NFL Draft 2017 Preview – Offensive Tackles

RAMCZYK
Op 27 april zal in Philadelphia de NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2017 zetten wij de komende tijd de grootste talenten per positie op een rijtje. In dit artikel komen we aan bij de laatste groep: de offensive tackles.

1. Ryan Ramczyk – Wisconsin


Wat betreft de jaarlijkse hype die er rondom sommige posities jaarlijks is, is er steeds meer kritiek op de aankomende offensive linemen. Steeds vaker stellen hoog gekozen tackles en/of guards teleur, en dat zal sommige teams zonder meer wat voorzichtiger maken wanneer zij het overwegen om een jonge offensive lineman te draften.
Hoe sterk en/of zwak deze groep is, zal nog moeten blijken, maar bovenaan de lijst prijkt vooralsnog de naam van Ryan Ramczyk. Het verhaal van Ramczyk is één van de meest bijzondere in deze NFL Draft. Ooit wees hij een aanbod van de universiteit van Pittsburgh af om dichtbij huis bij een anonieme universiteit te gaan studeren. Hij had namelijk niet het idee dat hij iets met football wilde doen, en wilde dichtbij zijn ouderlijk huis blijven.
Maar na twee seizoenen hervond hij zijn liefde voor het spel, en de coach die hem ooit naar Pittsburgh wilde halen, zat nu bij Wisconsin. Diezelfde coach was nog steeds zeer geïnteresseerd, haalde Ramczyk erbij, en binnen een jaar was hij de startende left tackle. Het toont aan dat het plafond van deze jongen weleens heel hoog kan liggen, maar de enige vraag is wel of hij ditmaal wel de liefde voor het spel kan behouden.

2. Cam Robinson – Alabama


Hij is het jongere broertje van Greg Robinson, en op papier misschien wel de meest getalenteerde offensive tackle van allemaal. Hij was als freshman al de left tackle in Alabama, en keek vervolgens nooit meer om.
Daarnaast werd hij afgelopen jaar verkozen tot de beste blocker in het hele college football, en lijkt hij fysiek gezien het ideale prototype van een offensive linemen.
Waarom staat hij dan echter achter Ramczyk? Het probleem is tweeledig: enerzijds zijn er vraagtekens rond zijn gedrag buiten het veld, waar hij in het verleden in verband is gebracht met incidenten rond wapen- en drugsbezit. Anderzijds is er de vraag of hij het zware werk als left tackle, daar hij volgens experts niet goed genoeg voetenwerk zou hebben voor deze positie.

3. Garrett Bolles – Utah


Nog een jongen met een bijzonder verhaal. Ooit was Bolles een jeugddelinquent, en na zijn middelbare school besluit hij te gaan werken als klusjesman. Uiteindelijk besloot hij terug naar school te gaan, en via een junior college – waar hij naar verluidt zijn directe competitie week in week uit alle hoeken van het veld liet zien – kwam hij terecht bij Utah.
Bij Utah startte hij al meteen als left tackle, en het feit dat hij zo snel zijn plek veroverde zegt veel over het mogelijke talent. De keerzijde van de medaille is dat Bolles inmiddels 25 jaar is, en toch slechts één seizoen ervaring heeft op het allerhoogste college niveau.
Toch is het maar de vraag of het niet teveel gevraagd is van Bolles om er direct te staan, en of er geen teams afgeschrikt zullen zijn door het verleden waarin hij dus in eerste instantie op het verkeerde pad raakte. Maar met de juiste begeleiding zou Bolles weleens een waardevolle keuze kunnen zijn.

4. Antonio Garcia – Troy


Na de bovengenoemde drie, lijkt er even een gaatje te vallen wanneer men de ranglijsten van menig draft-expert bekijkt. Maar Antonio Garcia is daarin één van de meer intrigerende namen.
Hetgeen wat direct tegen hem spreekt is het feit dat hij voor Troy University speelt, een universiteit die in een kleinere conference speelt, en daardoor heeft Garcia nooit op wekelijkse basis de beste pass rushers tegenover zich gehad. Echter, wanneer Troy tegen teams als Clemson en Wisconsin speelde, hield hij zich prima staande.
Verder voldoet Garcia wel aan alle eisen die men tegenwoordig in de NFL stelt aan offensive tackles, en wanneer hij de tijd krijgt om zich te ontwikkelen, kan deze jongen uit Atlanta, Georgia nog weleens een toekomstige starter gaan worden in de NFL.

5. Roderick Johnson – Florida State


Van kleins af aan behoort Roderick Johnson al tot de beste op zijn positie, met hoge verwachtingen kwam hij binnen bij Florida State, en halverwege zijn eerste seizoen nam hij de positie van left tackle over van Cameron Erving die naar center verschoof en in 2015 als 19e zou worden gekozen door de Cleveland Browns.
Het feit dat hij daarnaast de afgelopen twee jaar in de ACC tot beste offensive linemen werd uitgeroepen, geeft aan dat er zeker het nodige talent aanwezig is.
Wie echter de websites afstruint naar scouting rapporten over Johnson, ziet dat er toch twijfels zijn. Er wordt gezegd dat hij zijn lengte niet optimaal zou gebruiken, en dat vooral zogeheten ‘speed rushers’ afgelopen jaar bij tijd en wijlen effectief waren toen ze tegenover Johnson stonden. Net als Garcia lijkt het er zodoende op dat Johnson een offensive tackle is die vooral tijd nodig heeft, en dan misschien kan uitgroeien tot een betrouwbare tackle.

Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen