Het was – wederom – een bijzonder bewogen weekend in de NHL. Met de trade van J.T. Miler naar de Rangers lijkt er een einde te komen aan de soap in Vancouver, maar de Canucks waren daarmee nog niet klaar. Ook de Stars en Sharks meldden zich op de markt, maar natuurlijk was er ook op het ijs genoeg om van te genieten. We hebben dit alles weer in een mooi overzicht gegoten zodat jij weer helemaal op de hoogte bent!
Door Dennis Bakker en Hans Mulder
WEEKEND VOL TRADES
J.T. MILLER VOLGENDE GROTE VIS
De beer is los in de NHL, want na de monstertrade van Mikko Rantanen naar Carolina Hurricanes was het afgelopen weekend andermaal feest in Noord-Amerika. In nog geen 24 uur tijd wisselden drie top vijf trade targets van franchise en lijkt het voor de fans de komende weken alleen maar interessanter te gaan worden.
Het bal werd direct door de grootste naam geopend. J.T. Miller lag al een geruime tijd onder een vergrootglas in Vancouver en in de nacht van vrijdag op zaterdag ging de kogel definitief door de kerk: In ruil voor onder meer Filyp Chytil, Victor Mancini en een conditional 2025 first-round pick (daarover later meer) maakt de centre samen met Erik Brannstrom en Jackson Dorrington de overstap van Vancouver Canucks naar New York Rangers.
In tegenstelling tot de Rantanen deal kwam deze move niet uit de lucht vallen. De 31-jarige Amerikaan lag duidelijk in de clinch met Elias Pettersson en de speculaties werden uiteindelijk door Jim Rutherford onderstreept in een veelzeggend interview. Bovendien was het ook allesbehalve een publiek geheim dat Rangers-GM Chris Drury maar wat graag de voormalig New Yorker aan het roster zou willen toevoegen.
Het afbreukscenario is overigens wel aanwezig bij de centre. In vrijwel ieder aspect draait Miller het slechtste seizoen sinds 2016 – 2017 (xPTS van 71) en schoot hij pas elf pucks tegen de touwen dit seizoen. Desondanks voegen de Rangers één van de beste (fysiek sterkere) forwards aan het roster toe. Als spelmaker speelt Miller het meest in zijn kracht, maar in de voorbije drie seizoenen noteerde hij driemaal meer dan dertig treffers. Bovendien hebben de Rangers nog vijf contractjaren J.T. Miller te gaan en kun je (op papier) stellen dat New York in ruil voor een middle-six centre, een redelijke prospect en een protected first-round pick spekkoper zijn.
CANUCKS PAKKEN DOOR MET KOMST MARCUS PETTERSSON
We hadden het net al over die protected 2025 first-round pick, want Vancouver was na het traden van J.T. Miller nog niet klaar op de markt. Met het oog op de defensieve onstabiliteit hengelde GM Patrik Allvin met succes naar blue-line target nummer één Marcus Pettersson. In ruil voor onder meer Danton Heinen, Vincent Desharnais, Melvin Fernstrom en de zojuist genoemde 2025 first-rounder van New York Rangers maakt de 28-jarige Zweed (samen met Drew O’Connor) de overstap van Steel City naar het westen van Canada.
Met de toevoeging van Pettersson aan het roster herbergen de Canucks nu drie spelers met dezelfde achternaam. Nog veel belangrijker is het feit dat Pettersson een ongelofelijk solide toevoeging aan de blauwe lijn is en niet onterecht de hoogste trade target op de borden. De Zweed is geen puntenmachine, maar is in de eigen D-zone van onschatbare waarde met bovendien ijzersterke kwaliteiten aan de puck. Niet voor niets staat Pettersson in de top dertig NHL blue-liners met een 55.6 XG share.
VIZIER OP TOEKOMST
Het opgeven van Heinen en Desharnais is een behoorlijke slok op het roster, maar levert de Canucks op langere termijn de benodigde cap ruimte op – al lijkt die cap ruimte met de beoogde plafondophogingen er sowieso wel te komen –. Zowel Pettersson als O’Connor zijn aankomende zomer Free Agent en heeft het Front Office in de media al aangegeven dat het langdurig vastleggen van (Marcus) Pettersson prioriteit heeft. Bij zijn komst naar Vancouver maakte de blue-liner zich overigens direct populair bij de fanschare, door zijn eigen geliefde nummer ‘28’ – het nummer wat behoorde bij de verongelukte Luc Bourdon — voor nummer ‘29’ in te wisselen.
Onderaan de streep zullen de fans het vertrek van onder meer J.T. Miller en Danton Heinen niet met gejuich hebben doen ontvangen, maar met de komst van Marcus Pettersson hebben de Canucks (mits ze de Zweed verlengen) op langere termijn defensief meer stabiliteit en lijkt het met de huidige cap ruimte (en verzameling picks) ook een kwestie van tijd alvorens ze een aanvallende asset aan het roster toe gaan voegen.
DALLAS STARS VULT PIJNPUNTEN IN MET KOMST GRANLUND EN CECI
Blijven we in de Western Conference, want ook Dallas Stars besloot niet tot begin maart te wachten en hengelde met succes naar de diensten van San Jose Sharks uitblinkers Mikael Granlund en Cody Ceci. Nauwelijks bekomen van het nieuws omtrent J.T. Miller en Marcus Pettersson verkasten Granlund en Ceci in ruil voor een 2025 first-round pick en conditional 2025 third-round pick van Californië naar Texas.
Dallas Stars is ook dit seizoen één van de belangrijkste kandidaten in de Western Conference, maar er waren her en der wat alarmerende gaten in de line-up te ontdekken. Om te beginnen is er natuurlijk de langdurig geblesseerde Tyler Seguin, die op de centre-positie een gapend gat achter Roope Hintz en Matt Duchene achterliet. Mikael Granlund is in de huidige vorm de absolute droomkandidaat voor de Stars en dat had men een jaar geleden niet kunnen denken. De Fin was onderdeel van de Erik Karlsson blockbuster, die de Sharks voor de Penguins verruilden en stond vooral te boek als “overbodig”. In het shirt van San Jose hervond de Scandinaviër zich en is hij zowel 5 v 5 als op de powerplay een openbaring dit seizoen.
Op de blauwe lijn strijkt Cody Ceci neer. Het is precies het type blue-liner die Peter DeBoer op het roster zocht. Hoewel zijn statistieken niet uitpuilen van de punten, is hij net als concullega Marcus Pettersson in de eigen D-zone een stabiele factor. Toch denkt de NHL-redactie dat Ceci niet het finaal antwoord is op het blauwe vraagstuk in Dallas, daar met de blessure van Miro Heiskanen de Stars meer nodig zullen hebben dan alleen Thomas Harley.
HIGHLIGHTS
ZACH WERENSKI vs UTAH HC
Graag even uw aandacht voor de maand van de Columbus Blue Jackets! Op 31 december had de ploeg van coach Dean Evason een vrij gemiddeld record. Met de 16-16-6 na 38 wedstrijden was op zich niet veel mis. De kalender werd vervolgens omgeslagen naar januari 2025 en voor de Jackets was dit het sein om er nog een paar schepjes bovenop te doen. Afgelopen vrijdag speelden zij in Salt Lake City hun veertiende wedstrijd van de maand. Het kostte was moeite, maar na 61.01 minuten verlieten ze voor de tiende keer als winnaar het ijs. Ook Utah Hockey Club werd aan de zegekar gebonden: 2-3.
Voor de mensen in SLC is het niet nieuw dat ze hun nieuwe favorieten niet zien winnen. De verhuisde franchise won nog maar 8 van de 25 thuiswedstrijden. Het was ook niks nieuws dat juist Zach Werenski de winnende voor Columbus scoorde. De 27-jarige blueliner is bezig aan een magistraal seizoen en deze treffer was alweer de zeventiende van deze jaargang. Daarbij was hij ook nog eens 40 keer als aangever bij een goal betrokken, waardoor zijn totaal op 57 punten kwam. Werenski evenaarde daarmee nu al zijn totaal aantal punten van het gehele vorige seizoen.
Het was de Jackets zondag niet gegeven een 3-2 voorsprong tegen de Stars over de streep te trekken. Twee goals van Evgenii Dadonov in de derde periode deden Columbus de das om. Voor de Stars – waar aanwinst Mikael Granlund zijn eerste assist noteerde – betekende dit de vijfde opeenvolgende overwinning. Zijn blijven tweede in de Central, waar Columbus op het vinkentouw zit in de Metropolitan Division. Zij naderen de zwalkende New Jersey Devils nu met rasse schreden voor de derde plek.
ROOPE HINTZ vs VANCOUVER CANUCKS
Op die voor de Canucks zo ontzettend drukke vrijdag moest er ook nog “gewoon” gespeeld worden. En niet tegen de minste! Zonder onder andere J.T. Miller trok Rick Tocchet met zijn ploeg naar Dallas voor een zware beproeving tegen de Stars. Ondanks de personele wijzigingen konden de Canucks met vertrouwen het duel tegemoet zien. Zij hadden immers de laatste drie wedstrijden gewonnen en konden een wildcard in het westen weer ruiken.
Kansloos waren de Canucks ook zeker niet. Zij waren zelfs aanvankelijk de bovenliggende partij. Tegen het scorend vermogen van spelers als Jason Robertson en Roope Hintz waren de Canucks echter niet opgewassen. Robertson is na een moeizame start helemaal los en Hintz is vrijwel het gehele seizoen al een plaag voor de vijandelijke defensie. Zijn 22e van dit seizoen was vast niet z’n mooiste, maar de shorty in het lege net ging uiteindelijk wel de boeken in als GWG. In de 3,5 minuut die daarna nog gespeeld werden, scoorden de Canucks nog twee keer, maar de punten bleven in Dallas: 5-3.
Zondag waren de gerenoveerde Canucks evenmin opgewassen tegen de Detroit Red Wings. Onder Todd McLellan zijn die bezig aan een imposante opmars en dankzij Alex DeBrincat boekten de Wings in Vancouver hun zesde zege op rij. En de veertiende in 19 duels onder de nieuwe head coach. Mede door een goal van Filip Chytil pakten de Canucks nog wel een puntje, maar in OT bezorgde DeBrincat met zijn tweede de bezoekers de winst.
JOSH MORRISSEY vs WASHINGTON CAPITALS
Het was om verschillende redenen een bijzonder interessant duel. De Washington Capitals ontvingen zaterdagavond de Winnipeg Jets. Een ontmoeting tussen ’t team met de meeste punten in het oosten en de ploeg met de meeste in het westen. En in de NHL. Daarnaast wandelt bij elke wedstrijd van de Caps natuurlijk dat doelpuntenrecord van Wayne Gretzky mee. The Gr8 Eight is The Great One nu serieus aan het binnen hengelen en tegen de Jets hoopte Ovi zijn uitstekende vorm door te trekken.
Het lukte Ovechkin inderdaad om weer een doelpunt dichter bij Gretzky te komen. Met zijn 24e van ’t seizoen schoot hij Washington langszij. Vrijwel de gehele wedstrijd keken de Caps namelijk tegen een achterstand aan, maar goals van Tom Wilson en Ovechkin poetsten een 2-4 achterstand in de derde periode weg. Bij het ingaan van de verlenging lag het momentum dus duidelijk bij de thuisploeg, maar daar had Josh Morrissey lak aan. Eén van de beste blueliners in de league schoot de Jets naar een 5-4 zege op de Capitals, die hun derde nederlaag in de laatste vier wedstrijden leden.
TONY DEANGELO vs TAMPA BAY LIGHTNING
The hottest team in the NHL kwam zaterdag op bezoek bij de Tampa Bay Lightning. Nee, wij hadden zelf ook niet verwacht dit nog eens te zeggen over de New York Islanders. Toch heeft Patrick Roy zijn team op de een of andere manier aan de praat gekregen de laatste weken en de resultaten mogen er zijn. Zes wedstrijden op rij hadden de Isles gewonnen toen ze voet zetten in de Amalie Arena. Een zevende op rij was zeker niet uitgesloten. Hoewel de Lightning niet slecht spelen, wonnen ze maar twee van hun laatste zes duels.
Het werd in Tampa Bay de avond van de nieuwelingen. Niet zozeer aan de kant van de thuisploeg waar Jake Guentzel de score opende en Nikita Kucherov op het nippertje een punt redde. Nee, het werd de avond van Adam Boqvist en Tony DeAngelo. Boqvist werd op 31 januari van waivers geplukt en was in de eerste periode trefzeker. Enfant terrible DeAngelo kwam vorige week al over en rondde in de noodzakelijk OT op geweldige wijze een voortreffelijke pass van Bo Horvat af voor de 2-3 en zevende overwinning op rij.
Zondag maakten de Panthers een einde aan die mooie serie. De toch al door blessures geraakte Islanders moesten in Sunrise ook Mathew Barzal missen en debutant Jakub Skarek wist niet genoeg saves te maken om de Isles aan een achtste zege te helpen. Bij de thuisploeg had Carter Verhaeghe het weer eens ouderwets op de heupen. Hij scoorde zijn vierde hattrick in de NHL en had samen met Aleksander Barkov (3A) een flink aandeel in de 6-3 overwinning. Het helpt de Cats (voorlopig) aan de koppositie in de Atlantic Division.
KEVIN FIALA vs CAROLINA HURRICANES
Vier op rij hadden de LA Kings er al verloren en zes van de laatste zeven. Tijdens deze serie kreeg coach Jim Hiller weliswaar Drew Doughty terug, maar de blueliner beleefde nog weinig plezier aan zijn rentree. Tot zaterdag in Raleigh, waar het begin dankzij Jesperi Kotkaniemi nog wel voor de Hurricanes was. Aan het einde van die eerste periode kwam LA dankzij Philip Danault op gelijke hoogte en maakte daarmee een einde aan bijna negen periodes zonder doelpunt.
Met die goal leek de geest uit de fles, want in de tweede periode was het opnieuw een paar keer raak. Zo zette Kevin Fiala in de slotminuten van die periode de Kings op 1-3 waarbij Doughty ook zijn eerste punt (assist) van het jaar noteerde. Diezelfde Fiala bepaalde in de derde periode de eindstand op 4-2. Voor de Kings kwam daarmee een einde aan hun losing streak. Een moment dat niets te vroeg kwam, want de ploeg is de aansluiting met Edmonton en Vegas in de Pacific Division de laatste tijd verloren.
SIDNEY CROSBY vs NASHVILLE PREDATORS
Afgelopen week kreeg Sidney Crosby te horen dat hij captain van Team Canada zal zijn tijdens de komende Four-Nations. Een hele eer natuurlijk voor de man die in 2010 de Canadezen al naar dat legendarische olympisch goud in Vancouver schoot. Dat was een nog jonge Crosby die zijn hoogtijdagen in de NHL nog moest krijgen. Sidney Crosby is inmiddels 37 en die hoogtijdagen liggen achter hem. Toch? Hoewel Vadertje Tijd uit alle macht probeert grip op de Penguins-captain te krijgen, probeert Crosby met die wetten te spotten. Zo ook dit weekend tegen Nashville.
Vrijdag zagen Crosby en de Penguins Marcus Pettersson vertrekken uit Pittsburgh. Als de ranglijst het al niet duidelijk maakte, dan deze trade wel. Kyle Dubas richt zich met deze franchise op de toekomst, maar moet het heden even niet over ’t hoofd zien. In de schaduw van al het trade-geweld van de laatste tijd is Crosby namelijk stiekem bezig aan een mooie streak. In de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen de Predators scoorde Crosby voor de vierde wedstrijd op rij. Hij heeft daarmee de langste scoring streak van alle spelers in de NHL momenteel.
Daarnaast verzamelde de Canadese captain 9 punten in z’n laatste zeven duels. Aan hem ligt het dus niet dat Pittsburgh onderin de Eastern Conference bivakkeert. Voor Nashville was dit, na een goeie 5-game winning streak, alweer de vierde nederlaag op rij.
MARC-ANDRE FLEURY vs MONTREAL CANADIENS
Een bijzondere wedstrijd in een voor Marc-Andre Fleury toch al heel bijzonder seizoen. De goalie zag het levenslicht ruim veertig jaar geleden het levenslicht in de provincie Quebec en neemt na het lopende seizoen afscheid van de NHL. Ergens komt er dan een moment dat je voor het laatst in Montreal, Quebec een wedstrijd speelt. Nooit kwam Flower uit voor de Canadiens, maar de organisatie en de fans daar kennen hun klassiekers en trakteerden de local hero op een mooi eerbetoon vorige week.
Helaas voor de Habs vond Fleury het geen goed moment om iets terug te geven. Hij hield namens de Minnesota Wild de thuisclub van scoren voor zijn 76e shutout in de NHL. Bijzonder, maar het verhaal wordt nog mooier. Sinds deze donderdag is Marc-Andre Fleury namelijk de eerste én enige goalie in de historie van de league met een shutout als tiener en eentje als veertiger.
De carrière van teamgenoot Leevi Merilainen staat nog in de kinderschoenen en Flower zal hem vertellen dat die met ups en downs verloopt. Zaterdag in Ottawa was zo’n down. De Wild ging er kansloos met 0-6 af bij de Senators en dat betekende de vierde zege op rij voor Ottawa.
JONATHAN QUICK vs VEGAS GOLDEN KNIGHTS
Er waren mensen die hem al hadden afgeschreven, maar zondag bereikte Jonathan Quick alsnog een mijlpaal waar hij onwaarschijnlijk trots op mag zijn. Met de New York Rangers won de 39-jarige goalie thuis met 4-2 van de Vegas Golden Knights. Dat op zich is al knap, maar die zege betekende ook nog eens de 400e in de indrukwekkende loopbaan van Quick. Hij is daarmee de eerste Amerikaanse goalie die deze mijlpaal bereikt in de National Hockey League. Op de all-time lijst met meeste overwinningen bezet Quick de vijftiende plaats. Martin Brodeur gaat onbedreigd aan kop met 691.
Hij won met afstand de meeste duels met de Kings (370) waar hij 16 jaar speelde en twee Cups mocht vieren. In de late herfst van zijn carriere doet Quick het nu voortreffelijk als backup van Igor Shesterkin bij de Rangers. Zijn team herpakte zich zondag knap na de nederlaag in Boston (3-6 met 2 goals van J.T. Miller) en deelde Vegas een volgende tik uit. Ondanks een goed optreden van Jack Eichel verloren de Knights voor de derde keer op rij en de achtste keer in de laatste tien duels.
Cover photo: Johnnie Izquierdo