NFL Season in Review 2018: Miami Dolphins


Met het seizoen in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het NFL-seizoen. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 32 verschillende NFL-teams. Vandaag in deel 11: Miami Dolphins.

EEN STORMACHTIG SEIZOEN

Na jaren middelmatigheid leek eindelijk de zon door te breken in Miami, in het rookie seizoen van head coach Adam Gase wisten de Miami Dolphins namelijk verrassend met een 10-6 record de play-offs te halen. De hoop en de verwachtingen voor 2017 waren dan ook erg hoog, maar het seizoen was al over voor de eerste bal werd gesnapped.
In de eerste week van augustus scheurde quarterback Ryan Tannehill zijn net herstelde kniebanden af en daardoor kon het offensieve gameplan de prullenbak in. Er moest een nieuwe quarterback aangetrokken worden en de keuze van de front office viel uiteindelijk op de net gepensioneerde Jay Cutler.
Vier weken later zou de eerste wedstrijd gespeeld moeten worden tegen de Tampa Bay Buccaneers, maar orkaan Irma stak daar een stokje en zorgde dat de Dolphins voor het eerst sinds 1992 alles zestien wedstrijd op rij moesten spelen.
 

Quarterback Ryan Tannehill in een wedstrijd tegen de Minnesota Vikings (Archief / Getty Images)

 


WAT GING FOUT IN 2017?


O-LINE, O LIJN

In de offseason van 2017 werd afscheid genomen van Branden Albert, de toen 32-jarige left tackle, werd bedankt voor zijn diensten omdat de eerste ronde pick van 2016, Laremy Tunsil klaar stond om de verhuizing van guard naar tackle te maken. Tunsil stond er zo klaar voor, dat hij tijdens de eerste game op de tweede snap een false start maakte en dit eigenlijk het hele seizoen niet meer te boven is gekomen. Hij was de 47e beste tackle in de league volgens PFF, te laag voor een speler die als 13e gekozen was.
In week 5 besloot Adam Gase dat spelers die wilde knielen voor de #blacklivesmatters movement, tijdens het volkslied in de spelerstunnel moesten blijven wachten. Dit besluit werd niet door iedereen gewaardeerd en bleek andere consenquenties te hebben dan iedereen zou verwachten. Na de gewonnen game tegen de Titans die zorgde voor een 2-2 record verscheen dit filmpje online:


Na het verschijnen van dit filmpje bleek er geen andere mogelijk voor offensive line coach Chris Foester om ontslag te nemen. Foester was de best betaalde assistent coach in de league en werd door vele gezien als een pilaar waar Gase op kon steunen.
Na het ontslag werden er nog twee wedstrijden gewonnen, maar een 40-0 verlies in Baltimore luidde een reeks in van vijf verloren wedstrijden. Tijdens deze reeks wisten de Fins gemiddeld 16 punten te scoren terwijl zij gemiddeld 35 punten per wedstrijd tegen kregen.


WAT GING GOED IN 2017?


HET VERTREK VAN AJAYI

Wat er nog meer goed ging was de Jay Ajayi trade. De running back werd in week 9 voor een vierde rond keuze ingewisseld met de Philidelphia Eagles. Een trade die op het eerste gezicht niet logisch leek. Waarom een Pro Bowl running back weg doen terwijl de offense hapert? Toch bleek het uiteindelijk voor beide partijen een goede zet.  Jay Ajayi met een Superbowl ring en Miami met een offense die ging lopen:


De starting positie werd uiteindelijk overgenomen door Kenyan Drake. Hij wist in de laatste vijf weken een totaal van 594 yards te behalen en zorgde met enkele highlights toch voor wat zonnestralen.

WINST TEGEN SUPER BOWL TEAMS

Ondanks het mislopen van de play-offs imponeerden de Dolphins wel een paar keer dit seizoen. Drie van de zes winstpartijen dit seizoen waren tegen teams die in de afgelopen (twee) jaar nog in de Super Bowl hadden gespeeld. Ook de New England Patriots moesten er aan geloven, mede dankzij Xavien Howard. De cornerback onderschepte twee passes bij de 27-20 zege in Miami.


De overwinningen tegen de Broncos, Patriots en Falcons waren een teken dat de Dolphins toch genoeg talent hadden in het 2017 seizoen, maar dat het er lang niet altijd uit kwam.


WAT BRENGT 2018?


WEER EEN DOORSTART?

Afgelopen seizoen zijn er meer vragen bijgekomen dan dat er zijn beantwoord. Ook dit offseason  lijkt de front office met GM Mike Tannebaum genoeg werk voor de boeg te hebben.
Fan favoriet Jarvis Juice Landry, de enige constante aanvallende factor van de afgelopen drie seizoen, is getrade naar de Browns. Jay Cutler zal niet meer terug keren, maar niemand weet hoe Tannehill herstelt.  Bovendien is het alweer 22 maanden geleden dat hij een NFL wedstrijd heeft gespeeld. Ondanks dat Drake een goede tweede helft van het seizoen kende rijst daar ook de vraag of hij een full time running back kan zijn.
Het aantrekken van defensive end Robert Quinn lijkt een typische move voor Miami. Een speler die ooit een seizoen goed heeft gespeeld, dit al een paar jaar niet meer heeft laten zien, voor net iets teveel geld aantrekken. De defensive lijn is nu de best betaalde d-line in de NFL, maar kende vorig seizoen maar 30 sacks.
Gelukkig voor Miami en haar fans is het seizoen nog ver weg en kan er nog van alles gebeuren.

Cover photo: archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen