NHL Update: Sharks vinden nieuwe GM, pensioen Keith, Forsberg verlengt en meer

De ontwikkelingen volgen elkaar in razendsnel tempo op. Om je een beetje bij te praten, is het dus tijd voor een volgende update. De draft hebben we opgesplitst in de Eastern en Western Conference, maar buiten al dat geweld om gebeurde ook meer dan voldoende. Een paar dagen voor die draft stelden de San Jose Sharks hun nieuwe general manager voor en wij kunnen in deze update natuurlijk niet achterblijven. Daarnaast waren er de nodige trades, contractverlengingen en een aangekondigd afscheid.

GRIER NIEUWE STERKE MAN IN SJ

Doug Wilson zette jarenlang de technische lijnen uit in San Jose, maar zijn gezondheid dwong hem te stoppen afgelopen seizoen. De organisatie ging vervolgens niet over één nacht ijs om een opvolger aan te wijzen. Na een lange en intensieve zoektocht kwamen de Sharks met een toch wel verrassende naam op de proppen. Het tijdperk Doug Wilson duurde bijna 20 jaar. Nu is in de hoofdstad van Silicon Valley het tijdperk Mike Grier aangebroken.

De 47-jarige Grier is natuurlijk geen onbekende in de NHL. In 1993 werd de in Detroit geboren winger gekozen in de negende (!) ronde van de draft. St. Louis durfde het wel aan met hem, maar toch ook weer niet, want Grier debuteerde in 1996-1997 namens de Oilers in de NHL. Zijn achtste plaats in de Calder Trophy maakte al duidelijk dat het met zijn talent wel goed zat. Mike Grier zou het 14 seizoenen uithouden in de League en in drie daarvan droeg hij het Teal van de Sharks. In 2008-2009, zijn laatste jaar daar, won hij met die club de Presidents’ Trophy.

ERVARING

Aan ervaring als speler geen gebrek dus, maar na het beëindigen van zijn actieve loopbaan streek Grier in Chicago neer om scout van de Blackhawks te worden. Hij werd vervolgens nog assistent van John Hynes in New Jersey om afgelopen seizoen als Hockey Operations Advisor aan de slag te gaan bij de Rangers. Chris Drury, de GM, noemde hem zelfs zijn assistent. Grier heeft dus in flink wat keukens gekeken, maar binnen zijn eigen inner circle zit ook aardig wat ervaring op managementniveau. Broer Chris is GM bij de Miami Dolpins en vader Bobby was jaren assistent bij de Patriots. Andere sport, maar de genen zijn dus zeker aanwezig.

Mike Grier kan al zijn kennis ook erg goed gebruiken. De taak die hem wacht is namelijk een loodzware. Tot een paar jaar geleden wist Doug Wilson vaak bijzondere en knappe trades uit zijn hoge hoed te toveren, maar zijn laatste jaren als GM worden gekleurd door langdurige contracten die de club ook nog eens handenvol geld kosten. En helaas voor Wilson en de Sharks leveren de betreffende spelers in veel gevallen ook nog niet eens. Met die erfenis zit Grier nu opgescheept.

Alsof het gebrek aan cap space nog niet genoeg is, beschikken de Sharks ook bepaald niet over het beste roster in de NHL. Net als zijn voorganger weigert Grier het R-woord in de mond te nemen, maar er zal toch veel creativiteit voor nodig zijn om deze club binnen afzienbare tijd weer naar de play-offs te krijgen. De prospects lopen ook niet over van talent. Deels door trades van Wilson, maar ook deels door het succes dat de Sharks al die jaren hadden.

LOODZWARE TAAK

Vijf spelers op het roster liggen nog tot na 2024 vast, maar vier daarvan zijn nu de dertig al (ruimschoots) gepasseerd. Deze vijf (Vlasic, Karlsson, Burns, Hertl en Couture) zijn echter wel goed voor ruim 50% van de cap space. Grier zal van goeden huize moeten komen om iets met deze contracten te doen. Leeftijd, prestaties of kosten zitten hem hier behoorlijk in de weg. Daarbij is Timo Meier na volgend seizoen RFA en zal hij toch ook meer willen gaan verdienen dan de $ 6 miljoen van nu. Nee, Mike Grier komt niet in een gespreid bedje terecht. En de nog te benoemen nieuwe coach evenmin.

Afgelopen vrijdag maakte Grier zijn eerste trade door de rechten van Luke Kunin binnen te hengelen. De centre van Nashville komt over in ruil voor aanvaller John Leonard en een third-round pick in 2023. De nu 24-jarige Kunin werd in 2016 in de eerste ronde gekozen door de Minnesota Wild en had daar in 2019-2020 met 15 goals en 31 punten ook zijn beste seizoen. De Predators krijgen in Leonard een speler die de laatste jaren pendelt tussen AHL en NHL.

OVERLIJDEN MARCHMENT

Helaas werd de organisatie een dag na de benoeming van Grier opgeschrikt door het overlijden van Bryan Marchment, de vader van Mason Marchment van de Florida Panthers.. De voormalig speler van onder meer San Jose, Chicago, Toronto en Calgary overleed op 6 juli en mocht slechts 53 jaar worden. Marchment speelde in 6 seizoenen 334 wedstrijden voor de Sharks en was de laatste 15 jaar als scout aan de club verbonden.

DEANGELO NAAR FLYERS

Voor de (neutrale) fans en de media was het al een feest dat John Tortorella terugkeert in de NHL, maar de extraverte coach mag in Philadelphia ook nog eens gaan werken met Tony DeAngelo. De Flyers namen de blueliner deze week over van de Carolina Hurricanes in ruil voor een fourth-round pick dit jaar (Simon Forsmark was hier de gelukkige), een third-round pick in 2023 en een second-round pick in 2024. Dat is lekker wisselgeld voor de Hurricanes, die niet van plan waren na deze zomer verder te gaan met DeAngelo.

De 26-jarige Amerikaa bleek afgelopen seizoen voor de Canes een prima alternatief voor Dougie Hamilton. Rod Brind’Amour wilde het wel proberen met ’t enfant terrible en kreeg geen spijt. Althans niet voor wat betreft de statistieken, want met 10 goals en 51 punten heeft DeAngelo gewoon een prima jaar ander de rug. Bijna de helft van zijn assists kwam op de powerplay, dus daar kan Tortorella hem wel om een boodschap sturen. Geen overbodige luxe, want de PP van de Flyers was met 12.55% de slechtste in de NHL.

De vraag waarom de Canes niet met hem verder wilden, blijft echter boven de markt hangen. Hij werd met pek en veren weggejaagd bij de Rangers na onder meer een aanvaring met Alexandar Georgiev. Mogelijk wisten ze in Raleigh het karakter enigszins te temmen, maar zijn ze wel klaar mat ‘m. Het kan natuurlijk ook met geld te maken hebben. Hoe dan ook mogen we ons opmaken voor een seizoen met Tortorella en DeAngelo in één kleedkamer bij de Flyers. Vuurwerk gegarandeerd!

TOMBOLA DER GOALIES

De gemaskerde helden onder de lat zitten in een draaimolen. Een aantal van hen dan. Zo verruilt Vitek Vanecek (.908 sv% en 2.68 GAA in 79 wedstrijden) de crease in Washington voor die in New Jersey. Naast Vanecek ontvingen de Devils een draft pick (werd Seamus Casey)  in ruil voor een second-round pick (Ryan Chesley) en een third-rounder (Alexander Suzdalev). In Vanecek en Mackenzie Blackwood hopen de Devils nu een betrouwbaar tandem te hebben. En fit als het even kan. Vorig seizoen had NJ maar liefst zeven goalies nodig in het reguliere seizoen.

Petr Mrazek moet de Chicago Blackhawks aan overwinningen gaan helpen komend seizoen. Of misschien juist wel niet. De Hawks hebben nogal schoon schip gemaakt en willen in 2023 een absolute topper oppikken in de draft. Mrazek zal daar de starter worden en hoopt op betere tijden. Zijn verblijf in Toronto (.888 sv% en 3.34 GAA) was geen succes. In 2021 tekende hij voor drie seizoenen met een jaarsalaris van ruim $ 3 miljoen en dat salaris wordt in z’n geheel overgenomen door Chicago. Toronto kan zich dus volledig richten op het vinden van een goalie die hen eindelijk naar de tweede ronde brengt. En Matt Murray dat die persoon niet zijn.

In St. Louis hadden ze Ville Husso (.919 sv% en 2.56 GAA vorig seizoen) graag willen behouden, maar het ontbreekt de Blues simpelweg aan financiële ruimte. De 27-jarige Fin liep deze zomer uit zijn contract en naast de $ 6 miljoen dollar die Jordan Binnington vangt in St. Louis konden de Blues zich geen tweede dure goalie veroorloven. In ruil voor een third-round pick (Aleksanteri Kaskimaki) gaat Husso de komende drie seizoenen het fort van de Detroit Red Wings bewaken. Vlak na de trade tekende hij een contract voor drie seizoenen en dat levert hem jaarlijks $ 4.75 miljoen op.  

GEORGIEV MOET KUEMPER DOEN VERGETEN

Nog maar een paar weken geleden stond Darcy Kuemper met de Stanley Cup boven zijn hoofd, maar al na één seizoen lijkt er een einde te komen aan zijn verblijf in Denver. Pavel Francouz heeft nog een contract tot medio 2024 en vlak voor de draft haalden de Avalanche goalie Alexander Georgiev weg bij de New York Rangers.

De Rus verloor in New York de concurrentiestrijd met de fenomenale Igor Shesterkin en Joe Sakic hoopt dat een nieuwe omgeving hem goed doet. Een third-round pick (Bryce McConnell-Barker), een fifth-round (Maxim Barbashev) en een third-round pick in 2023 gingen in ruil voor Georgiev naar de Rangers. Georgiev zelf tekende voor drie seizoenen in Denver.

Het is niet de eerste keer dat ze in Denver een belangrijke sluitpost laten lopen. Vorig jaar liet Sakic Philipp Grubauer naar Seattle verkassen, waar de Duitser voor bijna $ 6 miljoen per jaar tekende. Op Kuemper (.921 sv% en 2.54 GAA vorig seizoen) ligt een soortgelijk contract te wachten en Colorado weigert een dergelijk salaris te betalen aan een goalie. Met een defensie als die van de Avalanche is dat ook niet nodig. Als free agency losbarst, zal Kuemper snel een nieuwe werkgever vinden. In Toronto en Edmonton kunnen ze hem bijvoorbeeld goed gebruiken.

OILERS MAKEN RUIMTE

Ken Holland is verlost van één van zijn grootste vergissingen. Zack Kassian kreeg in januari 2020 een lucratief contract ter waarde van bijna $ 13 miljoen verdeeld over vier seizoenen voorgeschoteld door de general manager en de aanvaller van Edmonton zette maar wat graag zijn krabbel. Voor Holland, Kassian en de Oilers pakte dit, mede door de pandemie, teleurstellend uit.

Kassian scoorde afgelopen seizoen slechts 6 goals en Holland was blij dat de Arizona Coyotes het contract wilden overnemen. Arizona kreeg daarnaast een first-round pick van dit jaar (Maverick Lamoureux), een third-round pick in ’25 en een second-round pick in ’25. Edmonton ontving eveneens een first-round pick en koos Reid Schaefer.

DUNCAN KEITH MET PENSIOEN

Drie keer winnaar van de Stanley Cup, twee keer winnaar van de Norris Trophy, drie keer een All-Star en in 2014-2015 winnaar van de Conn Smyth als MVP in de play-offs. Het is een indrukwekkend lijstje dat Duncan Keith kan overleggen, maar voor de bijna 39-jarige verdediger is het mooi geweest. Keith verdedigde 16 seizoenen de kleuren van de Chicago Blackhawks en ’t laatste jaar speelde de veteraan in Edmonton voor de Oilers. Hij kwam daar nog tot gemiddeld bijna 20 minuten per wedstrijd en noteerde één goal en 21 punten in 64 wedstrijden.

Keith had nog een contract tot de zomer van 2023 en dit komt de Blackhawks dan weer duur te staan. Volgens de regels van de NHL krijgen zij nu een zogenaamde recapture penalty, dat de Hawks volgend seizoen $ 5.5 miljoen kost en het jaar daarna $ 1.9 miljoen. Duncan Keith tekende in 2009 namens die franchise een contract voor dertien seizoenen, dat dus in 2023 zou aflopen. Het geeft de Oilers ruimte om op zoek te gaan naar aanvallende versterkingen en de Blackhawks moeten financieel een pas op de plaats maken.

PREDATORS VERLEIDEN FORSBERG

Er waren twijfels over de toekomst van Filip Forsberg. De Zweedse winger werd zelfs al in verband gebracht met de Anaheim Ducks. Afgelopen zaterdag maakte Forsberg eigenhandig een einde aan alle geruchten door zijn handtekening te zetten onder een nieuw contract in Nashville. De man van 42 goals afgelopen seizoen blijft tot medio 2030 verbonden aan de Predators. Forsberg is 35 als zijn contract is afgelopen.

Voor GM David Poile is dit een prima deal. De franchise maakt jaarlijks $ 8.5 miljoen over aan Forsberg. Een prachtig bedrag natuurlijk, maar gezien zijn scoringsdrift had hij er als free agent waarschijnlijk (veel) meer uit kunnen halen. Forsberg is nu één van de tien spelers op het roster van Nashville die tot minimaal 2025 onder contract staat. Dit gezelschap eet samen wel ruim 70% van de cap space op.

KEMPE LANGER EEN KING, OOK FLEURY VERLENGT

De fans van de LA Kings kunnen ook de komende vier seizoenen genieten van Adrian Kempe. De Zweedse winger was afgelopen seizoen met 35 goals topschutter van de nummer drie in de Pacific en Kempe zette afgelopen week zijn handtekening onder een contract dat hem in totaal $ 22 miljoen oplevert. LA pikte de 25-jarige aanvaller in 2014 op in de eerste ronde van de draft en Kempe debuteerde in het seizoen 2016-2017. In 390 wedstrijden is hij inmiddels goed voor 90 goals en 186 punten.

In en deel van Minneapolis ging de vlag eveneens uit. Marc-Andre Fleury heeft zich voor nog eens twee seizoenen verbonden aan de Minnesota Wild en zal jaarlijks $ 3.5 miljoen gaan verdienen. De 37-jarige Fleury verruilde vlak voor de trade deadline de Blackhawks voor de Wild, maar bij beide teams kende hij wisselend succes. Dit trok hij door in het postseason, waarin de Wild het moest afleggen tegen de Blues. In de play-offs kwam Flower tot een .906 sv% en een 3.04 GAA. Voor Bill Guerin voldoende om hem een contract te geven. En tevens de woede van ’t kamp van Cam Talbot op z’n hals te halen.

LETANG BLIJFT PENGUINS TROUW

Niet zelden werd Kris Letang in verband gebracht met de Montreal Canadiens. Zijn contract in Pittsburgh liep deze zomer af en de nieuwe GM van de Canadiens was zijn voormalig agent én Letang was ook nog eens geboren in Quebec. Het leek dus een simpele optelsom. We gingen met z’n allen flink het schip in, want deze week zette Letang zijn handtekening onder een nieuw contract in Pittsburgh.

De inmiddels 35-jarige blueliner gaat iets terug in salaris (van $ 7.2 miljoen naar $ 6.1 miljoen) en tekende tot de zomer van 2028. Kris Letang is tegen die tijd 41 jaar, maar dit seizoen toonde hij zich als goede wijn door statistisch gezien zijn beste jaar te draaien met 10 goals en 68 punten. Goalie Casey DeSmith verlengde eveneens, maar dan met twee seizoenen. Op het moment van schrijven is het nog altijd volstrekt onduidelijk of Evgeni Malkin volgend seizoen in Pittsburgh speelt. De kans is heel groot dat hij een deurtje verder gaat kijken.

AANVALLERS HONKVAST

Valeri Nichushkin en de Colorado Avalanche hebben elkaar gevonden in een langdurig huwelijk. De Rus, die in de Stanley Cup Finals speelde met een zware voetblessure, verlengde maandag zijn verblijf in Denver met nog eens acht seizoenen. Met 25 goals heeft Nichushkin een prima seizoen achter de rug en in de play-offs deed hij er nog eens 9 treffers bij. De 29-jarige aanvaller ligt nu vast tot de zomer van 2030 en gaat jaarlijks $ 6.125 miljoen verdienen. Nichushkin speelt seizoen 2019-2020 voor de Avs. Hij debuteerde in 2013-2014 namens Dallas in de NHL.

De 29-jarige Rickard Rakell zal de komende zes seizoenen de kleuren van de Pittsburgh Penguins blijven verdedigen. Pittsburgh strikte de Zweedse aanvaller vlak voor de trade deadline in maart en legde hem maandag een nieuw, verbeterd contract voor. Rackell gaat dankzij z’n nieuwe verbintenis $ 5 miljoen per jaar verdienen en dat is ruim één miljoen meer dan in zijn oude contract. Op ’t moment van schrijven had GM Ron Hextall nog ruim $ 10 miljoen voor het vastleggen van vier spelers.

Cover photo: Jeff Chiu/AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen