NFL 4-on-4: Jon Gruden stapt op

De NFL daverde op haar grondvesten deze week. Na het uitlekken van een reeks walgelijke e-mails nam Jon Gruden ontslag bij de Las Vegas Raiders. Hoe kijkt onze redactie op deze storm die door de NFL raasde? Moet Jon Gruden nog extra gestraft worden? Komen er nog meer van dit soort verhalen aan de oppervlakte binnenkort? Verder kunnen we niet om de NFL London games heen. Is het een probleem dat het vaak de kleintjes zijn die het kanaal over gestuurd worden? Tot slot halen onze redacteuren nog eens hun glazen bol boven. Blijven de Cardinals ongeslagen? Lees het allemaal in deze NFL 4-on-4!

1. Een stevige bom sloeg in bij de Las Vegas Raiders afgelopen week. Jon Gruden stapte op nadat bekend raakte dat hij zich racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk had uitgelaten in verscheidene e-mails. We zien Gruden wellicht nooit meer terug in de NFL. Is dat voldoende qua straf?

Chris van Dijk: “Misschien dat de NFL hem nog een flinke boete kan geven, maar in hoeverre gaat hij dat voelen? Want dat Gruden voor de rest van zijn leven binnen is, dat lijkt me toch wel duidelijk. De NFL zal nog wel een statement willen maken, maar verder is het prima zo. Zijn loopbaan is duidelijk over.”

Jurian Ubachs: “Ja. Dat Gruden bestraft wordt voor zijn uitlatingen in de e-mails is natuurlijk terecht. Als hoofdcoach ben je een leider en heb je een voorbeeldfunctie. Dat maakt zijn positie als headcoach van de Raiders nu onhoudbaar en dus is het logisch dat hij zijn lucratieve contract moest inleveren. Meer dan dit is niet nodig: het verliezen van een nog jaren doorlopend contract goed voor tientallen miljoenen, dat voel je wel. Daarnaast: hoe walgelijk het ook is, racistische of homofobe taal gebruiken is geen misdaad, dus wat voor straf zou je hier nog bovenop kunnen uitdelen? Nee, het is goed zo.”

Luuk Dokter: “Meer dan dit kan niet en daar houdt het eigenlijk wel mee op. De vooruitgang is dat hier snel mee wordt afgerekend. Alhoewel, de Raiders wisten dit op vrijdag en lieten Gruden zondag coachen. Dat is vrij dubieus. De achteruitgang is dat de NFL ondanks haar vele initatieven nog steeds niet vrij is van dergelijk ongewenst gedrag. Daar is denk ik een hele lange adem voor nodig.”

Toon Aerts: “Zijn carrière is in ieder geval over. Hij zal nooit nog een job krijgen in de NFL, lijkt me en bovendien wordt hij zelfs uit de Ring of Honor van de Tampa Bay Buccaneers geschrapt. Hij is publiekelijk aan de schandpaal genageld en dat is in dit geval zeker voldoende.”

2. Er zijn nog veel meer e-mails onderzocht dan diegene die Gruden uiteindelijk de kop kostten. In totaal zou de NFL over zo’n 650.000 e-mails beschikken uit het onderzoek naar het Washington Football Team. Is Gruden de eerste dominosteen die valt of blijft het hier voorlopig bij?

Chris van Dijk: “Dit is wel heel lastig te zeggen. Maar je moet je veilig voelen om dit soort uitspraken te kunnen doen. Grote kans alleen dat dit minder aansprekende namen zijn, bobo’s op kantoor of zo. Die zullen dan ook wel de consequenties merken, maar dat zal dan minder aandacht trekken als deze e-mails van Gruden.”

Jurian Ubachs: “Koffiedik kijken, maar het zou mij niet verbazen als er nog wel meer naar buiten komt. ‘Soort zoekt soort’, oftewel: als mensen zich veilig wanen binnen een groep gelijkgestemden, zullen ze dingen zeggen die ze publiekelijk nooit zouden zeggen. Best kans dat er nog anderen in hetzelfde bedenkelijke vriendenclubje zaten en die zullen dan ook nog wel aan de beurt komen.”

Luuk Dokter: “Ik kan me dat haast niet anders voorstellen. Gruden is het topje van de ijsberg. Het enige waar ik voor vrees is dat je in deze wereld — ook buiten de NFL — met veel wegkomt, zolang je bankrekening maar goed gevuld is. Volgens mij zien we hier namelijk het verschil tussen een miljonair — Gruden — en een miljardair: Snyder. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de eigenaar van het Washington Football Team veel meer op zijn kerfstok heeft.”

Toon Aerts: “Het is haast niet uit te sluiten dat er nog zaken naar buiten zullen komen. Dat Gruden de enige rotte appel zou zijn in een onderzoek van meer dan 650.000 e-mails, dat lijkt mij onmogelijk. Gruden deed zijn uitspraken duidelijk in een sfeer en een omgeving die dit soort gedrag toeliet. In hoeverre we van eventuele andere zaken op de hoogte zullen worden gebracht, is echter erg onduidelijk. De NFL bezit de e-mails, maar lekte enkel het materiaal dat Gruden nekte. Anderen lijken dus beschermd te worden.”

3. Na een slappe pot tussen de Jets en de Falcons vorige week, vrezen we dit weekend eenzelfde scenario tussen de Dolphins en de Jaguars in de tweede van twee NFL London Games. Moeten we vrezen dat de fans op de duur geen interesse meer zullen hebben om steeds enkel de kleintjes aan het werk te zien in Londen –of later in Duitsland?

Chris van Dijk: “Nee er komen natuurlijk ook vanuit de NFL maatregelen om dit te voorkomen. Zo moeten alle ploegen eens in de acht jaar een thuiswedstrijd buiten de USA gaan spelen. Nu is alleen Green Bay nog nooit hierheen geweest, maar straks ontkomen zij er ook niet meer aan. Dat is ook het voordeel van die zeventiende competitiewedstrijd. In een jaar met negen thuiswedstrijden kunnen ze er dan een in het buitenland spelen. Dat zullen nog steeds geen toppers worden, want die mogen de clubs nog wel blokkeren, maar we gaan elke acht jaar elk team minimaal 1 keer in Europa zien als het goed is.”

Jurian Ubachs: “DUUUUUVAAALLLLL!!!! Wie noem jij kleintjes, vriend!? Alle gekheid op een stokje: het is niet ideaal. In het land der blinden is éénoog koning dus de mensen komen wel en betalen nog fors voor hun kaartjes ook. Maar als de NFL serieus genomen wil worden met de plannen voor games in andere landen, dan moet er zeker een keer wat meer kwaliteit de oceaan over vliegen. Maarja: de stadions van de grote teams zitten wel vol, terwijl in Londen een vol huis trekken voor Jets @ Falcons natuurlijk wel lekker is: zou in de Verenigde Staten niet gebeuren. Er is dus een grotere financiële drijfveer om juist die minder goede teams naar Londen te sturen.”

Luuk Dokter: “Het probleem is niet dat de stadions niet volkomen. NFL-fans uit heel Europa trekken wel naar Londen of waar dan ook in Duitsland om maar iets van de NFL te kunnen proeven op hun continent. Het probleem is echter wel dat deze beunhazen geen nieuwe fans trekken. Juist dat kan de NFL écht een internationaal begrip maken.”

Toon Aerts: “Als NFL-fan vind ik het jammer dat Londen geen onvervalste toppers te zien krijgt. Maar vanuit het oogpunt van de NFL zelf is het natuurlijk te begrijpen. Zij willen hun toppers in prime time in de eigen tijdzone. En de stadions lijken toch gewoon uit te verkopen, ongeacht wie op bezoek komt. Het blijft voorlopig dus nog wel een win-win-situatie voor de NFL.”

4. Tot slot, de glazen bol! De ongeslagen Arizona Cardinals gaan op bezoek bij de Cleveland Browns dit weekend. Zijn de Browns de hindernis te veel voor Kyler Murray en co?

Chris van Dijk: “Het hangt er een beetje vanaf hoe fit Kyler Murray is. Vorig seizoen stortte de ploeg in vanaf het moment dat hij een schouderblessure opliep. Het lijkt erop dat hij kan spelen, dus dan zijn de Cardinals denk ik wel licht favoriet omdat Nick Chubb met een blessure aan de kant moet blijven bij de Browns. En hij is wel een heel groot deel van hun aanval op dit moment.”

Jurian Ubachs: “Nee. De Browns missen Landry nog steeds en ook Nick Chubb speelt dit weekend niet. Dat is net te veel om te winnen van de Cardinals. Ik verwacht alsnog wel een spannende wedstrijd, al was het maar omdat Kyler last van zen schouder heeft. Zijn die problemen groter dan iedereen nu denkt, dan heeft Cleveland natuurlijk ineens wel weer een goede kans. Maar vooralsnog verwacht ik een ‘W’ voor de Cardinals.”

Luuk Dokter: “Gezien de gehavende coaching staff denk ik wel dat de Browns hier aan het langste eind trekken. Bij de Saints zagen we eerder dit seizoen bijvoorbeeld de impact van een grote afwezigheid onder de staff. Dat heeft meer invloed dan menigeen denkt. Daarbij was het überhaupt al een close match-up, nu slaat de balans door in het voordeel van Cleveland.”

Toon Aerts: “Zelfs voor het uitvallen van de halve coaching staff van Arizona geloofde ik al in een stunt -mag je dat wel zo noemen?- van de Browns. Ze missen dan wel Nick Chubb, toch is het een formidabel team dat volgens mij iedereen kan kloppen. Baker Mayfield moet wel foutloos blijven en niet opnieuw als een dief in de nacht verdwijnen, zoals hij tegen de Vikings deed. Toch geloof ik er dit keer in! In de eigen Dawg Pound gaan ze als eersten dit seizoen de Cardinals een halt toeroepen.”


Lees hier de previews van alle duels van dit weekend om je voor te bereiden op de wedstrijden van vanavond!

Coverfoto: Kirby Lee/USA Today Sports

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen