankzij twee goals van Alex Ovechkin en één van Evgeny Kuznetsov wonnen de Caps met 3-2. Vincent Trocheck en Teuvo Teravainen scoorden namens de Canes.

Cover Photo: NHL.com

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen