Red Sox verdacht van sign stealing in kampioensjaar

In een nieuw artikel ($) op The Athletic van Ken Rosenthal en Evan Drellich zijn beschuldigingen van sign stealing geuit aan de het adres van de Boston Red Sox. Daarmee komt na de kampioen van 2017 nu ook de winnaar van de World Series in 2018 in diskrediet. Naar verluidt zal MLB ook deze nieuwe verdachtmakingen meenemen in haar onderzoek.

VIDEO REPLAY ROOMS

Drie voormalige medewerkers van de Boston Red Sox hebben tegenover de journalisten verklaard dat hun oude werkgever technologie heeft gebruikt om de tekens van de tegenstander te ontcijferen. Volgens deze getuigen zouden ze daarvoor hun video replay room gebruikt hebben. Deze kamers kregen de clubs toegewezen nadat ze sinds 2014 scheidsrechterlijke beslissingen mogen aanvechten.

APPLE WATCHES

Het gebruiken van video rooms om de signs van de catchers te bestuderen is tot 2017 een soort grijs gebied, maar wanneer de Red Sox (ook toen al) in september van dat jaar van het gebruik van Apple-horloges om bevindingen door te spelen worden beschuldigd, en zij op hun beurt met een beschuldigende vinger naar de Yankees wijzen, geeft de MLB een duidelijk signaal af: No more Mr. Nice Guy. Vanaf dat moment zal er harder worden opgetreden tegen het ongeoorloofd gebruikmaken van de video rooms. Het grijze gebied was verboden terrein geworden.

“Electronic equipment, including game feeds in the Club replay room and/or video room, may never be used during a game for the purpose of stealing the opposing team’s signs.”

PARANOIA

Volgens deze nieuwe getuigen zou er onder de clubs een gevoel heersen dat alle clubs zich aan deze praktijken schuldig maken. Dit gevoel zou in 2018 bij enkele contenders tot een zekere mate van paranoia hebben geleid. In hun ogen zou het dom zijn geweest om het zelf niet ook te proberen. Volgens een anonieme bron zouden spelers die van organisatie veranderden (en verrast vaststelden dat men bij hun nieuwe club nog geen systeem hiervoor hadden), meer dan eens tactieken van hun oude club geïntroduceerd hebben. Dit komt in zekere mate ook overeen met verhalen uit de ‘zaak Astros’.

PLAYOFFS

Hoewel MLB dus al in september 2017 aankondigde harder te zullen optreden, waren zij tot de playoffs van 2018 nagenoeg vleugellam. Vanaf dat moment houden toezichthouders echter een oogje in het zeil in de video rooms. De beschuldigingen betreffen vooralsnog dus het reguliere seizoen van 2018. De Red Sox wonnen dat jaar een recordaantal van 108 wedstrijden. Aan MLB de taak om uit te zoeken in hoeverre dit hoge aantal winstpartijen via onheuse weg bereikt is.

Alex Cora in zijn tijd als bench coach van de Houston Astros. (Alex Trautwig/MLB)

CORA

Hiermee duikt ook voor de tweede keer de naam van Red Sox-manager Alex Cora op in beschuldigingen van sign stealing. In 2017 zat de Puertoricaan nog als bench coach in de dugout van de Houston Astros. Het is nog te vroeg om hem als kwade genius te bestempelen; we weten namelijk dat de Red Sox al een jaar eerder, vóór Cora’s overstap naar Beantown, de grenzen van het toelaatbare opzochten. Toch is dit nieuwe artikel slecht voor de reputatie van de manager, die nauwelijks een jaar geleden nog in zijn eerste jaar een team naar de titel leidde. Nu hij ten tweede male betrokken lijkt te zijn bij een cheating-schandaal, moeten de Red Sox zich beraden over de toekomst van hun populaire skipper en hun eigen geloofwaardigheid.

ONDERZOEK

Wanneer het onderzoek naar sign stealing zal worden afgerond, is nog onduidelijk. Vóór deze onthulling was de verwachting dat de MLB harde straffen zal uitdelen aan het adres van de Astros, maar of de nieuwe beschuldigingen daar nog invloed op gaan hebben, zal de tijd moeten uitwijzen. Overigens meldde Jeff Passan onlangs dat het onderzoek richting de Texanen bijna is afgerond en de straffen significant zullen zijn.
De technologische ontwikkelingen van de laatste jaren maken communicatie een stuk makkelijker en clubs als de Astros en Red Sox lijken zich weinig aan te trekken van de gestelde regels. Enige naïviteit kan de honkbalbond echter niet ontzegt worden. Na de dopingschandalen van de jaren ’90 is het namelijk ook niet zo dat honkbal geen geschiedenis op het gebied van valsspelerij heeft. Het is tijd om voor de troepen uit te lopen, in plaats van achter de feiten aan te hobbelen.

Coverfoto: Adam Glanzman/MLB

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen