Pick 6 MNF: Atlanta profiteert van open huis New Orleans

Atlanta Falcons v New Orleans Saints
Het seizoen van de New Orleans Saints lijkt er na drie wedstrijden al zo goed als op te zitten. Na een dikke thuisnederlaag (45-32) tegen divisiegenoot Atlanta Falcons staat de ploeg van Sean Payton op 0-3, een positie waaruit geen enkel team sinds 1998 de play-offs haalde. De Falcons staan er beter voor in NFC South na de tweede overwinning. In Pick 6 zes opvallende momenten van Monday Night Football.
1 ‘Saints-fan’ doet New Orleans de das om
Tot het begin van het vierde kwart konden de fans in New Orleans nog hoop koesteren op een zege. De defensie had voor het eerst in zes drives geen punten toegestaan en gaf Drew Brees bij een stand van 38-25 nog de kans om zijn team naar een comeback te leiden. Die hoop werd ruw verstoord door een interceptie van Deion Jones. De wieg van Jones, een 21-jarige rookie, stond nota bene in The Big Easy. Uitgerekend Jones maakte het verschil door een pass van Brees om te zetten in zes punten voor de Falcons. De rookie wist na zijn pick 6 in de stad waar zijn jeugdhelden speelden niet goed of hij moest juichen of treuren.


2 Drew Brees vecht tegen bierkaai
De onderschepping van Jones beëindigde een indrukwekkende reeks van Drew Brees. De quarterback gooide 305 passes op rij zonder interceptie tot dat moment. Dat het juist in de wedstrijd tegen Atlanta fout ging was geen toeval. Brees stond de hele wedstrijd onder grote druk om elke drive te scoren, omdat de gammele defensie van zijn ploeg niet in staat was om Atlanta te stoppen. Met vier drives over 75 yards stelde Brees (376 yards, 1 touchdown pass) niet eens teleur, maar het was onvoldoende om het gepruts van zijn defensie te maskeren.
3 Defensie houdt open huis
Het zou me niet verbazen als de baan van defensive coordinator van de New Orleans Saints terugkomt in de nieuwe serie van “Dirtiest jobs”. DC Dennis Allen moet gek worden van wat hij voor zijn neus ziet gebeuren. Op dit moment ontbreekt er in elke linie van de defensie kwaliteit. Er zijn zo veel blessuregevallen bij de Saints dat Allen het vertrouwen moet geven aan undrafted free agents en spelers die net voor de competitie zijn opgepikt.
De gevolgen zijn dramatisch. De Falcons maakten gretig gebruik van het ‘open huis’ in New Orleans. Zes drives na de enige stop in het begin van de wedstrijd (die ook zeven punten opleverde voor Atlanta na een fout bij de punt returner) stonden er vijf touchdowns en een field goal op het scorebord voor de Falcons. Toen de defensie in het laatste kwart eindelijk wel thuis gaf stond er al een onoverbrugbare achterstand op het bord. De 45 punten tegen gaan met deze samenstelling van de defensie zeker geen uitzondering worden in de rest van het seizoen.
4 Craig Robertson last man standing
Een man kan zich de defensieve malaise in ieder geval niet aantrekken. Craig Robertson leidt na de drie speelrondes de NFL qua tackles (35 gecombineerd). De linebacker maakt als enige defensieve speler in New Orleans wel grote indruk, maar heeft tot nu toe weinig geluk in zijn carrière. Na vier seizoenen bij de Cleveland Browns is hij nu weer aangesloten bij een team dat gedoemd is om te verliezen. Robertson zit met smart te wachten op de terugkeer van Terron Armstead, Kenny Vaccaro en Delvin Breaux zodat zijn werk vaker beloond kan worden met een Three-and-out.
5 Devonta Freeman & Tevin Coleman niet te stoppen
Niet Julio Jones maar Devonta Freeman en Tevin Coleman waren de spelers die het meest profiteerden van de chaos in de Saints-defensie. Freeman had slechts 14 pogingen nodig om 152 yards bij elkaar te lopen. De running back was ook nog eens de beste receiver met 55 yards en een touchdown.


Coleman is dit seizoen een goede aanvulling op de Pro Bowler. Als receiver heeft hij al 167 yards achter zijn naam en staan en zijn bijdrage in de Redzone is dit seizoen niet te missen. Na drie wedstrijden leidt Coleman de NFL in rushing touchdowns (4) samen met LaGarette Blount, Carlos Hyde en Melvin Gordon. Geen verkeerd rijtje voor een speler die vorig jaar als 73ste werd gekozen in de draft. Coleman zal zich wel realiseren dat het hem niet elke wedstrijd zo makkelijk wordt gemaakt als in de Superdome.


6 Matt Ryan heeft zijn ritme gevonden
De lach is terug op het gezicht van Matt Ryan. De quarterback die vorig seizoen zijn ritme maar niet kon vinden met de offense van de Falcons is dit jaar herboren. Het valt op dat Ryan veel mobieler is en gebruik maakt van veel verschillende receivers. De quarterback varieerde zo goed dat er opsporingsberichten werden uitgezet voor de gebruikelijke nummer 1 Julio Jones.


Jones ving in de tweede helft nog wel één bal voor 16 yards, maar zijn bijdrage was te verwaarlozen. De wide receiver had toch weinig te klagen omdat Ryan ook zonder zijn inbreng tot de aanval met grote overtuiging over het veld jaagde. Zijn acht drives leiden tot vijf touchdowns, een field goal en slechts twee punts. Ryan nam ook nog een verstandig besluit door af te zien van het blokken van Nick Fairley.

Matt Ryan is er dus volgende week gewoon bij voor de volgende test voor Atlanta: een thuiswedstrijd tegen de Carolina Panthers.
Foto: Getty Images (archief)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen