AL Wild Card Preview: Yankees vs Twins

In de nacht van dinsdag op woensdag (02:00 uur, Nederlandse tijd) staat de eerste Wildcard Game van MLB’s postseason op het programma. In het eigen Yankee Stadium in New York nemen Joe Girardi’s Yankees het op tegen de verrassende Minnesota Twins van Paul Molitor. Die matchup lijkt vooraf in het voordeel van de Yankees uit te spelen, want de Twinkies hebben historisch gezien enorm veel moeite met de Bombers.

In 2003 en 2004 beëindigden de Yankees vroegtijdig enige hoop op eeuwige glorie voor de Twins. Tot tweemaal toe schakelde New York de ploeg uit de Midwest in vier duels uit. Ook in 2009 en 2010 waren de Yankees in de play-offs te sterk voor Minnesota. Beide seizoenen sweepte New York de Twins uit de postseason.
Of deze geschiedenis in deze one-game-playoff ook opgaat, valt te bezien. Op papier lijken de Twins echter opnieuw eenzelfde lot beschoren. Tijd voor een vooruitblik.


PITCHING MATCHUP: VETERAN VS YOUNG GUNDe Minnesota Twins hebben hun startende werper dusdanig uitgekiend, dat hun nummer-1 in de rotation de heuvel op mag in New York. Ervin Santana is één van de redenen dat de Twins dit seizoen zo verrassend een rol van betekenis speelden in de AL Central. De bijna 35-jarige Dominicaan gooide deze afgelopen campagne ver boven zijn gemiddelde. De rechtshander verzamelde een 16-8 win/loss-record met een 3.28 ERA in 211.1 innings.
De Yankees counteren met een jonkie, zeker vergeleken met de veteraan Santana. De 23-jarige Luis Severino, net als Santana afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, maakte een breakout-seizoen door in de Bronx. Natuurlijk, er waren ups and downs en de jonge leeftijd van de rechtshandige vlammenwerper kwam zo nu en dan in de vorm van 8 earned runs tégen tevoorschijn. Toch, 230 strikeouts in 193.1 innings, daar wil je de playoffs wel mee ingaan.

Ervaring

Severino heeft logischerwijs nog geen postseason-ervaring. Santana wel, maar zijn laatste optreden in MLB’s oktobercompetitie dateert alweer uit 2009. Tussen 2005 en 2009 gooide de werper 22.2 innings in de play-offs. Zijn play-off ERA? 5.56. Maar dat was de oude Santana, niet deze nieuwe uitvinding uit Minnesota. De ervaring kan nog wel eens het verschil gaan maken.


OFFENSE: BOMBERS VS MINI’S 


De Yankees zijn in 2017 met afstand een betere aanval gebleken dan de Twins. Zo voerden de New Yorkers afgelopen seizoen de Majors aan met 241 homeruns; Minnesota bleef met 206 dingers op plek 16, in de middenmoot,steken. Nu zijn homeruns natuurlijk niet per definitie de maatstaf waar je een offense naast legt, maar onderling steken de Yankees ook ver boven de Twin City Twinkies uit. De splits van 2017 liegen er niet om.
Twins vs Yankees (2017)

De Yankees, daarentegen, hebben geen enkele moeite gehad met de pitching staff van de Twins. Sterker nog, New York heeft behoorlijk huisgehouden in de eerdere onderlinge duel tijdens dit seizoen. Uit onderstaande tabel wordt het verschil tussen beide aanvallen pijnlijk duidelijk.
Yankees vs Twins (2017)

Deze cijfers, gecombineerd met de high octane offense die de Yankees met namen als Aaron Judge en Gary Sanchez op het veld zetten, maken de New Yorkse aanval de favoriet om orde op zaken te stellen in deze wedstrijd. Uiteraard zijn namen als Miguel Sanó (28 HR), Brian Dozier (33 HR) en Eddie Rosario (27 HR) niet uit te vlakken, maar de vraag is of het genoeg gaat zijn. Sanó komt overigens net van de Disabled List af, dus zijn fitheid is in twijfel.


VOORSPELLING


Er is eigenlijk maar één ding dat de Yankees van een eenvoudige overwinning kan weerhouden en dat is de jeugdfactor op de heuvel. Houdt Severino zijn hoofd een beetje koel, zal de geroutineerde slagploeg met veteranen Matt Holliday, Todd Frazier, Chase Headley, Brett Gardner en Jacoby Ellsbury de boel oppikken. Met zoveel ervaring om zich heen, lijkt het ook voor de jonkies Gary Sanchez, Aaron Judge en Aaron Hicks geen probleem om de play-offzenuwen onder controle te houden.

Bij de Twins ontbreekt de routine. Afgezien van dertigers Joe Mauer (34), Brian Dozier (30) en Jason Castro (30) is de aanval volledig gebouwd op spelers van 25 jaar of jonger (Sanó, Polanco, Rosario, Buxton, Kepler). Robbie Grossman is met zijn 27 jaar oud een mid-lifer binnen de ploeg. Het is voor Minnesota te hopen dat deze crew niet verblind raakt door de felle play-off-lampen.
Als er dan een beetje hoop gloort, is het wel het feit dat de Twins dit seizoen in uitwedstrijden hun beste spel laten zien. Hun 44-37 away record is vierde in de AL, achter Cleveland, Houston en Boston.
De Yankees zijn de favoriet, de Twins de underdog. MLB’s postseason gaat los!


[poll id=”3″]

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen