Trubisky, Glennon en Chicago's zoektocht

27 april 2017: NFL Draft Day in Philadelphia. Ongeloof en verrassing op de gezichten van de Bears-fans: Chicago geeft zijn derde- en vierde-ronde-picks van 2017 en derde-ronde-pick van 2018 weg om één plek in de draft op te schuiven.
Vrijwel iedereen was het erover eens dat de Bears op plek drie zouden blijven -of zelfs omlaag zouden traden– en in de eerste ronde een defensive playmaker zouden kiezen. Chicago had in 2016 tenslotte de minste takeaways, de meeste punten en de meeste yards per attempt tegen per wedstrijd. Het zou zeker Jamal Adams van LSU worden, maar voor hem hoefde niet omhoog getrade te worden. Op wie had GM Ryan Pace dan zijn zinnen gezet?
Dan gebeurt dit.

Zo begint het drama rondom ‘Da Bears’ en hun quarterback van de toekomst.

De reactie

In de eerste draft reaction videos van Bears-fans op YouTube spat het ongeloof van het scherm. Al die picks voor een QB die niet eens de starting job kon winnen in North Carolina en maar 13 wedstrijden startte?! En dat in een jaar waarin alle picks echt nodig waren; er waren immers zoveel posities die een upgrade konden gebruiken.
Het hielp niet mee dat de overige keuzes ook niet tot de verbeelding spraken. Fans liepen immers niet warm voor spelers van nietszeggende colleges als Ashland, Kutztown en North Carolina A&T. Van die laatste universiteit kwam overigens Tarik Cohen, die de afgelopen weken wel leuke dingen liet zien. Chicago draftte ook nog Eddie Jackson, een safety van Alabama die een seizoen eerder nog zijn been brak.

Mitchel Trubisky en Roger Goodell op Draft Day 2017 (Getty Images)

En dan was daar nog quarterback Mike Glennon. De veteraan tekende in maart een driejarig contract voor 45 miljoen dollar, waarvan 18,5 miljoen guaranteed. Hij moest op de Draft Party in Chicago toezien hoe de Bears zijn directe concurrent draftten en was naar verluidt furieus.

Pre-season

GM Ryan Pace heeft vanaf het begin gezegd dat Trubisky langzaam gebracht zou worden en dat hij dit jaar nog niet op speeltijd hoefde te rekenen. Glennon was en bleef de starter en Trubisky stond aan het begin van training camp zelfs als derde QB op de depth chart, nota bene achter Mark “Butt Fumble” Sanchez.
Na de eerste preseason-wedstrijd was al snel duidelijk dat die vlieger niet opging. De minuten die Glennon op het veld in de eerste wedstrijden van de pre-season doorbracht, waren niet om aan te zien. Hij eindigde met een quarterback rating van 0. Juist: nul.

Het spel van Trubisky was daarentegen een sight for sore eyes. De jonge QB was mobiel, accuraat en hij wist de offense overtuigend downfield te leiden. Dit deed hij weliswaar tegen de third-string defense van de Broncos, maar toch: er ontstond weer hoop in Chicago. Ook in de andere preseason-wedstrijden stond Trubisky zijn mannetje en steeds vaker werd de vraag gesteld: waarom zou de rookie dit jaar uit moeten zitten? Waarom mag hij de concurrentie met Glennon niet aangaan?

En nu?

Inmiddels zijn ook de eerste vier wedstrijden in het regular season gespeeld en is het duidelijk waarom de Bears Glennon hebben vastgelegd: hij is niet Jay Cutler. Nou ja, nog net niet. De acht turnovers in vier wedstrijden geven Bears-fans de nodige flashbacks naar vorige seizoenen. Het is onduidelijk wat de Bears ooit in Glennon zagen: hij is traag in z’n reads, niet mobiel en elke vorm van uitstraling ontbreekt. De vraag blijft dus: waarom starten de Bears Trubisky niet?

Mitch Trubisky aan de zijlijn (Armando L. Sanchez / Chicago Tribune)

Factoren

Aan Trubisky’s chronische bankplaats liggen meerdere oorzaken ten grondslag. Ten eerste: het ontbreekt de jonge quarterback simpelweg aan ervaring. Er is geen enkele training die de snelheid en druk van een echte wedstrijd kan evenaren. Hij is dus gebaat bij speeltijd op zondag.
De Bears hebben dit jaar geen team dat ergens aanspraak op kan maken. Soldier Field vertoonde vorig seizoen al de nodige lege plekken en de fans zijn het zat om naar verliezend team zonder vooruitgang te kijken. Nu de defensie langzaam weer ergens op begint te lijken, kan Trubisky de aangewezen persoon zijn om de offense weer wat kleur te geven (mits de Bears-receivers allemaal heel blijven).
De tweede factor is head coach John Fox. Zijn contract loopt af na 2018, maar de consensus is dat Fox na nog een losing season zijn koffers mag pakken. Chicago heeft momenteel een 10-26 record onder Fox. Glennon opstellen wordt gezien als de relatief veilige keuze: hij doet geen gekke dingen, maar een highlight reel zal hij niet vullen. Als Trubisky die wedstrijden zou verliezen, maar ondertussen wel progressie laat zien, wordt het allemaal draaglijker en krijgt Fox wellicht nog een jaar de kans.

Keuzes

Als Glennon’s turnovers zich blijven opstapelen, is het echter niet ondenkbaar dat we na de bye week, na wedstrijden tegen de Vikings, Ravens, Panthers en Saints, Trubisky te zien krijgen en hij het jaar af mag maken. De Texans hadden snel door dat hun placeholder quarterback, Tom Savage, niet het antwoord was. Houston gaf rookie Deshaun Watson een kans. Watson lijkt deze vooralsnog te grijpen. Het wordt tijd dat de Bears dit ook inzien.
Play. The. Kid.


UPDATE
Nog voordat bovenstaande artikel online kwam, hebben de Bears The Kid naar voren geschoven als aankomende starter.


POLL


[poll id=”2″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen