NHL Offseason Update: Week status quo eindigt met Kadri in Calgary en Monahan in Montreal

Waar de voorbije week er een was om rustig bij te komen van al het geweld wat reeds de revue is gepasseerd, daar trapte Calgary Flames dwars door deze façade heen. Een korte update dit keer, waarin de moves van Nazem Kadri en Sean Monahan centraal staan.

KADRI TREKT NAAR CALGARY

Nazem Kadri werd over het algemeen beschouwd als een van de grootste, nog beschikbare vissen uit de FA vijver. Na contact tussen het Front Office van de Flames en het kamp Kadri, kwamen de onderhandelingen in een ware stroomversnelling. De 31-jarige Canadees tekent een zevenjarige deal ter waarde van $49 miljoen dollar — $7 miljoen AAV —.

Hiermee passeert Kadri de New York Islanders. De franchise op Long Island leek lange tijd op pole position te liggen voor een deal met de Canadees, maar vist nu andermaal achter het net. De teller in New York blijft nog altijd op nul nieuwe signings staan.

Het voorbije seizoen was de centre één van de speerpunten in het Stanley Cup-seizoen van Colorado Avalanche. Met 87 punten (28 goals, 59 assists) in 71 wedstrijden. In het postseason bleef de motor soepel draaien, maar werd abrupt onderbroken door een pijnlijke hit van achter door Evander Kane. Na een aantal wedstrijden gemist te hebben, scoorde Kadri in Game 4 tegen Tampa Bay de game-winning goal.

OP ANDERE GEDACHTEN

De Canadees werd in 2009 als zevende overall gedraft door Toronto Maple Leafs en kwam tot dusverre tot een totaal van 512 punten (219 goals, 293 assists) in 739 wedstrijden verdeeld over de Leafs en de Avs.

Saillant detail: In 2019 gebruikte Kadri zijn no-trade clausule, om een trade van Toronto naar Calgary tegen te houden. Als reden gaf de Canadees op, dat het echter niets met de stad en de club te maken had en zijn tijd in Toronto gevoelsmatig nog niet voorbij was.

SEAN MONAHAN NAAR MONTREAL CANADIENS

Om in het salarishuis ruimte te maken voor de komst van Kadri sturen de Flames Sean Monahan en een 2025 conditional first-round pick naar Montreal Canadiens in ruil voor future considerations.

De 27-jarige Canadees werd in 2013 als zesde overall door de Flames gedraft. Na een aantal goede jaren, met 82 punten in het seizoen 2018 – 2019 als hoogtepunt, kwam er in de voorbije drie seizoenen zand in de motor van de centre. Waar in 2017 de eerste serieuze blessure om de hoek kwam kijken, werden de voorbije twee jaar helemaal geteisterd door blessures. Het voorbije seizoen speelde de centre op de vierde lijn in Calgary en kwam tot 23 punten (acht goals en vijftien assists).

In Montreal loopt zijn huidige contract nog één jaar door tot het einde van het seizoen 2022 – 2023, om vervolgens UFA te worden. In 2016 tekende de Canadees nog een zevenjarig contract ter waarde van $44.6 miljoen dollar.

Voor beide partijen een goede deal. Monahan kan bij de Canadiens weer op zoek naar zijn ’groove’ en de nog altijd in rebuild verkerende franchise uit Montreal zit niet vast aan een langjarig contract.

RAMPSPOED BLIJFT CAREY PRICE ACHTERVOLGEN

Naast het nieuws over Sean Monahan kwam Kent Hughes ook nog met een update over Carey Price. De pech bij de goalie blijft zich maar opstapelen. Na knieproblemen en daarbij ook nog de afwezigheid door zijn mentale toestand, speelt nu wederom zijn knie parten. De general manager van de Canadiens was niet optimistisch over de gang van zaken en verwacht in 2022-2023 niet over de goalie te kunnen beschikken.

Vorig jaar onderging Price een operatie aan zijn knie en de revalidatie verliep daarna bepaald niet vlekkeloos. Kent Hughes vreest dat een volgende operatie nodig is en dat deze hem het volledige seizoen zal kosten. Het contract van Price loopt nog tot de zomer van 2026. Tot die tijd staat hij voor $ 10.5 miljoen op de loonlijst. Onder de lat lijken de Habs opnieuw terug te grijpen op Jake Allen en Samuel Montembeault.

NASHVILLE GAAT ENTRY DRAFT EN NHL AWARDS ORGANISEREN

Nashville fungeert in 2023 als decor voor zowel de NHL Awards, als de NHL Entry Draft. Het is voor het eerst sinds 2006 (Vancouver, red.), dat beide evenementen in dezelfde stad plaats zullen vinden. De NHL Awards worden op 26 juni verdeeld en twee dagen later schiet Gary Bettman de Entry Draft in gang.

Het is niet de eerste keer dat in Nashville de Draft wordt gehouden. De beroemde Draft van 2003 was ook in die stad en leverde grootheden als Marc-Andre Fleury, Eric Staal, Shea Weber en nog vele anderen op. Wat de NHL Awards betreft, is het een primeur dat deze in Music City aan de man gebracht worden.

Coverfoto: Bruce Bennett

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen