NHL update: Preds bedanken Laviolette voor bewezen diensten

Zelfs captain Roman Josi kon zijn coach niet langer in het zadel houden. Na ruim vijf seizoenen komt er een einde aan het tijdperk Laviolette in Nashville. (photo:Chris O’Meara/AP Photo)

Ook voor Peter Laviolette is het doek gevallen. Maandagavond besloot David Poile dat het mooi was geweest. De general manager van de Nashville Predators sprak een week geleden zijn steun nog uit, maar na de nederlaag tegen de Anaheim Ducks (5-4 na een shootout) besloot Poile z’n coach op straat te gooien. Daarmee heeft de general manager in één klap een primeur te pakken, want het is de eerste keer dat hij in Nashville een coach ontslaat. David Poile is al vanaf 1997 werkzaam als GM in Music City. Naast Laviolette kon ook assistent Kevin McCarthy zijn koffers pakken. John Hynes lijkt de belangrijkste kandidaat om Laviolette op te volgen. Officieel heeft de club op het moment van schrijven echter nog geen vervanger benoemd.

WAAR IS DE DEFENSE?

Onlangs wijdden we al een artikel aan de situatie in Nashville. Het talent is wel degelijk aanwezig, maar na een goede seizoensstart zijn de Predators in de sterke Central Division ver teruggevallen. De doorgaans zo productieve blauwe lijn laat het afweten, maar dat geldt zeker ook voor de goalies. Pekka Rinne en Juuse Saros staan doorgaans synoniem voor betrouwbaarheid, maar geen van de twee Finnen komt in de buurt van hun gebruikelijke save percentage. De ervaren Rinne staat op .896 en Saros moet het doen met .892. De 37-jarige Rinne is bezig aan zijn 14e seizoen in de league en komt gemiddeld op een .918 save percentage. Saros is 13 jaar jonger, heeft veel minder ervaring, maar tikt normaal gesproken ook een hoger gemiddelde aan: .915. Een goede goalie kan een coach maken, maar teleurstellende sluitposten kunnen een coach ook breken.


Zeg je Predators, dan zeg je blueliners die zich met de aanval bemoeien. Vorig seizoen hadden de Preds in Roman Josi, Ryan Ellis en Mattias Ekholm drie verdedigers met minimaal 40 punten. PK Subban volgde dit drietal met 31 punten. Van Subban werd deze zomer afscheid genomen, maar wat productiviteit betreft, is het gat niet goed opgevuld. Josi (44 pnt), Ekholm (23 pnt) en de nu geblesseerde Ellis (28 pnt) trekken de kar opnieuw, maar krijgen nauwelijks assistentie van de collega’s. De 21-jarige Dante Fabbro springt met 9 punten nog enigszins bij, maar dan heb je het ook wel gehad.

DEPTH SCORING

Met Roman Josi hebben we ook direct de topscorer van de Predators genoemd. De Zwitser scoorde 14 keer en deelt de koppositie op de lijst met Filip Forsberg. De Zweedse center speelde wel zes wedstrijden minder dan z’n captain. Van Matt Duchene werd ook het nodige verwacht, maar de Canadees beperkt zich voorlopig tot het geven van assists. De van Columbus overgekomen spelmaker vond zelf 9 keer het net en was 19 keer betrokken als aangever. Voor een speler die 50 keer scoorde in 118 wedstrijden voor de Ottawa Senators is dat wel wat mager. Toch zit het dan met de depth scoring dan wel weer goed. Slechts zes teams scoorden meer goals dan de 142 van Nashville.


Wat Poile zijn coach kwalijk kan nemen, is het feit dat de special teams dit seizoen ronduit slecht presteren. Met spelers als Josi, Forsberg en Duchene in de gelederen heb je goed gereedschap in handen voor een dodelijke PP. Dit blijft echter steken op 16,8% en daarmee vertoeft Nashville op de 23e plaats van de 31 teams. De penalty kill was vorig seizoen nog een wapen, maar de Predators weten nu nog geen 75% van de vijandelijke PP te killen. Ook hier kan weer gewezen worden naar de goalies, want in ondertal komt Rinne uit op een save percentage van .716. Met .825 doet Saros het wat beter.

HOE NU VERDER?

Gaat het nu werkelijk zo slecht in Smashville? In november hadden ze inderdaad die 6-game losing streak en onlangs nog een 3-game losing streak. Toch is de achterstand op de wildcards slechts vijf punten. Laviolette begon goed en won 9 van de eerste 15 wedstrijden. In Nashville begonnen ze, niet geheel ten onrechte, alweer te dromen van een eerste Stanley Cup. Daarna volgde echter een mindere serie waarin de ploeg vooral veel tegengoals kreeg. Zo kregen de Preds alleen al in de laatste vijf wedstrijden 21 goals om de oren. Of dit Laviolette echt aan te rekenen valt, zal de komende weken moeten blijken. Zijn opvolger krijgt wel een team in handen dat serieus een gooi kan doen naar de play-offs en in de play-offs ook ver kan komen. De zesde plaats in de divisie geeft een wat vertekend beeld aangezien de verschillen in de Central maar klein zijn.

Peter Laviolette zit waarschijnlijk niet lang zonder werk. Hij leidde de Carolina Hurricanes in 2006 al naar de Stanley Cup en behaalde met Philadelphia (2010) en Nashville (2017) de Stanley Cup Final. Sinds 2010 miste Laviolette slechts twee keer de play-offs. De 55-jarige Amerikaan heeft als coach 1210 wedstrijden in de NHL achter zijn naam staan en daarvan won hij er 637 (59%). In Seattle is de nog te vormen franchise op zoek naar een goede coach en zij zouden zomaar bij Laviolette uit kunnen komen. Ook de in San Jose ontslagen Peter DeBoer lijkt daarvoor een belangrijke kandidaat. Laviolette is de zesde coach die dit seizoen is ontslagen, maar na John Hynes (New Jersey) en DeBoer pas de derde die enkel op basis van de resultaten zijn congé krijgt.

Cover Photo: John Russell/NHLI via Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen